Lego siger midlertidigt stop for annoncering på sociale medier

Som den eneste danske virksomhed, er Lego skredet til handling i forhold til hadtale. I løbet af de sidste uger har over 300 amerikanske virksomheder – heriblandt Coca Cola og Microsoft – droppet Facebook-annoncerne for at få mediet til at tage mere ansvar for blandt andet hadtale.

Kampagnen #StopHateForProfit beder virksomheder om at pause deres annonceringer hos Facebook i juli måned. Foto: https://www.stophateforprofit.org/ .

01.07.2020

Eva Harpøth Skjoldborg og Signe Marie Frost, CSR.dk

"We are committed to having a positive impact on children and the world they will inherit. That includes contributing to a positive, inclusive digital environment free from hate speech, discrimination and misinformation." 

Læs også: Verdensmål i forretningen: Når verdens behov er dit fremtidige marked

Sådan begynder Legos kortfattede pressemeddelelse fra 1. juli 2020, som forklarer, at virksomheden i foreløbigt 30 dage vil pause al betalt reklame på sociale medier globalt. Perioden skal bruges til at omhyggeligt efterse Legos standarder for reklamer og anden tilstedeværelse på sociale medier, ligesom de i samarbejde med partnere vil gøre hvad der er nødvendigt for at etablere en mere tillidsvækkende digital verden.

"We are confident solutions exist but urgent action is needed," skriver Lego i pressemeddelelsen.

Legos udmelding kommer i forlængelse af kampagnen #StopHateForProfit startet af fem amerikanske borgerrettighedsorganisationer, heriblandt NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Den har siden d. 17. juni fået mere end 300 amerikanske virksomheder til at boykotte annoncering på Facebook.

Virksomhederne, som deltager i den kampagne, ønsker, at Facebook tager mere ansvar for spredning af misinformation og hadtale. Facebook har oplyst, at de vil forbyde ”en bred kategori af hadefuldt indhold”, men det vides endnu ikke, hvordan eller i hvilket omfang. Det skriver DR Nyheder.

På listen over amerikanske virksomheder, der har boykottet annoncering på det sociale medie, er blandt andet Coca Cola, Microsoft, Ben & Jerry’s og Puma. Den fulde liste over virksomheden i kampagnen er her.

Opmærksomme men afventende
​B.T. kontaktede allerede lørdag 18 virksomheder om sagen og nåede at få svar fra fire.

'Det er vores indtryk, at Facebook i stigende omfang er opmærksom på det indhold, som ligger på deres platform, og bl.a. arbejder på at rydde ud i indhold med hadefulde ytringer. Det er fornuftigt, og vi vil følge udviklingen, men her og nu har vi ingen planer om at ændre på vores markedsføring,' skrev Niels Erik Folmann, direktør i Danske Spil, i en mail til B.T.

Butikskæden Jysk er mere optaget af emnet og forklarede, at de har lagt mærke til kampagnen og har mailet Facebook flere gange for at vise, at "...de (Jysk) er opmærksom på, hvordan Facebook behandler det, der bliver lagt ud på den sociale medieplatform". Jysk har dog ikke planer om at deltage i boykotten.

De andre to virksomheder i B.T.'s rundspørge var Carlsberg og Sydbank, som meldte, at de endnu ikke havde taget stilling til, hvordan de ville håndtere sagen.

Holdningsløse virksomheder?

Flere danske reklamebureauer udtaler til DR, at de ikke har haft nogle konkrete henvendelser fra kunder, der vil melde sig under de aktivistiske faner.

Og det kommer de heller ikke til at gøre i fremtiden, mener Gry Høngsmark Knudsen, forskningsleder på Anvendt Forskning Erhverv på UCL Erhvervsakademi.

”Vi er ikke vant til, at virksomheder tager den type af ansvar. Danske virksomheder har ikke været en særlig synlig del af samfundsdebatten som sådan. Så det med at gå ud og lægge pres på Facebook ville være meget nyt for dem”, siger hun til DR.

Det kan der være flere årsager til, forklarer hun. For det første kan det komme til at virke som et kommunikationsstunt, når danske virksomheder gør et stort nummer ud af at tage socialt ansvar, uden at det har en reel effekt på virksomhedens hverdag og personalepolitik.

Desuden udføres CSR på en anden måde i Danmark end i et land som for eksempel USA.

Læs også: 19 topchefer underskriver diversitetsløfte

”På den måde, CSR foregår herhjemme, er fokusset at være ansvarlig for det, man selv gør. Og så kan man måske lave noget velgørende. Vi er ikke vant til, at virksomheder går ud og lægger pres på andre og har samfundsorienterede holdninger, modsat i USA”, siger Gry Høngsmark Knudsen til DR.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J