I dag fejrer Elis 20 år som en arbejdsmiljøcertificeret virksomhed!

Elis (tidl. Berendsen) har altid haft fokus på deres medarbejderes sikkerhed og trivsel. Elis’ ambition er at blive kåret som Danmarks bedste arbejdsplads senest i 2030 – og i dag fejrer Elis 20 år som en arbejdsmiljøcertificeret virksomhed.

I en tid hvor erhvervslivet har rygende travlt, og mange medarbejdere halser efter at nå kundernes dag-til-dag deadlines, er det vigtigere end nogensinde, at virksomheder holder fokus på medarbejdernes fysiske sikkerhed og psykiske trivsel. Med den internationalt anerkendte standard indenfor arbejdsmiljøledelsessystemer: ISO 45001 (tidl. OHSAS 18001) har Elis i mange år haft en fastlagt proces for, hvordan de kontinuerligt hæver barren for at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle deres medarbejdere på Elis’ landsdækkende industrivaskerier samt hovedkontoret. Elis’ HR-direktør Natja Aaberg Hornsbæk fortæller:

Der er stadig et stykke vej til, at vi kan kalde os Danmarks bedste arbejdsplads – og for at nå den høje ambition iværksætter vi selv løbende nye initiativer, som rækker udover kravene i vores ISO 45001-certificering. Lige nu afvikler vi en trivselskampagne, som vi kickstartede med et foredrag af overlæge Bente Klarlund Pedersen, der gav vores medarbejdere gode råd om, hvordan de gør noget godt for sig selv i hverdagen – og i vores kantiner får medarbejderne små samtalekort med nemme spørgsmål, de kan stille hinanden i frokostpausen, så de får taget hul på dialogen om vores fælles trivsel og sikkerhed”, siger Natja Aaberg Hornsbæk og fortsætter:

Med ISO 45001 har vi i mange år forpligtet os til, at vi hele tiden skal styrke arbejdsmiljøet. Hvert år strammes kravene i certificeringen, og hvert år får vi besøg af Bureau Veritas’ auditører, der kontrollerer, at vi opfylder de nye, højere krav. Hvis de observerer en lille eller større afvigelse, bliver det registreret i vores system, og den har vi kun et vist stykke tid til at rette op på.

Guld værd for medarbejderne, kunderne og forretningen

At Elis’ medarbejdere generelt trives ses ved, at 83 % har svaret på den årlige medarbejdertilfredshedsundersøgelse, at de forventer at blive hos Elis i de næste 12 måneder eller længere. Og for at opretholde et sundt og sikkert arbejdsmiljø og opfylde de stigende krav i ISO 45001-certificeringen har alle Elis’ vaskerier lokale arbejdsmiljøudvalg og interne auditører, der løbende kontrollerer og sikrer, at virksomheden året rundt agerer i overensstemmelse med de nedskrevne procedurer – ligesom Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj er med i Elis’ hovedarbejdsmiljøudvalg.

At vi passer godt på vores medarbejdere, der hver dag gør en kæmpe indsats for vores virksomhed, er i sidste ende et ledelsesansvar. Derfor har vi også igangsat det mest ambitiøse lederuddannelsesprogram i vores virksomheds historie: Leder DNA-uddannelsen, som alle vores ledere – fra den øverste direktion og ned til de ledere, der står med det daglige medarbejderansvar – skal gennemføre for at kunne drive medarbejdernes trivsel ud fra vores fælles værdier. Det tror jeg er vigtigere end nogensinde, nu hvor vi skal tage hånd om de psykiske efterreaktioner, vores medarbejdere naturligt har efter corona-krisen. Nogle har været hjemsendt i måneder, så vi kunne beskytte forretningens stabilitet og deres job. Andre er påvirkede af travlheden, der lige nu følger med opsvinget og den stigende mangel på ny arbejdskraft, som vi mærker ligesom resten af erhvervslivet”, siger Henrik Luxhøj og fortsætter:

Derfor er det også guld værd for os og vores medarbejdere, at ISO 45001 og en række af vores andre certificeringer hjælper os med at holde skarpt fokus på arbejdsmiljøet – både på kort og lang sigt, og nu hvor det går rigtig stærkt. Og for vores kunder er det en fordel, at vi med årlige eksterne audits har en uvildig tredjeparts ord for, at vi til enhver tid handler, som vi siger, at vi gør”.

Du kan læse mere om Elis’ Leder DNA-uddannelse i artiklen her

20 år med miljø- og kvalitetsledelsescertificeringer

Hos Elis bliver de 20 år som en arbejdsmiljøcertificeret virksomhed fejret internt i samtlige afdelinger, hvor alle medarbejdere får en mulepose i gave, som er fremstillet af Elis’ CSR-partner Reused Remade og syet af kasseret linned fra Elis’ vaskerier. Udover certificeringen indenfor arbejdsmiljøledelse kan Elis også i år fejre, at virksomheden i 20 år har været certificeret ud fra ISO 14001 indenfor miljøledelse og ISO 9001 indenfor kvalitetsledelse. Og Elis har samlet set en lang række certificeringer og mærkningsordninger, der hjælper virksomheden med at løfte barren.

ISO 14001 indenfor miljøledelse og ISO 9001 indenfor kvalitetsledelse har de seneste 20 år hjulpet os med at styre vores processer og højne standarden for vores miljømæssige påvirkning og evne til at opfylde kundernes behov. Og vi har i mange år arbejdet integreret med certificeringer som en systematisk metode til at drive en åben, bæredygtig og fremtidssikret forretning. Vores vaskerier har været svanemærkede i 10 år. Vi var en af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev certificeret ud fra DS 49001 indenfor samfundsansvar – og i 2019 blev vi verdensmålscertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden. Alle disse certificeringer er med til at sikre, at vores ambitioner bliver omsat til konkrete tiltag, der bliver fulgt op på, og som gør en reel forskel for miljøet og mennesker”, siger Elis’ CSR-chef Louise Elver. 

Hele Elis’ vaskeriservice er svanemærket, så alle led af Elis’ indkøbs-, vaske- og leveringsprocesser er miljøoptimerede ud fra Svanemærkets krav – læs mere her

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden