Hver tallerken tæller

I Unilever Food Solutions træner man køkkenpersonalet i at tænke og handle bæredygtig uden at gå på kompromis med smag eller tid. Projektet er én af de stærke cases, som er med på Responsible Food-konferencen d. 26. november.

Fra bord tilbage til jord?.

29.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Hvad sker der egentlig, når man tager sin CSR med helt ud til kunderne og hjælper dem med at styrke deres CSR? Så hjælper man hinanden til at passe på den verden, vi har, er svaret fra Franziska Weiland, Nordic Brand Manager & Sustainability Manager i Unilever Food Solutions. Det ligger dybt i Unilever Food Solutions’ DNA, at fødevarebranchen og landbruget skal og må være bæredygtigt, for at arbejde inden for klodens grænser og ikke imod.

Hver dag bliver det til 600.000 retter alene i landets kantiner.  Unilever Food Solutions konsulenter alene besøger ugentligt 80 køkkener, og det giver en enorm rækkevide og derfor også et enormt ansvar. For at løfte det, trænes konsulenterne i at tænke bæredygtighed ind i kontakten til kunderne ude i køkkenerne, og hvordan Unilever Food Solutions kan gøre en forskel for dem. Hvad det nærmere kan være, giver Franziska Weiland nogle bud på:

”Vi sælger ingredienser til madlavning, som er produceret på en bæredygtig måde. For eksempel er 100% af grøntsagerne i vores bouillons, fonds, saucebase og suppebase dyrket bæredygtigt. Men der er et andet stort ansvar, vi har: at lære vores kunder ude i køkkenerne at tilberede maden på en bæredygtig måde.  Der bliver smidt alt for meget mad ud i restauranter, kantiner og andre professionelle køkkener. Her hjælper vi kunden med at identificere, hvor den største madspild opstår i processen og giver ham redskaber til at mindske det.

Det er ikke kun resterne på gæsternes tallerken, der smides ud. Faktisk kan man spare en stor del ved at tænke ’Nose to tail’ og bruge hele råvaren og ved at planlægge menuen ud fra lager og ikke omvendt. Rigtig meget af det at lave en bæredygtig mad er sund fornuft, men vi har tabt fornemmelsen af, hvordan vi kan udnytte ressourcerne på den bedste måde, fordi vi lever i overflod. Der skal så lidt til,” siger Franziska Weiland og nævner som eksempel frokostbuffeten: ”Vi er vant til at blive præsenteret for rigtig meget mad på buffeterne. Når vi står over for en stor buffet, har vi tendens til at fylde tallerkenen med meget mere mad, end vi kan spise. Så gør tallerknerne mindre! Vi skal skifte fra en ’All you can eat’ kultur til en ’kvalitet frem for kvantitet’-kultur. Det er noget vi som leverandør, til Horeca og offentlige køkkener kan opfordre til, men skal vi opnå et paradigmeskifte, har vi brug for at arbejde i partnerskab.”

Unilever Food Solutions har udviklet online-værktøjer, som frit kan downloades, og har kunderne brug for rådgivning i omskiftningsprocessen, står et hold af konsulenter og udviklingskokke parat til at træde til.

Klimasmart mad betaler sig
Ved siden af madspild er klima et af tidens store indsatsområder, ikke mindst hos Unilever Food Solutions. Unilever Food Solutions vil gerne invitere kunderne til en pardans som klimapartner, og give dem de redskaber, der skal til for at de kan blive klimasmarte på den lange bane, og de tilbyder uddannelse både i madspild og klimasmart mad. Det er meget eftertragtet:

”En af de måder, vi sætter sætter klimasmart mad på dagsordenen, er med en online CO2-beregner, som er til fri benyttelse. Det er nemt at gå i gang med, og køkkenerne kan bruge værktøjet til at sammensætte retter med mindre klimabelastning. Det er for mange af vores kunder en øjenåbner og motiverer til at tænke alternativt. Værktøjet er et led i vores kommunikation ’Hver tallerken tæller’, og med det i hånden kan køkkenerne identificere, hvor de største udledninger er for den enkelte ret og den enkelte råvare,” fortæller Franziska Weiland og fortsætter: ”Når man sammensætter en klimasmart ret, er der særligt to tommelfingerregler: mere grønt – mindre animalske råvarer. Og det kan ikke betale sig at lave alt fra bunden. Det er blevet en dyd, at køkkenerne skal lave alt selv, men der findes mange industrielt fremstillede råvarer, som har høj kvalitet, og de sparer rigtig meget CO2, fordi de er produceret højteknologisk og ressourceeffektivt. ”

Derudover tilbyder Unilever Food Solutions eksempelvis klima-skilte til retterne, så kunderne konkret kan se, at det, de kommer i munden, betyder noget for bæredygtigheden. For som Franziska Weiland siger, handler det om synlighed: hvis vi ikke kender til problemet, hvordan skal vi så kunne ændre adfærd?

Udbudsdirektiv tager fat på klimapåvirkning
Franziska Weiland oplever, at der i højere og højere grad kommer fokus på klimapåvirkning, og hun oplyser, at i Sverige er klima ved at blive en del af udbuddene som følge af det nye udbudsdirektiv. FN beskriver bæredygtig mad som mad med lav miljøpåvirkning, og som bidrager til fødevaresikkerhed og sundhed for os og de efterfølgende generationer. Og pris, sundhed og klima behøver ikke at være modsætninger, siger Franziska Weiland:

”Madpyramiden og Klimapyramiden går hånd i hånd. Grønt og korn skal være bunden af vores kost, og det har samtidigt lavest klimaaftryk – og er mindre dyr.”
Det er et stærkt ansvar at hjælpe kunderne med at drive deres forretning mere bæredygtigt og bidrage til et mere bæredygtigt samfund. Og det kan rent faktisk betale sig at passe på miljøet. For Unilever Food Solutions er det bæredygtige og den gode forretning to sider af samme sag. Som understregning af det citerer Franziska Weiland Unilevers CEO Paul Polman: ”Where does business end and society begin?”.
 
Franziska Weiland er sammen med to andre stærke cases – Thise Mejeri og COOP - inviteret til at komme på Responsible Food-konferencen for at fortælle om, hvordan de hver især arbejder med ansvarlighed i forhold til fødevarer i deres led i varekæden.
Responsible Food finder sted d. 26. november i Natur & Biovidenskabelig Fakultet’s festauditorium på Frederiksberg (det tidligere KVL), og med et bredt sammensat program giver konferencen et unikt billede af ansvarlighedsindsatsen inden for fødevarer i dagens Danmark.

Konferencen byder således på gæstetaler, paneldebat, interaktive seminarer med masser af praktiske cases og en markedsplads, hvor der kan netværkes og indgås nye kontakter. Program og tilmelding findes på www.csr-link.dk

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup