Kamp om den vedvarende energitrone i Sydamerika

Chile har førertrøjen på, når det kommer til ren energi i Sydamerika, men Argentina har sat sig for at snuppe den fra den historiske rival. Og der er bestemt også plads til forbedring.

Iguazu-vandfaldene på grænsen mellem Argentina og Brasilien illustrerer meget godt en lille del af det potentiale, Argentina har for vedvarende energi. Det potentiale skal landet nu til at udnytte, mener præsidenten. Foto: flickr/Marissa Strniste.

13.02.2017

CSR.dk

Mindst ligeså vigtigt for landet med Sydamerikas næststørste økonomi, kun overgået af Brasilien, så er den nye strategi i høj grad også inspireret af den succes, den noget mindre nabo mod vest, Chile, nyder som en uventet leder på vedvarende energi (VE) på kontinentet.

På baggrund af en hård intern konkurrence er det gået stærkt for landet med den langstrakte Stillehavskyst, og i den seneste rapport fra NGO’en Climatescope ligger Chile nr. 2 i en opgørelse over VE’s styrke blandt verdens udviklingslande, med kun Kina over sig. 15 procent af landets energi er grøn, og det er opnået på ganske få år.

Anderledes står det til i Argentina, der kun er nr. 26 på listen, overgået af (på papiret) økonomisk svagere lande som fx Bangladesh, Tanzania, Pakistan og Nepal. Under én procent af argentinernes energimix kommer fra fornybare kilder, strømafbrydelser er normale, og man importerer elektricitet i stor stil – bl.a. fra Chile – med massive udgifter til følge.

Siden Mauricio Macri kom til magten i november 2015 har landets energikrise været en topprioritet. Subsidier, auktioner, gældsafvikling og andre tiltag er blevet sat i gang for at få skub i markedet og gøre det interessant for investorer, også fra udlandet.

Vigtigt med langsigtet grøn omstilling
Her er det langsigtede perspektiv om en grøn omstilling vigtigt. Ved to udbud sidste år blev vinderne garanteret 20 års såkaldte power purchase agreements (PPAs), der skal sikre finansieringen af de kapitalintensive projekter, ved at forankre deres indtægt over en fast tidsramme.

Som resultat af udbuddene har projekter med en samlet kapacitet på over 2.400 GW og en anslået værdi på 28 mia. kroner, fået PPA-aftaler, om end til nogle ganske lave priser (omkring 400 kr./KWh).

Netop den lave pris er dog, skriver Americas Quarterly, en kilde til usikkerhed omkring hvorvidt de beskrevne tiltag for alvor vil lokke investorerne til. Den daværende præsident, Cristina Fernández de Kirchner, prøvede noget lignende i 2009 med over 1000 MW på tavlen, men under en tiendedel af kontrakterne blev til virkelighed, i høj grad på grund af nogle landsspecifikke risici, som stadig er aktuelle.

Der er dog også en stribe andre årsager til, at det vil gå bedre denne gang. Kinesiske virksomheder er blevet langt mere aktive på markedet, priserne på sol- og vindenergi falder fortsat, og endelig, så har Macris regering etableret en fond, Fondo Fiduciario para el Desarrollo de Energías Renovables, der giver udviklere af VE garanti for finansiering og udbetaling af PPA-kontrakterne.

Læs også: Rapport dumper madbrands’ indsats mod skovrydning

Og endelig, så har Diego Maradonas hjemland, som nævnt, muligheden for at trække på erfaringerne fra Chile, og eksempelvis konstatere, at det ikke nødvendigvis behøver at tage årtier at stable en levedygtig sektor af betydelig størrelse på benene.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Etisk Handel Danmark
Kursus
Indsigt i:

EUFLR – EUs nye lovgivning mod tvangsarbejde (2025)

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online