Flere globale brands giver indsigt i leverandørkæder

Gap og VF Corp. er de nyeste i rækken af globale, indflydelsesrige brands, der gør sine leverandørkæder transparente. Håbet fra Human Rights Watch er, at tendensen bliver mere normen end afvigelsen.

Hvis det står til menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch skal flere virksomheder afsløre de fabrikker, de gør brug af som led i deres supply chain. Foto: Flickr/Graphics Design Sample.

23.09.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

De to amerikanske beklædningsvirksomheder Gap og VF Corp. tilslutter sig rækken af indflydelsesrige brands, der nu giver indblik i sine leverandørkæder, beretter menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Læs også: Tekstilbranchen vil mindske miljøaftryk

På listen over brands med en sådan gennemsigtighed findes bl.a. også Marks & Spencer, H&M, Levi’s, Adidas, Puma og Nike.

”Disse førende beklædningsbrands har offentliggjort deres leverandørkæder. Sammen sender de en vigtig besked om, at gennemsigtighed bør være normen i beklædningsindustrien”, siger seniorrådgiver for kvinderettigheder hos HRW, Aruna Kashyap, og forsætter:

”Brands, der ikke offentliggør deres leverandører, tilbageholder et vigtigt redskab til at vurdere produktionsarbejdernes vilkår og rettigheder. Og de skal stoppe med at komme med undskyldninger”.

Gap har over en længere periode arbejdet med at forbedre forholdene for ansatte, der arbejder på de fabrikker, virksomheden gør brug af. Gap har således haft succes med flere af sine målsætninger, der siden 2004 er blevet sat, men nu er tiden således kommet til at offentligere leverandørerne.

Nemmere at anmelde
Særligt for Gap er offentliggørelsen et vigtigt skridt at tage, da virksomheden tidligere har holdt oplysningerne hemmelige grundet ”konkurrencemæssige årsager”.

Gap oplyser i et 47 sider langt dokument navnene og adresserne på leverandører i lande som Bangladesh, Cambodia, Kina, Egypten, Guatemala, Indien og Indonesien.

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

For VF Corp. tæller offentliggørelsen 700 aktiviteter på verdensplan – herunder i Argentina, Bangladesh, Cambodia, Den Dominikanske Republik, Indien, Pakistan, Tyrkiet, Mexico og Vietnam.

Ifølge Aruna Kashyap muliggør gennemsigtigheden, at brand-virksomhederne kan blive advaret om og handle ud fra mulige overtrædelser af menneskerettighederne på fabrikkerne. Desuden bliver det nemmere for de fabriksansatte at indgive anmeldelser, hvis den pågældende fabrik overtræder reglerne og de sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

Flere brands skal tilslutte sig
Behovet for leverandørgennemsigtighed steg i 2013, hvor en fabrik i Bangladesh kollapsede. 1.138 fabriksmedarbejdere døde og flere tusind blev såret. Både Gap og VF Corp. kritiserede sikkerheden på fabrikken, men fik selv kritik for ikke at gøre noget mere aktivt mod forholdene.

Hos Human Rights Watch, og blandt andre menneskerettighedsorganisationer, presser man på for at få andre brands til at støtte op og offentligøre deres leverandørkæder.

En række større firmaer såsom Forever 21, Mango, Walmart, Sears og Fast Retailing afviser stadig at afsløre de fabrikker, de benytter sig af.

”Nu hvor Gap, VF Corp. og Target for nyligt har offentliggjort deres fabrikslister bør andre amerikanske virksomheder såsom Walmart, JCPenney og Sears ikke længere komme med nogen undskyldninger for at holde deres leverandører hemmelige”, lyder det fra Liana Foxvog, som er kommunikationsansvarlig hos organisationen International Rights Forum.

Læs også: H&M er verdens største aftager af økologisk bomuld

Så sent som på 2016-udgaven af Copenhagen Fashion Summit, som fandt sted i maj, var temaet med leverandør-offentliggørelser til debat. Her lød det bl.a., at hvis der ikke snart kommer en gældende lovgivning på området, har gennemsigtigheden på området lange udsigter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C