Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri

Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.

Samarbejdet har til hensigt at upcycle, hvad der i dag kategoriseres som byggeaffald, og nedbringe behovet for indvinding af nye råstoffer i den danske undergrund. PR-foto..

26.09.2023

CSR.dk

Det er en velkendt udfordring i den danske byggebranche, at mængderne af råstoffer som sand, sten og grus i undergrunden er begrænsede. Allerede i dag kan det derfor være svært at skaffe råstofferne i rette mængder og kvaliteter.

Det gør sig i særlig grad gældende i hovedstadsområdet, og der er tale om en udfordring, der sandsynligvis kun vil blive større med årene, og som allerede fylder meget uden for de danske grænser.

På den baggrund har betonproducenten Unicon og virksomheden Norrecco indledt et nyt samarbejde, der skal gøre både overskudsbeton og nedrevne bygninger i København til en ny kilde til råstoffer, som kan anvendes i ny beton.

Læs også: Betonbranchen vil have, at vi bruger mindre beton

"Det er en kendt sag, at der bliver færre og færre jomfruelige råstoffer. Derfor er det afgørende, at vi sikrer en mere optimal udnyttelse og øger genanvendelsen af overskudsproduktion og nedrevet beton. Det har vi hos Unicon sat os nogle ambitiøse mål for, og med en dygtig partner i Norrecco, der kan hjælpe os med at få adgang til de rette mængder af upcyclede råstoffer i den rette kvalitet, er vi klar til at indfri de mål," siger Casper Mathiasen, direktør i Unicon.

En cirkulær værdikæde
Konkret indebærer samarbejdet etablering af en cirkulær værdikæde, hvor overskudsbeton fra Unicons betonbiler i og omkring København leveres til Norrecco. Herefter vil virksomheden både nedbryde og processere betonen sammen med genbrugsbeton fra nedrevne københavnske bygninger. Efterfølgende leveres de brugbare stenfraktioner tilbage til Unicon, som kan genbruge råstofferne i nye betonblandinger.

"Indtil nu har vi primært leveret til projekter med en bestemt tidshorisont, men med dette samarbejde iværksætter vi nu en helt ny værdikæde, hvor en producent og os som behandler af byggeaffald skaber en form for kredsløb. Dermed er vi i stand til at øge mængden af genanvendte materialer i byggeriet," siger CEO Karsten Ludvigsen fra Norrecco.

De resterende fraktioner anvendes indtil videre som vejmaterialer i forbindelse med anlæg af nye veje, men der arbejdes allerede med et udviklingsprojekt, der skal sikre 100 procent genanvendelse af beton i ny beton.

Betons optimale potentiale
I 2022 genanvendte Unicon 45.000 tons overskudsbeton i ny beton – 20.000 tons som nedknuste stenfraktioner fra egne fabrikker og søstervirksomheden Kudsk & Dahl samt 25.000 tons som friskbeton ført tilbage i en ny betonblanding.

I 2023 lyder målet på 60.000 tons genanvendt beton.

Unicon har imidlertid en kapacitetsbegrænsning i forhold til nedknusning af overskudsbeton, og det kan være vanskeligt at få lokale tilladelser til nedknusning. I stedet er overskudsbeton og nedrivningsbeton endt som vejmaterialer, og det er ikke en optimal udnyttelse af ressourcerne.

Derfor er det glædeligt med dette samarbejde i hovedstadsområdet, lyder det fra Casper Mathiasen:

Læs også: Elektricitet i beton kan lade huse fungere som batterier

"Som branche bør vi i højere grad have fokus på at udnytte ressourcerne bedst muligt – for vores eget vedkommende i ny beton. Derfor er det helt afgørende med denne type samarbejder, hvor der skabes nogle erhvervsmæssige symbioser. Der ligger råstoffer af høj kvalitet i beton fra udtjente bygninger og overskudsbeton – det bør vi anvende, før vi tærer mere på jordens ressourcer," siger Casper Mathiasen fra Unicon og tilføjer, at virksomheden fortsat vil nedknuse overskudsbeton på egne fabrikker i øvrige dele af landet, ligesom virksomheden også fortsat vil modtage genbrugte fraktioner fra Kudsk & Dahl.

Unicon og Norrecco har tidligere samarbejdet om store projekter, hvor råstoffer fra nedrivningsbeton er anvendt i ny beton til nye bygninger.

Det gælder eksempelvis Sydhavn Genbrugscenter, hvor beton fra en skorsten fra Amagerværket er nedbrudt og behandlet af Norrecco, hvorefter Unicon har anvendt stenfraktioner i ny beton. Det samme gør sig gældende i forbindelse med opførelsen af Høje-Taastrup Kommunes nye rådhus.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V