Forureningen koges væk

En ny metode, som Region Syddanmark tager i brug, kan gøre rensningen af alvorlige jordforureninger med klorerede opløsningsmidler mere effektiv og samtidig spare tid. Metoden skal bekæmpe en af de største jordforureninger på Fyn, ved at koge forureningen væk. Forureningen, der truer værdifuldt grundvand, stammer fra et tidligere renseri.

24.10.2008

CSR.dk

For at sikre grundvandet og vandværker i området har Region Syddanmark sat en større oprensning i gang på Knullen 8 i Odense. Der har i perioden 1978 til 2007 været renseri på adressen. Til rensning af tøjet brugte virksomheden blandt andet klorerede opløsningsmidler (PCE også kaldet tetraklorethylen). Fra virksomhedens kloaksystem er der tilbage i 1980’erne udledt spildevand med opløsningsmidler ud i jorden under virksomheden.
Regionen skønner at der er spildt i størrelsesordenen et tons opløsningsmiddel. Til sammenligning er et kilo PCE nok til at forurene 25.000 menneskers drikkevand. Stoffet er desuden under mistanke for at være kræftfremkaldende.
Undersøgelser viser, at forureningen har bredt sig med grundvandet, som en ca. 1000 meter lang forureningsfane. Men forureningen er endnu ikke nået hen til de steder, hvor vandværkerne i dag oppumper det vand, der forsyner områdets forbrugere.

Ny metode afprøves
Det er den første oprensning i verden, der kombinerer to kendte metoder, som hver for sig har vist sig at fungere godt. Oprensningen sker ved, at man varmer de øverste jordlag op ved hjælp af elektrisk opvarmede stålrør, der er boret ned i jorden. I de underliggende jordlag pumpes samtidig damp ned, så forureningen koges væk og samles op. Kombinationen af de to metoder er ikke afprøvet før, og vil derfor blive fulgt med stor interesse blandt fagfolk såvel herhjemme som i udlandet.
"De samfundsmæssige perspektiver ved at kunne rense en så alvorlig forurening op, som den vi har her i Højby, er meget store. Samtidig kan erfaringerne nyttiggøres i mange andre sager" siger regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst.
"Den forurenede grund i Højby er bebygget, hvilket ville fordyre og dels begrænse mulighederne for en oprensning med traditionelle rensemetoder," forklarer projektleder Hans Skou fra Jordforurening i Region Syddanmark.
Han fortæller, at den valgte kombination af metoder er meget anvendelig, fordi den muliggør oprensning i tæt bebyggelse uden nedrivning af bygninger. Desuden er det en hurtig metode, sammenlignet med andre metoder.

95 % af forureningen fjernes
PCE-forurening af jord og grundvand er en af de vanskeligste forureninger at fjerne, og da stoffet er sundhedsskadeligt, er der meget snævre grænser for, hvor meget der må være i drikkevand. Grænseværdien i drikkevand ligger på, hvad der svarer til 1 kg PCE i 1 million kubikmeter vand. Det tidligere renseri ligger i et område med værdifuldt grundvand og i nærheden af tre vandværker.
"Opgaven med oprensningen er derfor at sikre grundvandet og dermed vandindvindings-mulighederne," forklarer Hans Skou. Region Syddanmark forventer at fjerne ca. 95 procent af forureningen. Det betyder, at der vil være en lille rest tilbage i jorden og i vandet på og under renserigrunden. Dertil kommer den forurening, der allerede er spredt med grundvandet bort fra grunden. Når oprensningen er færdig, skal det vurderes, om der er behov og mulighed for at gøre noget ved den tilbageværende forurening.

Pris: 21 millioner
For få år siden ville den eneste løsning have været at fjerne alle bygningerne og al jorden ned til fjorten meters dybde. Men det ville naturligvis have været en bekostelig affære. Så nu prøver Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark den nye metode, der går ud på at koge forureningen væk.
"Metoden fungerer ved, at vi nede i et sandlag, der strækker sig fra 11 meters dybde og nedefter, opvarmer jorden ved, at der pumpes damp ned. Dampen varmer både sandlaget og grundvandet op og koger i sidste ende forureningen væk. Højere oppe, i et overliggende lerlag duer det ikke at bruge damp, da dampen vil have svært ved at brede sig ud i ler. I stedet opvarmes leren ved hjælp af 45 stålforede varmelegemer, der er boret 10 meter ned i jorden, og som står med ca. tre meters afstand i oprensningsområdet. Stængerne bliver opvarmet ved hjælp af strøm. Omtrent på samme måde som en dyppekoger," forklarer Hans Skou. Varmen breder sig ud i lerlaget og opvarmer det til over kogepunktet, hvorved forureningen i lerlaget koges væk.
Oprensningen forventes at koste ca. 21 millioner kroner, som finansieres af Region Syddanmark. Miljøstyrelsen har desuden bidraget til projektet, da styrelsen forventer, at erfaringerne fra projektet kan bruges ved lignende jordforureninger fremover. Oprensningen vil være færdig til jul. På www.regionsyddanmark.dk/jordforurening kan man følge med i projektets udvikling. (kilde: www.regionsyddanmark.dk)

www.miljohorisont.dk/vand

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)