København er verdens redning, måske

Brasiliens miljøminister, Carlos Minc, forventer sig intet mindre end et klimamirakel, på papiret, til COP15. Brasilien er foregangsland for den tredje verden på miljøområdet.

07.12.2009

CSR.dk

Telefonen knitrer og Brasiliens miljøminister, Carlos Minc, undskylder den dårlige telefonlinje. Han er netop vendt hjem fra en af mange udlandsrejser og har sagt ja til et interview med CSR. Brasilien har som regional stormagt og en af verdens kommende stormagter i de såkaldte BRIK-lande (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) en vigtig rolle i klimaspørgsmålet.

Brasiliens økonomi og enorme naturressourcer er en kombination, som udenlandske virksomheder for længst har fået øjnene op for. I september var den danske miljøminister, Troels Lund Poulsen, på officielt besøg i Brasilien i forbindelse med en dansk-brasiliansk clean tech-konference. Brasilien er de sidste ti år gået i front med omfattende nationale programmer mod klimaforandringer, hvilket i landets med verdens såkaldte lunge, Amazonas-regnskoven, primært er en målrettet indsats mod afskovning, og skovafbrænding, der på hver sin måde leder mere CO2 op i atmosfæren. Carlos Minc kommer til København i december med en større delegation af embedsmænd og industriledere samt et par af landets vigtigste NGO’er.

Hvilke forventninger har du til COP15?
”Uden frygt for at gentage mig selv eller forfalde til en lidt for simplificeret retorik, så håber jeg, at vi dér kan redde planeten fra den globale opvarmnings dramatiske konsekvenser. Uanset om vi repræsenterer industrialiserede eller udviklingslande, har vi intet alternativ til at vedtage konkrete mål for en reduktion af udledningen af drivhusgasser.”

På hvilke måder kan Brasilien bidrage til at modvirke klimaforandringerne?
”Vi har store reserver af CO2 i vores skove. Vi gør alt for at disse skove ikke forsvinder. Det gør vi blandt andet gennem en reduktion af skovafbrændingerne, så vi kan undgå at udlede 4,8 mia. tons CO2 frem til 2020. For at sætte det tal i perspektiv, så er det netop, hvad samtlige industrialiserede lande til sammen lovede med Kyoto-aftalen. Og som de vel at mærke ikke har levet op til. Brasilien vil gå forrest for at skabe en global bevægelse, der via blandt andet grønne investeringer hjælper udsatte område som dele af Afrika og det nordlige tørre Brasilien. Vi ønsker forvandlingsprogrammer for industrien og konkrete vandingsprogrammer som følge af tørke.”

Din præsident, Luis Inácio Lula da Silva, har gentagne gange kritiseret de rige lande i nord for at gøre mindre for klimaforandringerne end emerging markets. Men på hvilken måde kan Brasilien udnytte de rige landes, og herunder Danmarks, knowhow til at nå frem til en renere økonomisk model?

”Vi skal ændre de nuværende fejlslagne og destruktive økonomiske modeller. Det er godt, at lande som Danmark har interessante eksempler at vise til omverdenen. En økonomi med et lavt CO2-forbrug er ikke længere kun et alternativ, men en nødvendighed for planeten. I dag er vi vidne til metaltrætheden i visse økonomier, der netop gjorde sig stærke uden den mindste bekymring for miljøet. Brasilien, der tog hjem fra Kyoto i 1997 uden CO2-forpligtelser, er på udkig efter alle former for teknisk knowhow indenfor alternativ energi som vind, sol mm. Målet er at fortsætte med at udvikle os uden at forværre klimaforandringerne. CO2-udledningen fra Brasiliens energiforbrug er blandt verdens laveste, da 70 procent kommer fra enorme vandkraftværker. Vi ønsker at fortsætte sådan. Verdens samlede indsats må være, at give alle lande mulighed for at optimere deres energimodel blandt andet via finansiering fra de lande, der tidligere udviklede sig på bekostning af miljøet.”

Hvordan forbereder I jer i Brasilien mod klimaforandringerne?
”I Brasilien har vi den nationale plan for klimaforandring samt den såkaldte Amazonia-fond. Vi har også opsat mål for afskovningen, som er ansvarlig for halvdelen af de drivhusgasser, Brasilien udleder. Vi er ekstra bekymrede for de tørre egne i Brasilien, der er i risiko for at blive ørkenområder. Resten af landet bekymrer os selvfølgelig også, fordi vi kalkulerer med en vis nedgang i eksempelvis fødevareproduktionen på grund af klimaet. Vi har netop lanceret en plan mod afskovning, der bygger på vores succesfulde model fra Amazonas. Modellen får år efter år andelen af afskovning, legal og illegal, ned og vi så 46 procent mindre afskovning mellem 2008 og 2009”.

