Har affald en fremtid?

Affaldssektoren er i fuld gang med at forberede sig på en fremtid med mindre affald og mere genanvendelse. Skal presset på klodens ressourcer lette, kræver det dog både politisk vilje og at virksomhederne stiller om til bæredygtigt design.

Fremtidens affald handler om bearbejdning, ressourceudvinding og genanvendelse. .

20.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke så mange år siden, at affald bare var noget vi havde. Det skulle godt nok skaffes forsvarligt af vejen, og være til mindst mulig skade for miljøet, men selvfølgelig havde vi affald.

I dag er affald ”hot”. Både som politisk emne og som fremtidig forretningsmulighed. I horisonten står den cirkulære økonomi og blinker, som et svar på verdens mange udfordringer med f.eks. klimaforandringer og overforbrug af ressourcer.

”Der er en stærkt stigende interesse for affald. Den er drevet af øget opmærksomhed på at klodens ressourcer er begrænsede, og at vi må gøre mere for at indfange ressourcerne, når vi har brugt dem, så vi kan bruge dem igen på en intelligent måde. Vi bruger helt kolossalt mange ressourcer og det kan godt give lidt dårlig samvittighed at se på vores forbrug, som bare buldrer derudaf. Hvis vi kan gøre noget ved affald, så dulmer vi den følelse – og det er også vigtigt,” siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening, som er en fælleskommunal interesseorganisation på affaldsområdet.

Miljø og penge går hånd i hånd
I det danske kompetencecenter for affald og ressourcer – Dakofa – er direktør Ole Morten Petersen enig:

”Den cirkulære økonomi er en fælles interesse mellem kommercielle interesser og miljøhensyn. Det er det splinternye dyr i åbenbaringen. For tidligere har der altid være hårde kampe mellem økonomi og miljø, men med cirkulær økonomi går det hånd i hånd,” siger han.

Læs mere: Nyt udspil om enklere og bedre affaldssortering i Danmark

”Vi kan se, at vi af forskellige årsager i løbet af nogle årtier kommer til at mangle visse naturlige ressourcer, og virksomhederne ser af den grund adgangen til de nødvendige ressourcer i deres produktion som noget altafgørende i fremtiden. De kan se, at det bliver en konkurrenceparameter at have nogle systemer, hvor man kan få sine produkter retur, når kunden er færdig med dem, så man har adgang til og kan bruge materialerne igen og ikke skal ud at skaffe nye råvarer,” fortsætter han.

Man kunne jo regulere
Selv om penge og miljø holder mere i hånd, så er der dog stadig den udfordring, at helt nye materialer – det man også kalder virgine ressourcer – i mange tilfælde stadig er billigere end de genanvendte.

Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

”Det vanskelige bliver, at komme fra der hvor vi er i dag, til at materialerne kan indgå i ny produktion og substituere virgine ressourcer. Affaldsressourcerne er i dag ikke penge værd. Tværtimod er affaldsbehandling og genanvendelse en væsentlige omkostning,” konstaterer Jacob Hartvig Simonsen.

Hverken kompetencecenteret eller interesseorganisationen er i tvivl om, hvad der bl.a. skal til for at sætte skub i den udvikling.

”Der må etableres nogle rammebetingelser, der motiverer til, at man går de rigtige veje. Det kan f.eks. handle om hvad det koster at skille sig af med forskellige typer affald, eller at differentiere prisen på brug af råvarer afhængigt af miljøbelastningen,” siger Ole Morten Petersen.

”Udfordringen med, at genanvendelige råvarer er dyrere end de virgine, kan jo imødekommes ved at skrue på nogle af de reguleringsknapper, man har. Hvis vi gerne vil have mere genanvendeligt plast, så kunne man indføre differentierede afgifter, så den var højere på plast lavet direkte fra olie, end fra genanvendt plastikmateriale. Det ville også skabe en efterspørgsel og nogle krav til leverandører og på den måde nogle reaktioner i værdikæden. Det er sådan noget, der er brug for. Det kan gøres både for træ, metal, orgnisk affald, plastik mm., ” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Ressourcelagre og specialisering
Hvordan ser affaldsvirkeligheden ud om f.eks. 20 år? Det forventes, at affaldsmængderne bliver stadig mindre, og at brugen af losseplads og affaldsenergi vil falde betydeligt. En verden helt uden affald tager dog længere tid, så en affaldssektor har vi stadig. Bare en anderledes en.

”Det affald, som vi har, men ikke ved, hvordan vi skal udnytte produktivt, forudser vi, vil blive opbevaret på sikker vis, indtil der måske er udviklet teknologier til at få materialerne tilbage i kredsløbene. Det er en helt anden måde at tænke lossepladser på,” siger Ole Morten Petersen.

Der vil givetvis også være endnu flere specialiserede metoder og virksomheder på området.

