Tyve virksomheder har foden på den globale CO2-speeder

Dommen over olie- og kulselskaberne er hård i ny undersøgelse fra britiske The Guardian, og politikerne opfordres til for alvor at begrænse selskaberne aktiviteter.

11.10.2019

CSR.dk

Hvor skulle man for alvor sætte ind, hvis man vil gøre noget ved CO2-udledningerne? Det spørgsmål har den britiske avis The Guardian brugt seks måneder på at undersøge.

Svaret har vist sig at være helt enkelt. Det handler om 20 virksomheder i energisektoren.

De 20 selskaber i The polluters project

 • Saudi Aramco
 • Chevron
 • Gazprom
 • ExxonMobil
 • National Iranian Oil Co
 • BP
 • Royal Dutch Shell
 • Coal India
 • PemexPetróleos de Venezuela
 • PetroChina
 • Peabody Energy
 • ConocoPhillips
 • Abu Dhabi National Oil Co
 • Kuwait Petroleum Corp
 • Iraq National Oil Co
 • Total SA
 • Sonatrach
 • BHP Billiton
 • Petrobras

Energisektoren står for cirka tre fjerdedele af al CO2-udledning (og et par andre drivhusgasser) på verdensplan. Og de 20 virksomheder står for 35 procent af de udledninger. Listen over virksomheder kan ses i faktaboksen. De udvinder alle energi fra olie, gas og/eller kul. Tolv af dem er statsejede.

I Guardians ”The polluters project” får virksomhederne ansvaret for ikke blot CO2-udledninger fra egne aktiviteter, men også fra det, deres produkter er blevet brugt til. Snævert set, står virksomhedernes egne aktiviteter kun for 10 procent af de udledninger, de er blevet tilskrevet i projektet. Men set med en slags udvidet producentansvars-brille, så får de altså også tildelt udledningerne fra den produktion af varme, el, kørsel, varer osv., som deres produkt er blevet brugt til.

På avisens The Polluters-website kan man læse meget mere om, hvordan klimapolitiske tiltag er blevet forsinket af f.eks. prominente tænketanke og virksomheder – herunder Google.

Fokus skal væk fra det individuelle ansvar
The Guardians projekt vil flere ting, men det vigtigste er, at flytte debattens fokus fra individuelt ansvar til store, magtfulde strukturer. De og deres samarbejdspartner, The Climate Accountability Institute, ser sådan på det, at producenterne af fossile brændstoffer sidder med foden på speederen i forhold til CO2-udledninger. Og de har villigt valgt at øge produktionen i alle de foregående 50 år, selvom man godt vidste at det gjorde skade på klimaet.

Som bevis for, at selskaberne godt vidste, hvad fossile brændstoffers effekt ville være, fremhæver projektet, at den amerikanske præsident Lyndon Johnson i 1965 udgav en rapport, som undersøgte netop sammenhængen mellem fossile brændsler og global opvarmning. Rapportens konklusion, at det vil lede til markante ændringer i klimaet, blev samme år gentaget af lederen af the American Petroleum Institute, da han holdt tale ved foreningens årsmøde.

The Guardian henviser også til en undersøgelse fra tidligere i år, som viste, hvordan de fem største, børsnoterede olie- og gasselskaber bruger næsten 200 millioner dollar hvert år på at forsinke, kontrollere og blokere klimalovgivning.

Derfor er det de 20 selskaber på listen – privat- eller statsejede – der skal stille til ansvar. Sammen med regeringer, som har tilladt selskaberne at fortsætte med at øge produktionen. Derfor skal politikerne nu presses til at lukke hullet mellem store ambitioner for fremtiden og utilstrækkelige handlinger i nutiden.

Klimaforsker fra det amerikanske universitet Penn Stte, Michael Mann, er blevet bedt om at kommentere på resultaterne. Han siger, at det er tydeligt, hvor stor en rolle fossile brændselsvirksomheder faktisk spiller i klimaforandringerne, og opfordrer politikere til at skride til handling over for de forurenende virksomheder ved de kommende klimaforhandlinger i Chile i december.

”Den store tragedie ved klimakrisen er, at syv og en halv milliard mennesker skal betale prisen - i form af en forringet planet - så nogle forurenende interesser kan blive ved med at få rekordoverskud. Det er en moralsk fiasko, at vores politiske system har tilladt dette,” siger han til The Guardian.

Selskaberne afviser præmissen
The Guardian har sendt undersøgelsen til alle 20 selskaber og givet dem mulighed for at kommentere. Det har syv af dem valgt at gøre.

Avisen fortæller, at nogle afviste ideen om at de var ansvarlige for hvordan deres olie, gas eller kul blev brugt af deres kunder. Flere mente ikke, at det var korrekt, at man kendte til fossile brændslers betydning for miljøet så tidligt, som antydet. Ej heller at branchen havde arbejdet sammen om at bremse klimapolitikker.

De fleste gav udtryk for at de anerkendte klimaforskningens konklusioner og nogle sagde at de støttede målene i Parisaftalen om at holde global opvarmning på under 1,5 grad. Alle fremhævede, hvordan de havde investeret i grønne energi-løsninger. Deres svar kan læses her.

 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)