Grønne indkøb: Dobbelte svejsninger og æbleskrog som logo skal gøre det nemt at sortere bioaffald i Roskilde Kommune

Når borgerne i Roskilde Kommune fra i år kan komme æbleskrog og kaffegrums i kommunale bioaffaldsspande, er det blandt andet et resultat af et tæt samarbejde mellem indkøbsfunktionen og affaldsafdelingen.

07.11.2017

CSR.dk

Sammen fandt indkøbsfunktionen og affaldsafdelingen den helt rigtige bioaffaldspose, der både er stærk, funktionel og biologisk nedbrydelig. Posen er et lille men vigtigt led i kommunens ambitiøse ressourcestrategi. 

Roskilde Kommune har et erklæret mål om at blive førende ressourcecykluskommune inden udgangen af 2024, og det betyder, at erhvervsliv, offentlige institutioner og ikke mindst borgerne skal smide langt mindre ud og genanvende og genbruge mere, så kun en lille del af affaldet ender på forbrændingen.

Ambitionen er, at genanvendelsesprocenten allerede i 2022 skal være på 50%, hvilket er i tråd med den nationale affaldsstrategi. Derfor har kommunen sat flere projekter i søen, heriblandt en indsats for at få private husstande til at sortere bionedbrydeligt affald, så det kan blive forgasset og restproduktet kan anvendes som gødning i landbruget, frem for at blive sendt til forbrænding.

Sortering af bioaffald kræver, at kommunens borgere vænner sig til at skulle smide bananskræller og æggeskaller i en spand for sig. Og derfor skulle kommunen bruge en ny type affaldspose, der kunne forgasses sammen med det øvrige affald, men samtidig er praktisk og funktionel for brugerne. Affaldsplanlægger ved Roskilde Kommune, Anette Sejersen, fik til opgave at finde den helt rigtige pose til opgaven.

Et væld af undersøgelser

Flere kommuner har arbejdet med bionedbrydelige affaldsposer før Roskilde Kommune, så Anette Sejersen vil ikke tage æren for idéen. Men det krævede alligevel en god forundersøgelse at finde frem til den rette pose til bioaffald. Hun gik derfor i krig med at teste forskellige materialer, der kunne bruges til affaldssorteringen i kommunen. I 2016 stod hun for at lave en brugertest af både plastik-, papir- og bioposer i 250 husstande, og det dannede basis for valget af den bionedbrydelige plastikpose, som Roskilde Kommune i år ruller ud til alle kommunens husstande.

Men undersøgelserne var langt fra færdige her. For at finde de rette designmæssige og tekniske elementer til posen, udførte Annette Sejersen i samarbejde med udbudskonsulent Belma Ozupek en række yderligere test og brugerundersøgelser på den nye pose. Formålet var at sikre, at den kunne integreres i en travl families hverdag, og ikke bare fungere i et pilotprojekt i en begrænset periode.

Testene konkluderede blandt andet, at posen skal bestå af to lag og svejses to gange i bunden. De tilføjede også et æbleskrog som logo, så den bionedbrydelige affaldspose ville blive taget bedre imod, og give borgerne lysten til at smide madrester ud det rigtige sted.

“Efter undersøgelserne er kvaliteten blevet meget bedre i udbuddet i forhold til, hvis der var nogle, der sad og udarbejdede kravspecifikationer uden at have det faglige indblik. Jeg har stået for det juridiske, og Anette har stået for det faglige.” siger Belma Ozüpek.

Et godt samarbejde er altafgørende

Belma Ozüpek lægger vægt på, at det tætte samarbejde mellem de to medarbejdere med hver deres faglighed har været stærkt medvirkende til, at det endelige udbud er blevet så vellykket. For Belma Ozüpek og Anette Sejersen har det været vigtigt at mødes personligt for at kunne forstå hinandens faglighed og lære at tale samme sprog. Belma har lært meget om det tekniske ved affaldshåndtering, og Anette har lært at forstå den juridiske del af udbudsprocessen og de metoder og begreber, der kræves her. Samtidig har de været opmærksomme på deres faglige begrænsninger. Hvis de har været i tvivl om noget, har de derfor gjort god brug af at spørge andre kollegaer til råds, der kunne bidrage med anden viden.

Det tætte samarbejde og de mange undersøgelser har gjort det muligt at realisere udbuddet af de bionedbrydelige affaldsposer. Et skridt på vejen til at gøre Roskilde Kommune til ressourcecykluskommune.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Fremtidens klimascenarier med Hans Sanderson

28.05.2025CSR.dk

Elektrificering knækker transportens CO2-kurve

28.05.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Ny kartonemballage til fiskeproducent helt uden plastik

27.05.2025CSR.dk

Grøn omstilling skal være en konkurrencefordel for produktionsvirksomheder

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Konkret klimakommunikation på sociale medier

Du lærer at producere SoMe-opslag om klimatiltag og får konkrete eksempler og cases til inspiration. Din underviser Astrid Haug sørger for, at du efter kurset kan lægge en plan og eksekvere på, hvordan du bruger din organisations sociale medier til at fortælle om klimatiltag og skabe onlinefællesskaber omkring dine bæredygtige budskaber.

Dato

02.06.2025

Tid

09:30

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Nordic Meeting 2025

Through high-level plenaries and interactive workshops, the Nordic Meeting 2025 will dive into key themes such as achieving a just net-zero transition, effective stakeholder engagement, and navigating the evolving EU sustainability landscape.

Dato

02.06.2025

Tid

12:00

Sted

Helsinki

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

03.06.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Dansk Standard
Kursus
Svanemærket Byggeri Diplomkursus - 2 dage

På dette diplomkursus får du redskaberne til at varetage processen fra projektering til aflevering af et svanemærket byggeri.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus