Ingen vil betale for oprydning af giftgrund

Der er fortsat diskussion om, hvem der skal betale 250 millioner for oprydningen af Cheminovas gamle giftgrund. Hverken aktionærer eller Region Midtjylland ønsker at skrive under på regningen.

09.09.2014

CSR.dk

Selvom kemifabrikken Cheminova i går blev solgt til amerikanske FMC Corporation, er det stadig Region Midtjylland, der hænger på regningen for rensning af den gamle giftgrund, skriver Politiken. Aktionærerne, der har købt kemifabrikken, opløser selskabet Auriga, der ejer Cheminova. 

Læs også: Apple forbyder kemikalier i forsyningskæden

Kemifabrikkens giftgrund, der ligger i Harboøre, er forurenet med 100 tons giftige kemikalier, herunder blandt andet sprøjtegiften parathion. Giftgrunden er også blevet brugt til statens giftaffald.

”Det ville være klædeligt, hvis aktionærerne påtog sig ansvaret for at få ryddet op efter sig, når nu boet bliver gjort op, og pengene bliver delt i porten”, siger Poul Erik Christenen (R), formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland til Politiken. 

Politikere har udskudt rensningen
Fornylig har politikerne i Region Midtjylland besluttet at udskyde rensningen af giftdepotet til 2019, da budgettet ikke tillader oprydningen på nuværende tidspunkt. 

Forureningen af grunden skete tilbage i 1950’erne og starten af 60’erne. Dengang fik kemivirksomheden lov til at udlede det giftige spildevand. Cheminova har de seneste år afvist at betale regningen, da de mener, at de har fulgt de pågældende regler.

Aarhus Universitets Forskningsfond har 39 procent af aktierne og kan dermed se frem til en kontant gevinst på cirka 3 milliarder kroner. Poul Erik Christensen fra Region Midtjylland mener, at forskningsfonden burde tage ansvar og betale for rensningen af giftgrunden.

Fond nægter at betale regning
Men forskningsfonden har ikke tænkt sig at betale for regningen. Direktøren i Aarhus Universitets Forskningsfond, Jørgen Lang, mener ikke, at det er deres ansvar. Han henviser også til, at Cheminova ikke brød regler, dengang forureningen foregik.  

”På det tidspunkt var det kutyme at deponere giftrester. I dag er der en helt anden tilgang til deponering, og Cheminova fremstår som en helt anden virksomhed. Vi har presset på for at få social ansvarlighed ind i virksomheden, og det er lykkedes, så Cheminova i dag er en bæredygtig virksomhed”, siger Jørgen Lang til Politiken.

Læs også: Burberry vil fjerne giftige kemikalier i deres tøj

Jørgen Lang ser ikke oprydningen som en moralsk forpligtigelse for fonden, da staten selv godkendte og brugte grunden til deponering af giftstoffer.

På nuværende tidspunkt slipper det forurenede grundvand ikke ud, da giftgrunden er spærret inde af spunsvægge i stål, der holder giften inde.

-SSM

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online