Fransk forbud mod destruktion af usolgte varer på vej

I 2016 forbød Frankrig detailhandlen at destruere alle usolgte fødevarer. Nu kommer turen måske også snart til non-food produkter som tøj, elektronik og kosmetik.

05.07.2019

Sponseret

DAKOFA

Hvert år destruerer franskmændene for omkring 650 millioner euro non-food produkter, hvilket ifølge den franske premierminister Edouard Philippe er "en skandale og en hån mod almindelig sund fornuft".

Premierministeren annoncerede derfor i dag et nyt lovforslag, der skal sætte en stopper for problemet. Mere specifikt skal den nye lov gøre det ulovligt at destruere alle usolgte non-food produkter som eksempelvis tøj, kosmetik, personlig pleje produkter samt elektronik.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil både producenter og detailhandel i stedet blive pålagt enten at donere de usolgte effekter til direkte genbrug eller at sørge for, at de bliver genanvendt. 

En del af en større cirkulær indsats

Lovforslaget skal ses som en forlængelse af det franske forbud mod madspild i detailhandlen, der blev introduceret i 2016 og bygger på den franske 50-punkts køreplan for cirkulær økonomi, som blev annonceret i 2018. Baseret på netop denne, vil den nye lov i tillæg introducere en række øvrige virkemidler som eksempelvis:

  • Et index for reparérbarhed
  • Fremme af eco-deign processen
  • Nye producentansvarsordninger for bl.a. legetøj og cigaretter
  • Pantsystem

Ifølge premierministeren vil den nye lov komme til at gælde fra udgangen af 2021 for produkter med et allerede etableret indsamlingssystem og senest fra udgangen af 2023 for øvrige produkter. Lovforslaget forventes at blive vedtaget i juli samtidig med, at Frankrig implementerer de nye europæiske affaldsdirektiver i den nationale lovgivning.

Du kan læse mere i artiklerne (på fransk) her og (på engelsk) her 

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

21.06.2023DAKOFA

Sponseret

Genbrug skal belønnes i byggeriets klimaregnskab

15.03.2023DAKOFA

Sponseret

Et tættere nordisk samarbejde kan accelerere den cirkulære økonomi

26.01.2023DAKOFA

Sponseret

Ny LCA-baseret vurdering af det europæiske genbrugsmarked for tekstiler

23.01.2023DAKOFA

Sponseret

Når plast ikke er emballager

07.07.2022DAKOFA

Sponseret

Nyt plast-opråb fra OECD