Hvad kan Brasilien tilbyde omverdenen af knowhow og ressourcer i forhold til miljøbeskyttelse?
”Først og fremmest vil jeg understrege, at klimaspørgsmålet ikke kun handler om, hvad vi foretager os inden for de nationale grænser. Alle ved, at afskovningen i Brasilien sandsynligvis påvirker polarklimaet (Nordpolen, red.) og provokerer isens smeltning, hvilket i værste fald vil oversvømme visse steder i nord. Brasilien har i dag 18 mio. indbyggere, der lever i og af skovene, desværre ofte på en aggressiv og ikke bæredygtig måde, i tømmer- og landbrugsbranchen. Vi udvikler teknologier, som er alternativer og bæredygtige i flere statslige sektorer som bl.a. EMBRAPA (Ministeriet for Agrikultur, Fiskeri og Forsyning, www.embrapa.br). Vi har verdens mest effektive teknologi indenfor etanol-produktion, som forurener mindre end fossile brændstoffer. Vi eksporterer denne teknologi til etanolproduktion til andre lande, og i Brasilien belønner vi produktionen og eksporten af biobrændstoffer. Vi har undersøgelser, der arbejder med at fange drivhusgasserne i oliefelter i undergrunden med salt.”

Hvordan vil I opfylde målene i jeres egen plan mod klimaforandringer, "Plano Nacional sobre Mudança do Clima"?
”Vi skal reducere udledningen af Brasiliens drivhusgasser, fra afskovning og almen miljønedbrydelse, med 80 procent. Og det er en kompliceret opgave, men den er allerede i gang. Med udgangen af 2009 vil vi nå den laveste afskovning i 20 år, og det er som flere andre gode indikatorer på, at Kyoto-målene var rigtige. I samarbejde med bæredygtige modeller. Vi straffer miljøkriminalitet hårdt. Omverdenen kender til vores bestræbelser, og vi modtager god finansiel støtte udefra til at forfølge målene. Til Amazonia-fonden, oprettet sidste år, er omkring 1 mia. dollar doneret af Norge. Fortsætter vi sådan, vil Brasilien nå 2020 med samme udledningsniveau som i 1994, fordi vi frem til 2020 skærer 4,8 mia. tons CO2.”

Hvor ser du Brasilien om 10-20 år i miljøspørgsmål?
”Vi vil gradvist påtage os verdensføringen i miljøspørgsmål, fordi jeg tror, at vor hovedrolle vil vokse endnu mere. Vi er afhængige af resultaterne i København, og at udviklingslandene vågner op af sløvheden fra Kyoto-protokollen. Jeg er optimist og tror, at Brasilien vil udvide sin verdensomspændende rolle i miljøspørgsmål. I Brasilien vil vi sørge for, at de fremtidige generationer også kan nyde godt af en sundere verden.”

Set fra Skandinavien kan det ofte virke som om, de sydamerikanske ledere ikke forstår eller ikke kan forene grønne politikker med vækst. Hvordan forholder det sig i Brasilien?

”Vi har brug for et skub for at udvikle os og for at garantere velfærden for Brasiliens befolkning. Som alle har brug for. Problemet er, at tidligere tiders destruktive modeller ikke mere kan opretholdes. I dag er det muligt at udvikle et territorium med fokus på miljøspørgsmål, økologiske politikker og clean tech-modeller. Det er det, alle forventer, at vi gør, og det er det, vi faktisk gør og vil (be)vise i København. Så vi kommer til København bevidste om, at i- og ulande også skal følge vort eksempel.”

Hvilke barrierer, lobbyer mm, kæmper du som miljøminister mod i Brasilien?
”Selvom vi har lang vej igen, så synes jeg, at de økonomiske sektorer og de ansvarlige for den offentlige politikker er mere bevidste om miljøet. Der er helt sikkert en mindre modstand mod miljøspørgsmål i dag end for ti år siden, og den modstand vil med tiden blive endnu mindre. Som planetens tilstand ændrer sig, så ændrer debatten sig også. For et par år siden blev miljøet opfattet som en hindring for vækst. Sådan er det ikke mere. Og vores beslutninger er tydelige med retfærdige og strenge miljølove, der har skabt klare miljøpolitikker med udvikling og beskyttelse på en måde, der var umulig for år tilbage”.

I september afholdt Danmark og Brasilien en fælles konference om clean tech i Brasilien?
”Den rene teknologi er et emne under konstant forskning. Jeg ser positivt på, at lande samarbejder om nye teknologier."

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København