Hvad skal du se efter, når du køber kaffe?

Tæt på alle virksomheder køber kaffe – et produkt med en problematisk værdikæde. Men det kan gøres bedre.

Danskerne er vilde med kaffe - på arbejdet og alle andre steder. Men hvordan undgår man en bitter smag i munden? .

04.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kaffe? Er det ikke et lidt lille emne at dedikere et helt tema til på CSR.dk?

Kan være emnet er lille, men problemerne forbundet med produktionen af kaffe er til gengæld store. Og det samme er markedet.

Læs også: Dansk selskab serverer kaffe med CO2-reduktioner

Kaffe er den anden mest handlede vare i verden, og det globale kaffemarked anslås at have en værdi af næsten 900 milliarder kroner. Kaffe er globalt produkt på den måde, at det anslås at mellem 850 millioner og 1 milliard mennesker drikker en kop eller flere hver dag.

I Danmark drikkes der meget kaffe. Over fire milliarder kopper om året. En undersøgelse fra 2016 viser da også, at gratis kaffe ligger endog meget højt på listen over danskernes foretrukne personalegoder, og mange vil have svært ved at forestille sig en arbejdsplads, der ikke serverer kaffe for sine medarbejdere og gæster.

Men som Etisk Handel Danmark skrev ved lanceringen af deres ”Alliance for ansvarlig kaffeproduktion” for knap et år siden, så klæber problemerne sig til kaffe. Det drejer sig om afskovning, udledning af kemikalier, for lav løn og arbejdsvilkår. Om udpinte jorde og familielandbrug uden fremtid. Den brændende platform bliver ikke mindre af, at klimaforandringer over de næste tiår med stor sandsynlighed gør dyrkning af kaffe, der hvor det sker i dag, umulig.

Kig efter fire ting
Med mere en fire milliarder kop kaffe drukket om året i Danmark og kaffens rolle på arbejdspladsen, så må man antage, at der bliver købt en del kaffe ind i dansk erhvervsliv. Så hvad skal man tænke over, når man gør det?

Koncentreret kaffedyrkning

Kaffe dyrkes i 50 lande, men 40 procent af verdens kaffeproduktion finder sted i Brasilien, Vietnam bidrager med omkring 20 procent og Columbia, Indonesien og Honduras leverer til sammen omkring 25 procent.

Ønsker man sig en hurtig idé om, hvilke emner ansvarlig kaffe bør forholde sig til, så kan man passende kaste sit blik på Coffee Barometer 2023, som to internationale NGO’er, Conservation International og Solidaridad, står bag. Den årlige rapport og analyse konstaterede i år, at der er fire centrale udfordringer at dykke ned i i kaffeindustrien:

  1. Koncentrationen af produktionen af kaffe i et lille antal lande kombineret med dynamiske priser forhindrer mindre kaffebønders stabile fremtidsudsigter. Så hvor køber din kaffeleverandør sin kaffe?
  2. I 8 ud af de 10 største kaffeproducerende lande ligger gennemsnitsindtægten fra kaffeproduktion på eller under fattigdomsgrænsen. Kun Brasiliens kaffebønders indtægt ligger inden for det lokale levelønsspektrum. Så hvad gør din kaffeleverandør for at øge kaffebondens indkomst samtidig med at dyrkningsmetoderne tager hensyn til naturkrisen?
  3. De 11 største aktører i den internationale kaffebranche hævder stort set alle at være stærkt optaget af bæredygtighed. Hvordan ser din kaffeproducent/-forhandlers bæredygtighedsstrategi ud?
  4. Der kommer stadig strammere lovgivning af ansvaret i leverandørkæder – kan din kaffeleverandør forklare, hvordan de sikrer sig mod, at deres produktion/salg bidrager til afskovning?

Mere at hente i temaets artikler
I CSR.dk’s kaffetema kommer temadeltagerne med eksempler og bud inden for rammen af udfordringerne. Man kan høre fra:

Læs også: Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed

  • Freehand Coffee Company – om hvordan man får succes med et stramt fokus på bæredygtighed og om firmakaffens potentiale i CSR-regnskabet.Og at bæredygtige kaffeløsninger er langt nemmere at sælger på direktør-niveau end hos den konkrete indkøber med stramme budgetter.
  • JACOBS DOUWE EGBERTS DK – som er en del af en af verdens største kaffevirksomheder (JDE Peets) og fortæller om sit arbejde med Science Based Targets og om hvorfor man er nødt til at se forbi certificeringsordninger, når man vil tale om ansvarlig kaffe. Og hvordan JDE Peets griber det an.
  • Slow Forest Coffee – som fortæller om hvordan deres kaffedyrkning i skovlandbrug bl.a. binder CO2 i stedet for at udlede, og hvorfor køb af kaffe er en vigtig klimabeslutning. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ansvarlige indkøb af kaffe

Danskerne elsker kaffe og fri adgang til den på arbejdet er et yndet personalegode. Den bedste smag har den kaffe, som er købt med tanke for ansvarlig dyrkning og salg. CSR.dk finder lommelygten frem og kigger på nogle af dem, der kan hjælpe.

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn