Ingen vil betale for oprydning af giftgrund

Der er fortsat diskussion om, hvem der skal betale 250 millioner for oprydningen af Cheminovas gamle giftgrund. Hverken aktionærer eller Region Midtjylland ønsker at skrive under på regningen.

09.09.2014

CSR.dk

Selvom kemifabrikken Cheminova i går blev solgt til amerikanske FMC Corporation, er det stadig Region Midtjylland, der hænger på regningen for rensning af den gamle giftgrund, skriver Politiken. Aktionærerne, der har købt kemifabrikken, opløser selskabet Auriga, der ejer Cheminova. 

Læs også: Apple forbyder kemikalier i forsyningskæden

Kemifabrikkens giftgrund, der ligger i Harboøre, er forurenet med 100 tons giftige kemikalier, herunder blandt andet sprøjtegiften parathion. Giftgrunden er også blevet brugt til statens giftaffald.

”Det ville være klædeligt, hvis aktionærerne påtog sig ansvaret for at få ryddet op efter sig, når nu boet bliver gjort op, og pengene bliver delt i porten”, siger Poul Erik Christenen (R), formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland til Politiken. 

Politikere har udskudt rensningen
Fornylig har politikerne i Region Midtjylland besluttet at udskyde rensningen af giftdepotet til 2019, da budgettet ikke tillader oprydningen på nuværende tidspunkt. 

Forureningen af grunden skete tilbage i 1950’erne og starten af 60’erne. Dengang fik kemivirksomheden lov til at udlede det giftige spildevand. Cheminova har de seneste år afvist at betale regningen, da de mener, at de har fulgt de pågældende regler.

Aarhus Universitets Forskningsfond har 39 procent af aktierne og kan dermed se frem til en kontant gevinst på cirka 3 milliarder kroner. Poul Erik Christensen fra Region Midtjylland mener, at forskningsfonden burde tage ansvar og betale for rensningen af giftgrunden.

Fond nægter at betale regning
Men forskningsfonden har ikke tænkt sig at betale for regningen. Direktøren i Aarhus Universitets Forskningsfond, Jørgen Lang, mener ikke, at det er deres ansvar. Han henviser også til, at Cheminova ikke brød regler, dengang forureningen foregik.  

”På det tidspunkt var det kutyme at deponere giftrester. I dag er der en helt anden tilgang til deponering, og Cheminova fremstår som en helt anden virksomhed. Vi har presset på for at få social ansvarlighed ind i virksomheden, og det er lykkedes, så Cheminova i dag er en bæredygtig virksomhed”, siger Jørgen Lang til Politiken.

Læs også: Burberry vil fjerne giftige kemikalier i deres tøj

Jørgen Lang ser ikke oprydningen som en moralsk forpligtigelse for fonden, da staten selv godkendte og brugte grunden til deponering af giftstoffer.

På nuværende tidspunkt slipper det forurenede grundvand ikke ud, da giftgrunden er spærret inde af spunsvægge i stål, der holder giften inde.

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle