Forureningen koges væk

En ny metode, som Region Syddanmark tager i brug, kan gøre rensningen af alvorlige jordforureninger med klorerede opløsningsmidler mere effektiv og samtidig spare tid. Metoden skal bekæmpe en af de største jordforureninger på Fyn, ved at koge forureningen væk. Forureningen, der truer værdifuldt grundvand, stammer fra et tidligere renseri.

24.10.2008

CSR.dk

For at sikre grundvandet og vandværker i området har Region Syddanmark sat en større oprensning i gang på Knullen 8 i Odense. Der har i perioden 1978 til 2007 været renseri på adressen. Til rensning af tøjet brugte virksomheden blandt andet klorerede opløsningsmidler (PCE også kaldet tetraklorethylen). Fra virksomhedens kloaksystem er der tilbage i 1980’erne udledt spildevand med opløsningsmidler ud i jorden under virksomheden.
Regionen skønner at der er spildt i størrelsesordenen et tons opløsningsmiddel. Til sammenligning er et kilo PCE nok til at forurene 25.000 menneskers drikkevand. Stoffet er desuden under mistanke for at være kræftfremkaldende.
Undersøgelser viser, at forureningen har bredt sig med grundvandet, som en ca. 1000 meter lang forureningsfane. Men forureningen er endnu ikke nået hen til de steder, hvor vandværkerne i dag oppumper det vand, der forsyner områdets forbrugere.

Ny metode afprøves
Det er den første oprensning i verden, der kombinerer to kendte metoder, som hver for sig har vist sig at fungere godt. Oprensningen sker ved, at man varmer de øverste jordlag op ved hjælp af elektrisk opvarmede stålrør, der er boret ned i jorden. I de underliggende jordlag pumpes samtidig damp ned, så forureningen koges væk og samles op. Kombinationen af de to metoder er ikke afprøvet før, og vil derfor blive fulgt med stor interesse blandt fagfolk såvel herhjemme som i udlandet.
"De samfundsmæssige perspektiver ved at kunne rense en så alvorlig forurening op, som den vi har her i Højby, er meget store. Samtidig kan erfaringerne nyttiggøres i mange andre sager" siger regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst.
"Den forurenede grund i Højby er bebygget, hvilket ville fordyre og dels begrænse mulighederne for en oprensning med traditionelle rensemetoder," forklarer projektleder Hans Skou fra Jordforurening i Region Syddanmark.
Han fortæller, at den valgte kombination af metoder er meget anvendelig, fordi den muliggør oprensning i tæt bebyggelse uden nedrivning af bygninger. Desuden er det en hurtig metode, sammenlignet med andre metoder.

95 % af forureningen fjernes
PCE-forurening af jord og grundvand er en af de vanskeligste forureninger at fjerne, og da stoffet er sundhedsskadeligt, er der meget snævre grænser for, hvor meget der må være i drikkevand. Grænseværdien i drikkevand ligger på, hvad der svarer til 1 kg PCE i 1 million kubikmeter vand. Det tidligere renseri ligger i et område med værdifuldt grundvand og i nærheden af tre vandværker.
"Opgaven med oprensningen er derfor at sikre grundvandet og dermed vandindvindings-mulighederne," forklarer Hans Skou. Region Syddanmark forventer at fjerne ca. 95 procent af forureningen. Det betyder, at der vil være en lille rest tilbage i jorden og i vandet på og under renserigrunden. Dertil kommer den forurening, der allerede er spredt med grundvandet bort fra grunden. Når oprensningen er færdig, skal det vurderes, om der er behov og mulighed for at gøre noget ved den tilbageværende forurening.

Pris: 21 millioner
For få år siden ville den eneste løsning have været at fjerne alle bygningerne og al jorden ned til fjorten meters dybde. Men det ville naturligvis have været en bekostelig affære. Så nu prøver Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark den nye metode, der går ud på at koge forureningen væk.
"Metoden fungerer ved, at vi nede i et sandlag, der strækker sig fra 11 meters dybde og nedefter, opvarmer jorden ved, at der pumpes damp ned. Dampen varmer både sandlaget og grundvandet op og koger i sidste ende forureningen væk. Højere oppe, i et overliggende lerlag duer det ikke at bruge damp, da dampen vil have svært ved at brede sig ud i ler. I stedet opvarmes leren ved hjælp af 45 stålforede varmelegemer, der er boret 10 meter ned i jorden, og som står med ca. tre meters afstand i oprensningsområdet. Stængerne bliver opvarmet ved hjælp af strøm. Omtrent på samme måde som en dyppekoger," forklarer Hans Skou. Varmen breder sig ud i lerlaget og opvarmer det til over kogepunktet, hvorved forureningen i lerlaget koges væk.
Oprensningen forventes at koste ca. 21 millioner kroner, som finansieres af Region Syddanmark. Miljøstyrelsen har desuden bidraget til projektet, da styrelsen forventer, at erfaringerne fra projektet kan bruges ved lignende jordforureninger fremover. Oprensningen vil være færdig til jul. På www.regionsyddanmark.dk/jordforurening kan man følge med i projektets udvikling. (kilde: www.regionsyddanmark.dk)

www.miljohorisont.dk/vand

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online