Læs mere: Plastprisen 2017 gik til virksomhed med genanvendelse i fokus

”Der er heldigvis allerede mange, der udvikler smartere måde at sortere og behandle affald. Det starter ofte i teknologisk innovation fulgt op af investeringer i at skalere opfindelsen op. I Danmark har vi f.eks. været med til at man på kort tid er nået langt med at sortere metaller ud fra slaggerne, der er tilbage efter energiudnyttelsen. På baggrund af teknologi udviklet i Schweiz med inspiration fra mineindustrien, investerede offentligt ejede affaldsselskaber i Østdanmark i at få udviklet et stort teknisk anlæg som drives under navnet Afatek,” fortæller Jacob Hartvig Simonsen.

Der er tryk på innovationen i de offentligt ejede affaldsselskaber, og private virksomheder holder sig heller ikke tilbage i udviklingen af metoder til at behandle affald til øget genbrug og genanvendelse. Det marked bliver ikke mindre interessant af, at EU’s nye affaldsdirektiv gør det obligatorisk at indsamle madaffald og tekstiler separat fra henholdsvis 2023 og 2025. Potentielt kan det give en volumen, som gør det interessant for både offentlige og private aktører at investere i behandling af materialer til genanvendelse.

Nøglen er bæredygtigt design
Affaldssektoren er altså helt med på, at der kommer til at ske masser af udvikling i de kommende år. Det bedste er dog at der slet ikke opstår affald.

”Affald er jo endestationen, det er når intet andet er lykkedes, at man kan give materialerne til affaldssektoren. Vi skal naturligvis opdyrke metoder og teknik, så vi kan redde mere til genanvendelse, men vi kommer aldrig i mål, hvis det er produceret på en uhensigtsmæssig måde. Så vi skal virkelig have fat i måden ting produceres på, og det er virksomhedernes opgave,” siger Jacob Hartvig Simonsen. 

”Det nye sort, i forhold til hvordan man agerer som produktionsvirksomhed, bliver at designe for bæredygtighed. Uanset om det er et puslespil eller et tv, så vil det skulle designes så det kan indgå i materialekredsløb uden affald, spild og miljøpåvirkning,” siger Ole Morten Petersen.

Læs mereNy national affaldsplan 2019-2024 kan give Danmark momentum  

”Det er ikke bare noget, vi tror, vi ved, at vi kommer til at mangle ressourcer i fremtiden. Derfor må vi tænke os om og blive smartere i design- og produktionsfasen. Tidsfristen er forskellig afhængig af hvilke produkttyper vi taler om. Det kan være 10 år for nogle virksomheder og 50 år for andre,” fortsætter han.

Men hvem betaler?
Har man arbejdet med CSR i mere end fem minutter, vil man kende mantraet om, at det skal give forretningsmæssig mening, hvis man skal investere i mere bæredygtige produkter. Således også bæredygtigt design.

Det er ikke noget lille projekt. Det er alt fra materialer over produktionsprocesser til distribution og retur-ordninger. Rigtig meget af det, findes ikke endnu, det skal først udvikles. Det lyder unægtelig som noget, der koster penge.

Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA.

”Jeg siger ikke, at det er let, men det er en rammebetingelse i fremtiden. Man har jo altid skulle se frem og prøve at forberede sig på udviklingen i f.eks. lønomkostninger eller energipriser. Det er det samme nu, der handler det bare om ens råvareforbrug, om man kan erstatte nogle materialer, fjerne spild, designe så man kan tage egne produkter tilbage og bruge dem i produktionen igen. Hvis man ikke tænker sådan, har man ikke en forretning om 10-20-30 år,” siger Ole Morten Petersen.

Der er nok mange producenter, som i dag hverken kan se leverandører eller marked gå op i eller ville betale for bæredygtigt design. Det har Dakofas direktør fuld respekt for. Dog med en opfordring til at se på, at Inden for de kommende årtier vil ressourceknapheden betyde, at det bliver dyrere at producere uden udstrakte miljøhensyn.

”Hvor det tidligere har været holdninger, der bar eventuelle mer-priser, så er det nye, at det vil være hamrende dyrt, hvis du ikke tænker bæredygtighed ind helt fra designfasen af. Man må som virksomhed se på, at hvis man skal være med om 10, 20 eller 30 år, så er det nu, man skal i gang med den innovation og udvikling og eventuel patentering, der gør, at man sikrer sig markedsandele i fremtiden,” siger Ole Morten Petersen.

Slet ikke dommedag
Det lyder alvorligt. Det er det også, men selvom der er lang vej igen, så bevæger tingene sig i den rigtige retning.

Læs mere: Dell vil genbruge guld fra e-affald i sine computere

”På 20-års sigt er jeg meget optimistisk. Jeg oplever f.eks. , at der er en villighed til at investere i udvikling af teknologi og metoder til behandling af og genanvendelse af affald, fordi man kan se, at det er nødvendigt. Vi skal nok komme derhen, hvor vi kan kvalitetsgenbruge mange flere af vores ressourcer,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

”Vi er i gang. Det er en proces der allerede kører. For 10 år siden, ville folk have troet vi var fantaster, hvis vi havde ført den samtale, vi har nu, om cirkulær økonomi. I dag er det en del af hverdagen og virkeligheden og om 10 år er det hele udgangspunktet,” afslutter Ole Morten Petersen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

30.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City