Første forsikringsløsning for genbrugte byggematerialer på plads

Fremover skal en langt større del af en ny bygning bestå af genbrugte byggematerialer. En stopklods har indtil nu været frygten for, hvem der havde ansvaret og skulle betale, hvis de brugte byggematerialer medførte skader. Det problem er nu løst.

28.04.2023

CSR.dk

Hvis det skal blive almindeligt at benytte genbrugte byggematerialer i nye bygninger eller bygninger, der bliver renoveret, så skal de kunne forsikres på lige fod med nye byggematerialer. Derfor har Danmarks første onlineplatform for genbrugte byggematerialer, GreenDozer, og den internationale forsikringsmægler WTW (tidligere Willis Towers Watson) samarbejdet om at få lavet den første forsikring af sin slags for genbrugte byggematerialer.

Og det bliver der brug for. EU har nemlig fastsat, via den såkaldte EU-taksonomi, at fremtidens bygninger skal bestå af hele 15% genbrugte byggematerialer. EU ønsker at begrænse klimaaftrykket i byggeriet og stiller derfor krav om større anvendelse af genbrugsbyggematerialer. I dag er det under én promille af byggematerialerne i en bygning (målt i værdi), der er genbrugte.

Nye lovkrav kalder på løsning
De nye lovkrav giver anledning til langt større genbrug af byggematerialer, hvilket har givet panderynker i byggebranchen. Det har indtil nu været en udfordring rent forsikringsmæssigt, da de bygningsejere, som leverer genbrugsmaterialerne, vil undgå det erstatningsansvar som brugen af materialerne kan indebære i nye byggeprojekter.

Det tager den nye forsikringsløsning højde for. Her sikres leverandøren af de brugte byggematerialer mod yderligere forsikringskrav, hvis der opstår skader som følge af at der bliver brugt genbrugte byggematerialer. Det er GreenDozer, som tager ansvaret ved at have tegnet den nye forsikringsløsning med WTW som forsikringsmægler. Hermed er vejen banet for trygt at kunne genbrugsbyggematerialer i stor skala.

Parterne bag forsikringen

GreenDozer er Danmarks første online platform for alle professionelle leverandører af genbrugsmaterialer. Det er alt fra nedrivningsvirksomhedernes store mængder af byggematerialer til håndværkerens overskud af materialer fra byggeprojekter. Ambitionen er at samle alt ét sted, så vareudbuddet og mængderne er så store, at arkitekter, rådgivere, bygherrer, håndværkere og private gør-det-selv folk, alle kan finde de varer, de søger, til deres byggeprojekt.

WTW er Danmarks største forsikringsmægler og sammensætter og formidler forsikringsløsninger på vegne af virksomheder i hele verden.

”Med denne løsning har vi slået to fluer med et smæk. Forsikringen sikrer, at genbrugte byggematerialer er dækket med den samme produktansvarsforsikring, som nye materialer. Derudover er leverandøren sikret mod yderligere omkostninger i forsikringsøjemed, hvis genbrugsmaterialerne forårsager skade. Det er helt centralt, at en forsikring kan løse dét problem. Ellers tør ingen binde an med at bruge genbrugte byggematerialer i stor skala,” forklarer Jan Rohde, som er CEO i GreenDozer.

At kunne være med til at støtte den bæredygtige omstilling har været afgørende for WTWs involvering i sagen.

”Vi ønsker at være med til at sikre de virksomheder, der har en bæredygtig tilgang til byggeriet. I denne sag kunne vi se, at der var en tydelig barriere for at benytte genbrugte byggematerialer i stor skala i byggebranchen. Den barriere har vi nu været med til at fjerne,” siger Camilla Elverdal, der er administrerende direktør i WTW Danmark.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn