Forsvaret igen på kant med egne standarder for indkøb

Det danske forsvar har købt pistoler for 25 millioner kroner af et firma, der i Tyskland er tiltalt for illegal våbeneksport. Nu bliver sagen taget op i Folketinget.

I april fik de danske soldater P320 X-Carry pistoler som deres nye håndvåben, men det viser sig, at pistol-producenten har en tung sag om illegal handel over hovedet. Arkivfoto.

07.08.2018

CSR.dk

Forsvaret har købt nye pistoler til de danske soldater for 25 millioner kroner af den tyske våbenproducent Sig Sauer.

Men i Tyskland er fem af firmaets ledende medarbejdere, heriblandt flere fra den øverste ledelse, anklaget for at have fusket med officielle dokumenter og undgået tyske bestemmelser om, at eksport af våben til konfliktzoner er ulovligt, skriver Politiken.dk.

Mere end 36.000 pistoler fra Sig Sauer havnede i årene 2009-2012 illegalt hos politiet i Colombia, som var midt i borgerkrig.

Læs også: Vesten importerer varer produceret af 'moderne slaver'

Ifølge professor Andreas Rasche fra Center for Virksomheders Samfundsansvar under Copenhagen Business School, burde Forsvaret have vidst, at Sig Sauer har haft en sag om lovovertrædelser kørende siden afsløringen i 2014.

”Offentlige instanser skal sikre sig, at de samarbejder med virksomheder, der opretholder grundlæggende menneskerettigheder. Og det er rimeligt, at de beder kontraktpartnere om at forholde sig til sådanne kriterier, før de indgår kontraktlige aftaler”, siger professoren til Politiken.dk.

Ifølge EU's strategi for offentlige indkøb skal sociale kriterier overvejes i beslutninger om offentlige indkøb.

Sagen tages op i Folketinget
På baggrund af Politikens oplysninger vil forsvarsordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, stille spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

”Hvis ikke Sig Sauers problemer er blevet undersøgt aktivt i Forsvaret, er det meget alvorligt, for vi ved, at politifolk og militær i Colombia har været stærkt involveret i drab og tortur”, siger hun.

Og når man køber ind for skatteborgernes penge, skal man være sikker på, at man gennem købet ikke bidrager til krænkelser af menneskerettigheder, påpeger forsvarsordføreren. 

Forsvaret kendte ikke til sagen
Ifølge brigadegeneral og vicedirektør i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse Anders Mærkedahl Pedersen, kendte Forsvaret ikke til anklagen af Sig Sauers salg af pistoler til Colombia, og pointerer, at der ikke er faldet dom i sagen.

Efter Politikens henvendelse har Forsvaret anmodet om en redegørelse fra leverandøren af de mange P320 X-Carry-pistoler, CT Solutions, der er salgsagent for Sig Sauer. Og Forsvarets aftale med agenten har bestemmelser med om etiske og sociale standarder, fortæller Politiken, der gør det muligt at skride ind over for leverandøren. 

Tilbagevendende problem
Det er ikke første gang, at Forsvaret har problemer, når det kommer til ansvarlige indkøb.

I 2017 krævede flere partier en redegørelse fra Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen, efter en DR2 Dokumentar havde afsløret slavelignende forhold i produktionen af søværnets nyeste skib Lauge Koch.

Og i januar 2018 indeholdt forsvarsforliget et signal til Forsvarsministeren om, at ministeriet skal stramme op i forbindelse med indkøb af nyt krigsmateriel.

Ifølge en forskningsrapport fra Institut for Militære Studier har Forsvarets kontrakter fra 2012 indeholdt et generelt krav om, at leverandører skal overholde menneskerettighederne, skriver Politiken.dk, og i april 2018 meldte Forsvarsministeriet sig ind i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Forsvaret har dog ikke gjort menneskerettigheder direkte til ”et selvstændigt parameter” ved valg af leverandører, står der i rapporten.

Læs også: Dansk brand producerer tøj i thailandsk kvindefængsel

Men i april blev Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse medlem af organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). Og det skete blandt andet, fordi styrelsen havde en ambition om ”at tilrettelægge materielanskaffelse, så indkøb og produktion sker ansvarligt og ved efterlevelse af internationale principper for samfundsansvar”. 

”I DIEH er det oplevelsen, at når virksomheder, kommuner og andre aktører melder sig ind, er det med engagement og en hensigt om, at man vil arbejde seriøst og systematisk for at fremme ansvarlige indkøb”, skriver direktøren for DIEH, Mikkel Stenbæk Hansen, i en mail til Politiken.

Den etiske organisation stiller ikke krav til, hvilke firmaer medlemmerne kan handle med, men medlemmerne forpligter sig til at arbejde for at fremme etisk handel, siger han.

-JJK

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

31.01.2024CSR.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

26.01.2024CSR.dk

Sådan kan man arbejde med natur-risici

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark