Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Med en gennemsnitlig global temperaturstigning på 1,6 grader i 2024 markerer året det endelig brud på Parisaftalens røde linje og fremprovokerer dybe panderynker hos eksperter.

Foto: 123rf.com

08.01.2025

CSR.dk

2024 bød på flere klimarekorder af den negative art.

EU’s klimatjeneste, Copernicus, har fastlagt året som det varmeste i moderne tid og ifølge klimaforsker Martin Stendel fra Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI er 2024 også første år, hvor vi med sikkerhed har oversteget 1,5-gradsmålet.

Tilmed satte de globale udledninger af CO2 også rekord i 2024 og udledninger af de to næstevigtigste drivhusgasser, metan og lattergas, fortsætter ligeledes i vejret.

Foreløbigt vurderer Martin Stendal, at de varme år vil forsætte og vi ikke kommer tilbage til ned på før-2023 niveauerne. 

Det går for hurtigt

Temperaturstigningerne lyder ikke af meget, men Klimaforsker Sebastian Mernild fra Syddansk Universitet, medlem af FN’s Klimapanel, IPPC, understreger alvoren:

”Det er vildt, at vi står her allerede i dag. En forskel på over 0,1 grad fra rekordår til rekordår er meget”, siger han til Politiken.

Alvoren i situationen sporer han tilbage til to studier af effekten af en temperaturstigning på 1,6 grader.

Først er der de såkaldt tipping points for accelerationen af afsmeltning af isen på vestantarktisk og indlandsisen i Grønland. Studiet konkluderer, at det kritisk punkt for en afsmeltning, der ikke kan stoppes, ligger tættere på en temperaturstigning på 1,5 end på 2,0 grader.

Et andet studie omhandler vandniveauet gennem tiden ved de CO2-koncentrationer, vi nærmer os. For millioner af år siden var koncentrationen 500 ppm (parts per million) og vandet stod mere end 10 meter højere end i dag. Sidste år passerede koncentrationen 420 ppm.

”Den temperaturstigning, vi nu oplever, vil få alvorlige følger. Vi har ikke fuldstændig styr på den ekstra varmeenergi og temperaturudviklingen rent videnskabeligt, men verden har igen og igen været fodslæbende med at sænke udslippene”, konstaterer Sebastian Mernild ifølge Politiken.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle