Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber?

Det batter for kloden, hvis virksomheder og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt. Både på den grønne og sociale bundlinje. Derfor skal vi hylde de bedste indkøbere – og du kan bidrage ved at indstille en virksomhed, institution eller organisation til prisen 'Verdens Bedste Indkøber'.

Danske virksomheder, organisationer og offentlige indkøbere har gennem deres indkøb markant indflydelse på klimabelastningen. Alene den offentlige sektor køber ind for ca. 380 mia. kroner om året – bare i Danmark. Men det er ikke kun klimaet og miljøet, som vi påvirker gennem indkøb, det er også arbejdsforhold og levevilkår i de lande, hvorfra vores varer bliver produceret og købt. Det gælder alt fra produktion af kuglepenne, computere, kontorstole til maden i kantinen.

Der er store muligheder for at gøre en reel indsats for at indfri verdensmålene, hvis erhvervslivet, institutioner og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt og ansvarligt. Og det skal denne pris sætte fokus på. Prisen som Verdens Bedste Indkøber er skabt af Miljøstyrelsen, IKA - Foreningen af offentlige indkøbere, Etisk Handel Danmark, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb.

Vi hylder de gode og inspirerende eksempler
Prisen uddeles til dem, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Vi hylder dem, som også kan inspirere andre virksomheder og organisationer til at følge trop og hæve ambitionerne. Så har du gode eksempler på indkøb eller initiativer – store som små, som bidrager til ét eller flere af verdensmålene, så indstil dem til prisen Verdens Bedste Indkøber.

Det kan være tiltag som for eksempel:

 • Vedtaget konkrete indkøbsmål, der understøtter verdensmålene.
 • Indarbejdet krav i udbud/indkøb, der fremmer verdensmålene.
 • Integreret bæredygtighed som tildelingskriterie i et eller flere udbud.
 • Indkøbt efter mærknings- eller certificeringsordninger, der understøtter verdensmålene.
 • Organiseret sig på en ny måde for at fremme bæredygtigeindkøb.
 • Eller på anden måde taget initiativ til at fremme verdensmålene gennem indkøb.

Frist for indstilling den 9. november 2022 – og husk, du kan også kan indstille dig selv. Prisen uddeles på Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøbs årlige konference for bæredygtige indkøb den 24. november 2022.

Indstil en virksomhed eller organisation her

Fakta:

 • Prisen som Verdens Bedste Indkøber er indstiftet af Miljøstyrelsen, IKA-Foreningen af offentlige indkøbere, Etisk Handel Danmark, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb.
 • Mere bæredygtige indkøb handler om at vælge produkter og tjenesteydelser, der tager hensyn til både miljømæssige og sociale forhold – både i Danmark og i de lande, hvor de indkøbte produkter produceres. For eksempel gennem krav til arbejdsmiljø, arbejdstagerrettigheder, produktionsmetoder og indhold af skadelig kemikalier.
 • Henvendelser omkring prisen, nomineringen og prisuddelingen kan rettes til Charlotte Sander, sekretariatsleder, IKA på charlotte@ika.dk eller tlf. 61 60 60 69 eller til Lotte Frøjk Knudsen, kommunikationsansvarlig, Etisk Handel Danmark på lfk@etiskhandel.dk eller tlf. 29452501.

Sådan findes vinderen
Tre finalister udvælges af en jury bestående af Miljøstyrelsen, IKA - Foreningen af offentlige indkøbere, Etisk Handel Danmark, Forum for Bæredygtige Indkøb samt Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb. Afstemningen om, hvem af de tre finalister, der skal modtage prisen som Verdens Bedste Indkøber, foregår online og er åben for alle.

Finalisterne udvælges baseret på tre kriterier:

 • Fokus på bæredygtighed: I hvilken grad bidrager indkøbet/initiativet til bæredygtighed og arbejdet med at nå verdensmålene?
 • Skalerbarhed og effekt: Er der tale om en betydelig effekt og kan tiltaget skaleres, fx ved at andre lader sig inspirere af det?
 • Nytænkning: Adskiller tiltaget sig fra den måde, der normalt arbejdes med indkøb på?

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’