Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

Regeringen vil bruge over 80 mio. kr. på at give alle og enhver fri adgang til enorme mængder af vejrdata fra DMI’s digitale arkiver. Frigivelsen vil give store finansielle gevinster og hjælpe med at adressere klimaforandringerne, lyder det.

Gratis vejrdata kan give danske borgere og virksomheder bedre muligheder for selv at håndtere klimaforandringerne..

29.01.2018

CSR.dk

Som dansker er vejret som bekendt en evig kilde til debat og udfordringer, hvad enten det drejer sig om kolde somre, våde vintre eller hårde efterårsstorme. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har traditionelt været hovedkilden til viden om det danske vejr, og det er blevet til lidt af en database siden organisationen blev startet i 1872.

Læs også: Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Den vidensbank vil regeringen nu gøre lettere tilgængelig for alle interesserede. I dag betaler virksomheder, erhvervsdrivende og andre, der har brug for vejrdata, således store summer for at få adgang til den omfattende viden om vejr, klima og hav, men det skal fremover være gratis.

I sit udspil ”Strategi for Danmarks digitale vækst” vil regeringen derfor afsætte 82 mio. kr. til, at alle kvit og frit kan få adgang til DMI’s værdifulde data, og selv lade sig inspirere og finde ud af, hvordan den megen viden kan bruges.

Det vil medføre gevinster for eksempelvis entreprenøren, der kan planlægge arbejdet efter vejr, vind og klima, eller landmanden, der kan høste på det helt rigtige tidspunkt. Og den frie adgang kan hjælpe alle med at adressere konsekvenserne af den globale opvarmning.

”DMI har en skattekiste af værdifulde data om klima og vejr, som kan være altafgørende for landmanden, kommunen, iværksættere og store virksomheder, hvor vejret har vital betydning. Den skattekiste åbner vi nu. Klimaudfordringerne og ekstreme vejrfænomener er en af vores tids største udfordringer, der berører os alle. Hvis vi skal løse klimaudfordringerne, så skal vi stille data om klimaet og vejret til rådighed, så alle tilpasse sig og udvikle nye klimaløsninger”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Vi kan udnytte data endnu bedre
Både ministeren og fagfolk er enige om, at de frie data rummer store muligheder. Eksempelvis har Deloitte i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektorerne har et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 millioner kroner årligt.

Også for større og mindre virksomheder i andre brancher vil der være gevinster at hente, vurderer Janus Sandsgaard, der er fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

”Vi kan træffe meget mere begavede beslutninger både som samfund og enkelte individer”, siger han til DR og kalder frigivelsen af data for en rigtig god nyhed og en guldgrube for de brancher, der er skarpe på data. 

Den holdning deler direktør i databehandlingvirksomheden Geomatic, Martin Glarvig, enig i. Han peger på, at vi generelt bør blive bedre til at udnytte den data, vi har adgang til i Danmark.

”Danmark er et af verdens mest gennemregistrerede lande, og vi skal passe på med ikke at holde på dem. Data, der ikke bliver brugt, mister sin værdi, især når vi er oppe imod store selskaber på verdensplan, der er i gang med at sælge data for næsen af DMI og den danske stat”, siger Martin Glarvig til DR.

De mange vejrdata skal frigives i etaper frem mod 2023. Illustration: DMI/Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Gevinster andre steder
Lande som Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland og Tyskland har allerede gjort deres meteorologiske data frit tilgængelige, og her viser erfaringerne det potentiale, regeringen og DMI også håber vil blive indfriet i Danmark.

”Vi har set i andre lande, der allerede har gjort de meteorologiske data gratis, hvor kæmpestor interessen er. Meteorologiske data har potentiale til at skabe betydelig effektivitet og vækst. Derfor er det også en utrolig vigtig beslutning, at DMI nu kan arbejde med fri og let adgang til data om vejr, klima og hav. Det giver DMI mulighed for at hjælpe en lang række brancher med at udvikle nye innovative løsninger, som i sidste ende kommer alle danskere til glæde”, siger direktør for DMI, Marianne Thyrring.

Læs også: Carlsbergs strategi: Et produkt af data og samarbejde

Grundet den forventet massive interesse er planen at frigive data i etaper fra efteråret 2019 frem til 2023. Første skridt bliver rå observationsdata i anden halvdel af 2019, og derefter andre typer, ligesom man vil sikre at de frigivne data har den rette kvalitet og kan anvendes af alle borgere og virksomheder via en lettilgængelig portal.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn