Lysvirksomhed vil hjælpe grønne udbud på vej

Bæredygtighed fylder forsvindende lidt i offentlige udbud. Fischer Lighting har netop lanceret en ny guide, der skal hjælpe med at gøre udbuddene grønnere.

Fischer Lightning til hjælpe med at få flere grønne elementer i de offentlige udbud af lys. Arkivfoto.

01.02.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ambitionerne er høje i Danmark, når det gælder den grønne omstilling, og med klimaloven er der sat et politisk mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt de grønne hensyn fylder i offentlige udbud. Også taget i betragtning, at de offentlige indkøb ifølge en rapport fra regeringen stod for udledning af 12 millioner ton CO2. De samlede danske husholdninger udledte til sammenligning 14 millioner ton CO2.

Paradoksalt lille grønt fokus i udbud
En nyere undersøgelse fra 2021, foretaget af forsker Ole Helby Petersen fra RUC, viser eksempelvis, at miljø og bæredygtighed kun vægter tre procent, som del af et underkriterium, i udbudsevalueringen. Lige som en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at under halvdelen af offentlige udbud indeholder et bæredygtigt element.

Læs også: Reduktionsmål i regeringens grønne indkøbsstrategi lader vente på sig

Det undrer også den danske virksomhed, Fischer Lighting, som er specialiseret i genbrug og upcycling af belysningsarmaturer, efterspørger en anden vægtning og et langt større fokus på de grønne hensyn i udbudsmaterialet:

”Det er et paradoks, at vi i Danmark på den ene side vil den grønne omstilling og en cirkulær økonomi, hvor vi tænker i genbrug, mens stort set alle offentlige udbud, vi støder på, har et altoverskyggende fokus på indkøbsprisen, mens fokus på bæredygtighed er nærmest ikke-eksisterende. I praksis betyder det, at udbuddene favoriserer de produkter og løsninger, som er billigst mulige i indkøbspris, men som ikke behøver at holde i særligt lang tid,” siger Lars Elmvang, som er strategisk direktør hos Fischer Lighting.

Det er en undren, som deles af andre virksomheder. I slutningen af 2021 spurgte DI f.eks. Lemvigh-Müller, Elis Danmark A/S, Aalborg Portland og Arkil A/S om, hvordan de oplevede de kommunale udbud i forhold til bæredygtighed. Svaret var fra alle, at de oplever, at kommuner taler om bæredygtighed men køber ind efter pris. Det, mente de, burde kommunerne ændre på ved at lade bæredygtighed vægte højere i deres udbud.

Hjælper bygherrer med at købe mere bæredygtigt
Ifølge Fischer Lightning er en af barriererne for at nå til et punkt, hvor de offentlige indkøb bidrager til at opfylde de officielle ambitioner om bæredygtighed og en cirkulær økonomi, at det offentlige simpelthen mangler ressourcer til at ændre kurs:

”Vores oplevelse er, at bygherrer og rådgivere mangler en grundlæggende forståelse for, hvad bæredygtighed egentlig er, hvordan man måler det, og at der i det hele taget mangler ressourcer til at ændre kurs fra den indkøbspraksis, man har fulgt hidtil.” siger Lars Elmvang.

For at imødekomme netop denne barriere har Fischer Lighting for nylig lanceret ”Udbudsbeskrivelse bæredygtig belysning”, som gennemgår de relevante krav til bæredygtig belysning. Den kan bygherrer frit lade sig inspirere af og plukke fra, når de laver deres udbudsmateriale og vil købe grønnere belysning.

Beskrivelsen, som kan downloades her, oplister bl.a. en række bæredygtige og operationaliserbare krav til leverandørerne vedr. materialevalg og genbrug, om muligheden for adskillelse af produktet i forhold til vedligehold, om affald og sortering samt særlige krav til designet:

”Med vores initiativ vil vi gerne vise, at det ikke behøver være så svært at ændre praksis, når det gælder indkøb af bæredygtig, genbrugt belysning, og at det faktisk er muligt at omsætte grønne ønsker til konkrete krav i udbudsmaterialet,” siger Lars Elmvang.

Producenterne skal arbejde på dokumentationen
Hos Fischer Lighting anerkender man imidlertid, at initiativer som dette langt fra gør arbejdet alene. Der skal sættes ind på flere fronter:

”Først og fremmest sker der heldigvis lige nu meget på rammevilkårene og ift. det lovgivningsmæssige bl.a. på EU-niveau. Herudover ser vi et behov for, at bygherrer begynder at tænke mere langsigtet ift. deres indkøb, så der eksempelvis kommer meget mere fokus på produktets samlede leveomkostninger og ikke bare på indkøbsprisen, siger Lars Elmvang.

Det er dog ikke kun ”de andres” ansvar, at få skub i de bæredygtige krav.

”Vi har som bæredygtige producenter et ansvar for at vise omverdenen, at bæredygtighed, pris og kvalitet sagtens kan gå hånd i hånd, ligesom vi skal gøre os umage med at dokumentere den forskel, vores bæredygtige produkter gør for klimaet og den grønne omstilling,” fortsætter han.

Fischer Lighting er selv gået i den retning, og har som den første danske virksomhed i lysbranchen valgt at EPD-certificere (Environmental Product Declaration) sine mest populære produkter, så virksomheden kan dokumentere deres præcise klima og CO2-aftryk.

Kommuner: Det kræver sammenligningsgrundlag
Da DI i 2021 talte med de fire virksomheder, som beskrevet oven for, bad de samtidig Kommunernes Landsforening om en reaktion. Den var en invitation til dialog.

”Jeg håber derfor – og vil gerne opfordre til – at leverandørerne tager dialogen i forbindelse med de konkrete udbud, så de på den måde kan dele deres viden, kvalificere processerne og udfordre kommunerne,” siger Morten Mandøe, cheføkonom i KL til DI.

Læs også: Podcast: DI vil gøre offentlige indkøb grønnere

”Det kan dog være vanskeligt at skabe konkurrence om grønne elementer, da det kræver metoder, der på et ensartet grundlag kan sammenligne forskellige grønne produkter og ydelser. I stedet kan det være mere oplagt for kommunerne at arbejde med grønne mindstekrav i forbindelse med deres udbud,” fortsatte han.

Måske kan Fischer Ligtnings nye beskrivelse hjælpe den proces lidt på vej.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online