Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

Med integration af ESG i drift og tilbud til gæster kan hoteller både imødekomme efterspørgsel og introducere deres mange gæster for nyt og mere ansvarligt forbrug.

Foto: 123rf.com

04.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hver dag byder hoteller i hele Danmark velkommen til tusindvis af gæster fra ind- og udland. Gæster som er på ferie, på weekend, til fest, konference eller møde. Gæster, som skal sove, spise, bade og drikke. Og næste dag sker det hele igen. 

Det giver berøringsflader med virkelig mange mennesker og med mange forskellige typer forbrug. Hvilket giver hotel- og konferencebranchen et enestående potentiale for at påvirke og inspirere vaner og forbrug i retning af mere bæredygtighed. Samtidig er hoteller er placeret i den ende af værdikæden, hvor de har stor påvirkningskraft i form af deres efterspørgsel på varer og ydelser fra leverandører. 

Det var den overordnede konklusionerne på en inspirationskonference for branchen i oktober 2023. Det er samtidig årsagen til, at CSR.dk lancerer dette tema om ESG i hotel- og konferencebranchen. 

Potentialet for forandring består i, at man ved hotelophold, møder, fester og konferencer som gæst kan blive introduceret til noget nyt, så man måske opdager, at det nye fungerer fint. Desuden gør det, at man sammen med mange andre prøver nye ting, at man aktiverer en ”social normalisering”, som adfærdsforskere i dag betegner som den næste løftestang for grøn omstilling af ikke blot forsyning, men af forbrug og adfærd. 

Hvad temaet byder på

I temaet præsenterer nogle af de dygtige aktører i den danske hotel- og mødebranche deres initiativer og resultater på ESG-området. Vi kan f.eks. læse om: 

 • Hvordan Sinatur Hotel & Konference på sine seks hoteller i Danmark tager modige beslutninger for sig selv og på vegne af deres gæster
 • Hvordan Optimeet-messen i København d. 20. marts 2024 gør det muligt både at lære mere om bæredygtighed i hotel og møde-branchen, og at møde 220 udstillere, der kan hjælpe med at få det til at ske.
 • Hvordan forbruget af tekstiler på hoteller og konference-steder kan ske med langt mere omtanke, hvis man har den rigtige leverandør. Temaet byder endda på ideer fra to forskellige leverandører i from af Elis og Textilia.
 • Hvordan man kan få hjælp til at udnytte potentialet i større fokus på ESG-faktorer, hvilket artikler fra rådgivningsvirksomheden BDO giver eksempler på.

Forventning om god forretning

Tilbud om ydelser fra hoteller og mødelokationer med ESG-hensyn integreret lander på frugtbar jord i disse år. 

En ny undersøgelse fra Optimeet og Meet Denmark svarer hele 84 procent af de adspurgte mødeindkøbere, at bæredygtighed har fået øget betydning sammenlignet med for fem år siden. Og i en statusanalyse fra Det Nationale Turistforum fra januar i år, konstateres det at op mod 40 procent af befolkningerne i Danmark, Tyskland, Norge, Sverige og Holland og omkring halvdelen af de adspurgte i London, Milano, Rom og Paris ”…forventer, at bæredygtige hensyn vil påvirke deres fremtidige rejsevalg”. Om end det i praksis tit bliver ved intentionen. Andelen, der svarer, at deres seneste ferievalg var påvirket af bæredygtige hensyn, er således markant lavere.

Ifølge samme rapport opfattes Danmark i høj grad som en attraktiv feriedestination blandt dem, der siger, de vil prioritere bæredygtighed ved valg af næste ferierejse til udlandet. 

Hvordan ser ESG ud i branchen?

Som bruger og køber af overnatninger, spisning og møder, kan man have brug for at kigge efter gode indikatorer på ansvarlighed i driften af hotel og mødelokationer. Ud fra World Travel and Tourism Councils ”Hotel Sustainability Basics Toolkit” fra 2022  og den seneste udgave i kriterierne fra certificeringsordningen ”Green Key”, kan det f.eks. være: 

 • Måling af og initiativer til at reducere energiforbrug
 • Måling af og initiativer til at reducere vandforbrug
 • Måling af og initiativer til at reducere affaldsmængder
 • Indsats for ansvarligt forbrug af tekstiler
 • Indsats for at udfase forbruget af plastik – både til drikkevarer og toiletartikler
 • Rengøring med produkter med lavere miljøpåvirkning
 • Muligheder for plantebaserede måltider og menuer
 • Samarbejde med lokalområdet
 • Samarbejde med leverandører
 • Medarbejderforhold, herunder samarbejde om integration af udsatte grupper og muligheder for medarbejderinddragelse
 • Inddragelse af eller som minimum information til gæster
 • Udearealers design og vedligehold
 • Bygningers design og vedligehold

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i hotel- og mødebranchen

Forventningen om at hoteller og mødelokationer aktivt integrerer ESG-hensyn er allerede til at tage og føle på. CSR.dk og partnere viser, hvordan det kan gribes an. 

 

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

19.04.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Bliv kåret som Årets medlem i REFOOD mærket

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København