Tyve virksomheder har foden på den globale CO2-speeder

Dommen over olie- og kulselskaberne er hård i ny undersøgelse fra britiske The Guardian, og politikerne opfordres til for alvor at begrænse selskaberne aktiviteter.

11.10.2019

CSR.dk

Hvor skulle man for alvor sætte ind, hvis man vil gøre noget ved CO2-udledningerne? Det spørgsmål har den britiske avis The Guardian brugt seks måneder på at undersøge.

Svaret har vist sig at være helt enkelt. Det handler om 20 virksomheder i energisektoren.

De 20 selskaber i The polluters project

  • Saudi Aramco
  • Chevron
  • Gazprom
  • ExxonMobil
  • National Iranian Oil Co
  • BP
  • Royal Dutch Shell
  • Coal India
  • PemexPetróleos de Venezuela
  • PetroChina
  • Peabody Energy
  • ConocoPhillips
  • Abu Dhabi National Oil Co
  • Kuwait Petroleum Corp
  • Iraq National Oil Co
  • Total SA
  • Sonatrach
  • BHP Billiton
  • Petrobras

Energisektoren står for cirka tre fjerdedele af al CO2-udledning (og et par andre drivhusgasser) på verdensplan. Og de 20 virksomheder står for 35 procent af de udledninger. Listen over virksomheder kan ses i faktaboksen. De udvinder alle energi fra olie, gas og/eller kul. Tolv af dem er statsejede.

I Guardians ”The polluters project” får virksomhederne ansvaret for ikke blot CO2-udledninger fra egne aktiviteter, men også fra det, deres produkter er blevet brugt til. Snævert set, står virksomhedernes egne aktiviteter kun for 10 procent af de udledninger, de er blevet tilskrevet i projektet. Men set med en slags udvidet producentansvars-brille, så får de altså også tildelt udledningerne fra den produktion af varme, el, kørsel, varer osv., som deres produkt er blevet brugt til.

På avisens The Polluters-website kan man læse meget mere om, hvordan klimapolitiske tiltag er blevet forsinket af f.eks. prominente tænketanke og virksomheder – herunder Google.

Fokus skal væk fra det individuelle ansvar
The Guardians projekt vil flere ting, men det vigtigste er, at flytte debattens fokus fra individuelt ansvar til store, magtfulde strukturer. De og deres samarbejdspartner, The Climate Accountability Institute, ser sådan på det, at producenterne af fossile brændstoffer sidder med foden på speederen i forhold til CO2-udledninger. Og de har villigt valgt at øge produktionen i alle de foregående 50 år, selvom man godt vidste at det gjorde skade på klimaet.

Som bevis for, at selskaberne godt vidste, hvad fossile brændstoffers effekt ville være, fremhæver projektet, at den amerikanske præsident Lyndon Johnson i 1965 udgav en rapport, som undersøgte netop sammenhængen mellem fossile brændsler og global opvarmning. Rapportens konklusion, at det vil lede til markante ændringer i klimaet, blev samme år gentaget af lederen af the American Petroleum Institute, da han holdt tale ved foreningens årsmøde.

The Guardian henviser også til en undersøgelse fra tidligere i år, som viste, hvordan de fem største, børsnoterede olie- og gasselskaber bruger næsten 200 millioner dollar hvert år på at forsinke, kontrollere og blokere klimalovgivning.

Derfor er det de 20 selskaber på listen – privat- eller statsejede – der skal stille til ansvar. Sammen med regeringer, som har tilladt selskaberne at fortsætte med at øge produktionen. Derfor skal politikerne nu presses til at lukke hullet mellem store ambitioner for fremtiden og utilstrækkelige handlinger i nutiden.

Klimaforsker fra det amerikanske universitet Penn Stte, Michael Mann, er blevet bedt om at kommentere på resultaterne. Han siger, at det er tydeligt, hvor stor en rolle fossile brændselsvirksomheder faktisk spiller i klimaforandringerne, og opfordrer politikere til at skride til handling over for de forurenende virksomheder ved de kommende klimaforhandlinger i Chile i december.

”Den store tragedie ved klimakrisen er, at syv og en halv milliard mennesker skal betale prisen - i form af en forringet planet - så nogle forurenende interesser kan blive ved med at få rekordoverskud. Det er en moralsk fiasko, at vores politiske system har tilladt dette,” siger han til The Guardian.

Selskaberne afviser præmissen
The Guardian har sendt undersøgelsen til alle 20 selskaber og givet dem mulighed for at kommentere. Det har syv af dem valgt at gøre.

Avisen fortæller, at nogle afviste ideen om at de var ansvarlige for hvordan deres olie, gas eller kul blev brugt af deres kunder. Flere mente ikke, at det var korrekt, at man kendte til fossile brændslers betydning for miljøet så tidligt, som antydet. Ej heller at branchen havde arbejdet sammen om at bremse klimapolitikker.

De fleste gav udtryk for at de anerkendte klimaforskningens konklusioner og nogle sagde at de støttede målene i Parisaftalen om at holde global opvarmning på under 1,5 grad. Alle fremhævede, hvordan de havde investeret i grønne energi-løsninger. Deres svar kan læses her.

 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed igen

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

EPD er licence to operate for Solartag

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

23.01.2025CSR.dk

Sol overhaler for første gang kul som energikilde i EU

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Valified
Webinar
Revisor Webinar: Nem ESG-rapportering for revisorer

Kom med, når Rambøll, Valified og Nykredit deler deres indsigt i, hvordan virksomheder og revisorer kan navigere i ESG og CSRD med digitale værktøjer og innovative løsninger.

Dato

28.01.2025

Tid

10:00

Sted

Online