Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

Forsinkelser i implementering kan udfordre regeringens klimaindsats. Det påpeger Klimarådet i et nyt notat, hvor rådet efterlyser bedre overblik og mere systematisk vurdering af risici i regeringens officielle klimafremskrivning.

Foto: 123rf.com

04.06.2025

CSR.dk

Regeringens klimastatus og -fremskrivning er et centralt værktøj i det klimapolitiske årshjul og skal give overblik over, hvor tæt Danmark er på at nå sine klimamål. Klimarådet har i henhold til klimaloven til opgave at kommentere på fremskrivningen – og rådet offentliggør nu sine vurderinger i et nyt notat.

Klimarådet vurderer helt overordnet, at fremskrivningen udgør et solidt grundlag for det klimapolitiske arbejde, og det er ifølge Klimarådets forperson, Peter Møllgaard, positivt, at Danmark i den nye fremskrivning ser ud til at opfylde 2030-målet om 70 procent reduktion med en vis margin. Men han understreger samtidig, at det er afgørende, at de vedtagne aftaler også bliver ført ud i livet:

”Der er flere eksempler på, at reduktionerne ikke kommer i det forventede tempo. I Klimarådet holder vi derfor et vågent øje med implementeringen af de politiske aftaler – og vi opfordrer politikerne til at gøre det samme,” siger Peter Møllgaard.

CCS-effekt i 2030 kan være overvurderet

Et af de områder, Klimarådet holder særligt øje med, er udrulningen af CO2-fangst og -lagring (CCS). Regeringen regner i fremskrivningen med, at CCS bidrager med en reduktion på omtrent 2,3 mio. ton CO2 årligt i 2029 og fremefter. Teknologien er dermed helt central i forhold til opfyldelsen af 2030-målet.

Hvis CCS skal spille så stor en rolle, kræver det en meget hurtig opskalering på relativt få år, påpeger Klimarådet. Den hurtige opskalering indebærer en risiko for forsinkelser i ét eller flere af de mange led, der udgør den samlede CCS-værdikæde. Behovet for en hurtig implementering forstærkes af, at udledningerne i 2029 tæller med i målopfyldelsen for 2030, da 2030-målet beregnes som et gennemsnit af udledningerne i 2029-2031.

”CCS er et område, der bør følges særligt tæt. Vi kan ikke være sikre på, at reduktionerne bliver så store så hurtigt, som fremskrivningen forudsætter,” siger Peter Møllgaard.

Klimarådet nævner landbruget som et andet område, hvor usikkerheden er stor. Ifølge Klimarådet går usikkerheden her dog i flere retninger – der er potentiale for både højere og lavere udledninger end forventet. Det er særligt vigtigt at følge implementeringen tæt i forhold til udtagning af landbrugsjord til både vådlægning og skovrejsning.

Usikkerheder bør vurderes samlet og systematisk

Klimafremskrivningen indeholder enkelte vurderinger af usikkerhed på tværs af sektorer. Men vurderingerne er spredte, og ifølge Klimarådet mangler der en helhedsbetragtning, som kan give overblik over den samlede risiko for, at Danmark ikke når sine klimamål.

Klimarådet opfordrer til, at fremtidige fremskrivninger suppleres med flere følsomhedsberegninger og fx best- og worst-case-scenarier for at tydeliggøre spændet i usikkerheden:

”Usikkerhed om fremtiden er et grundvilkår, men det kan belyses mere systematisk end i dag,” siger Peter Møllgaard.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: Master AI Governance with ISO 42001

As artificial intelligence becomes a key driver of innovation, organizations must ensure their AI systems are responsible, trustworthy, and compliant.

Dato

17.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

17.06.2025

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Transition Plan for Climate Change Mitigation

- How to Go About it?

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Træning i: Ansvarlig indkøbspraksis – fra indkøb til impact (2025)

Fra indkøb til indflydelse: Træning i ansvarlig indkøbspraksis

Dato

17.06.2025

Tid

10:00

Sted

Etisk Handel Danmark - Overgaden Oven Vandet 10, st - København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

18.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia