Klimaforskning er globalt skævvredet

Det er de rigeste og ofte mest forurenende lande som producerer mest klimaforskning. Det viser ny analyse fra Københavns Universitet, der peger på en ubalance i klimaforskningen.

Ny analyse fra KU viser, at klimaviden primært produceres på den nordlige halvkugle, mens de mest sårbare lande befinder sig på den sydlige halvkugle. Foto: Photos.com.

27.01.2014

CSR.dk

Klimaforskning omhandler og foregår primært i lande, der er mindre sårbare over for klimaforandringer og har en højere udledning af CO2. Landene kendetegnes også ved at være politisk stabile, mindre korrupte, og investere mere i uddannelse og forskning. Foto: Københavns Universitet. .

De rige lande forsker mest i klima, og ofte handler forskningen om at begrænse klimaforandringerne på lang sigt.

De er dog samtidig også de mindst sårbare over for klimaforandringer. I udviklingslande fokuserer forskningen på aktuelle konsekvenser som tørke, sygdomme og klimatilpasning.

Der er altså tale om en geografisk skævvridning, hvor klimaviden primært produceres på den nordlige halvkugle, mens de mest sårbare lande befinder sig på den sydlige halvkugle.

Det viser en ny analyse fra Københavns Universitet. 

”80 procent af alle de klimaartikler, vi undersøgte, er publiceret af forskere fra udviklede lande, selvom disse lande kun udgør 18 procent af verdens befolkning. Det er bekymrende, når behovet for klimaforskning netop er størst i udviklingslandene”, fortæller manden bag analysen, Niels Strange, professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet.

Læs også: Forskning afslører de største CO2-udledere

Niels Strange har sammen med ph.d.-studerende Maya Pasgaard fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi analyseret over 15.000 videnskabelige artikler om klimaforskning fra 197 lande. Analysen er netop publiceret online i tidsskriftet Global Environmental Change.  

Konsekvenser for politiske beslutninger
Niels Strange advarer om, at det få kan konsekvenser for kvaliteten af de politiske beslutninger lande og regioner foretager for at afværge og tilpasse sig klimaforandringerne.

”Det kan have både politiske og samfundsmæssige konsekvenser, hvis der regionalt er mangel på klimaforskere og forskning, der også kan omsættes til lokal rådgivning af politiske beslutningstagere i udviklingslandene”, forklarer han.

Forskellige emner prioriteres mellem nord og syd
Analysen viser også, at emnevalget i klimaforskningen er geografisk skævvredet.

Artikler fra Europa og Nordamerika handler i højere grad om afværgelse af klimaforandringer, for eksempel reduktion i CO2-udledning, sammenlignet med artikler fra den sydlige halvkugle.

Læs også: Energiforskning indtager tredjeplads i Danmark

Derimod handler klimaforskning fra Afrika og Syd- og Latinamerika i højere grad om klimatilpasning og konsekvenserne af et forandret klima. 

”Udfordringen for det videnskabelige samfund er at skabe bedre samarbejde og vidensudveksling på tværs af geografiske og kulturelle barrierer, men også mellem praktikere og akademikere. Men når alt kommer til alt, kræves der økonomisk opbakning og politisk vilje, hvis vi som samfund skal rette op på denne vidensmæssige ubalance i kampen mod klimaforandringer”, understreger Maya Pasgaard.  

-TK

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

18.09.2024CSR.dk

Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

17.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Et mål om en grønnere fremtid

17.09.2024CSR.dk

18 offentlige bygherrer: Grønt gearskifte skal sikre emissionsfrie arbejdsmaskiner i hele Danmark

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør