Første møde mellem forskning og kapital i København

Der er 7500 universiteter i verden og 10.000 forskningscentre. Alligevel har disse viden-centre aldrig haft deres eget udstillingsvindue, som det ellers er så almindeligt i mange andre brancher i form af messer, konferencer og udstillinger. Copenmind er tænkt som et unikt mødested mellem universiteter og virksomheder. Med Copenmind håber initiativtagerne, at København i fremtiden bliver kendt som ”The capital of knowledge.”

19.09.2008

CSR.dk

Verdens førende markedsplads for videnskab og teknologi. Sådan beskrives idéen bag Copenmind, som åbnede sine døre til Bella Center for allerførste gang i dagene 1-3. september.

Copenmind er tænkt som et globalt, målrettet forum, der muliggør matchmaking mellem ledende universiteter og forskningsinstitutter og virksomheder.

Mere end 125 førende universiteter og forskningsinstitutter fra 52 lande deltog i event’en. Samt omkring 1000 repræsentationer fra industrien. Desuden var 150 talere og 80 journalister tilmeldt.

Temaet for Copenmind anno 2008 var ”cleantech” og i 2009 bliver temaet ”energi”. Målet er at skabe nye partnerskaber mellem forskning og videnskab sådan, at både nye teknologier og kommercielle mål kan skabes – ”do business – solve energy”, som bagmændene formulerer det.

Kort sagt kan problemet beskrives med, at universiteterne ikke ved, hvilke produkter, der efterspørges og virksomhederne ikke ved, hvilke projekter der knokles med på universiteterne. Her skal Copenmind være den platform, hvor de to verdener mødes og nye partnerskaber ser dagens lys.

Initiativtager er først og fremmest Steffen Moldov med økonomisk backing fra Jørgen Mads Clausen fra Danfoss, som har skudt 3 millioner Euro efter realiseringen af messen:

”Universiteterne har været vant til at betragte sig selv som uddannelses-steder med add on forskning. Men sådan fungerer det ikke. Der er så meget teknologi derude – at det mere er et spørgsmål for virksomhederne om at søge efter og finde den helt rigtige løsning for dem. Det er første gang, at universiteterne rigtigt prøver denne form for mødested, hvor der er mere fokus på markedsføring. Og det er selvfølgelig en læringsproces. Det kan man jo også se, hvis man går rundt herinde – nogle er professionelle – andre skal lige lære det. Men om et par år skal det nok blive bedre”, siger Jørgen Mads Clausen, som også kommenterer på forventningen om afkastet af sin investering: ”Dette er en langsigtet investering for os. Og på længere sigt håber vi selvfølgelig, at der kommer en first mover advantage for os.”

Idémanden bag
Idémanden bag Copenmind, Steffen Moldows ambition er at bygge bro mellem forskere og erhvervsliv: ”Der eksisterer i dag et uudnyttet potentiale mellem forskningsmiljøets innovation og erhvervslivets omsætning til nye produkter og patenter. Der har indtil nu ikke været et forum, hvor de to verdener har kunnet mødes.” Steffen Moldow fortæller, at han blev inspireret, da han hørte om Anders Fogh’s Globaliseringsråd og derfra begyndte idéen at tage form: ”Universiteter har ikke et sted, hvor de kan møde deres kunder. Og så begyndte vi at udvikle på den idé og i dag er det nøjagtigt et år siden, at vi for alvor gik i gang med planlægningen.”

Et vigtigt øjeblik i historien
”Dette er et vigtigt øjeblik i historien. Naturen har fortalt os, at det er på høje tid, at vi tager action. ”Buisness as usual” får os ingen vegne. Det er simpelthen et spørgsmål om ”sustainability or collapse”. Sådan indledte Johan Rockström, Ph.D. og professor ved Stockholms Universitet, Copenminds åbningsseance. Han mindede også deltagerne om, at vi står overfor et globalt problem. Det nytter ikke noget, at det kun er Europa, der går i front:

”Vi europæere begynder måske at indse alvoren og tage action nu, men jordkloden er ligeglad med, hvor forureningen kommer fra. Prognoser viser, at klimaforandringerne kommer til at ramme Afrika hårdt, selvom de nærmest ikke har været med til at skabe dem.”

Johan Rockström havde også den pointe, at mens europæerne har de økonomiske midler og dermed overskuddet til at bekymre sig om miljøet, så er der mange lande i verden, hvor indbyggerne først nu begynder at få acceptable økonomiske levevilkår med hvad dertil hører af ønsker om materielle goder. ”Jeg kan da blot nævne, at der i Indien er ligeså mange indbyggere, som lever for under 1 dollar om dagen end der bor i hele USA.”

Connie Hedegaard var i afslutningsdebatten på Copenmind inde på det samme: "Mange siger stadig, at klimaforandringerne måske ikke er menneskeskabte, men selv da har vi et påtrængende behov for at finde nye energikilder. Om få år vil vi være ni milliarder mennesker på jorden, og alle ønsker at leve et godt liv."

Nødvendigt med bæredygtige virksomheder
Konferencen havde også inviteret amerikaneren Michael Goguen, som er partner i venture kapital-virksomheden Sequoia Capital. Sequoia Capital var første-investorer i virksomheder som Google, Yahoo, YouTube, PayPal, Cisco, Oracle, og Apple Computer. Michael Goguen leder Sequoia’s cleantech investeringsafdeling.

Hvis den nye clean tech teknologi skal have en chance på markedet, er den første forudsætning ifølge Goguen, at den er integreret i ”sustainable companies”: ”Det er absolut ikke altid de bedste teknologier, som vinder i det lange løb. Det afhænger i høj grad af, om de er integreret i en solid levedygtig virksomhed.” Herefter viderebringer han både positive og negative nyheder til clean-tech-udviklere. ”Det positive er, at tiden er helt rigtig. Teknologierne er modne og der er et marked. Den triste nyhed er, at markedet netop nu er lidt nede. Men det går jo som bekendt i bølger, og de levedygtige virksomheder er ofte dem, som også overlever et marked i nedgang.”

For nye og kommende clean tech virksomheder, er det ikke altid kun et spørgsmål om en kæmpe startkapital. Et godt råd fra Goguen er at komme ”hurtigt på markedet”: ”Start med enkle produkter. Sørg for, at de kommer hurtigt ud på markedet. Så kan man altid udvikle videre undervejs. Så spiller det en mindre rolle, at det første produkt, man kom ud med, måske ikke ender med at være det helt rigtige eller det man tjener penge på på lang sigt.”

Smerten er der
”Customers pain” er et begreb, som Goguen taler om som værende helt essentielt for opstarten af en succesfuld forretning. Goguen er ikke i tvivl om, at den nødvendige ”pain” er til stede nu. Og dermed er mulighederne gode for spirende clean-tech-virksomheder. De høje oliepriser gør ondt og virksomhederne efterspørger generelt energioptimerende løsninger. Desuden hjælper ”the goverment-forced pain” – i form af afgifter og lovkrav - også efterspørgslen godt på vej.

Ifølge Guguen eksisterer der nu en ”perfect storm”-situation for clean tech og han ser mange paralleler til den tidlige bølge af internet-virksomheder i 1996-97. Tiden er kort sagt inde til clean tech. Og konferencen Copenmind skulle så gerne skubbe virksomheder og forskningsinstitutioner det sidste stykke og blive begyndelsen på mange nye og frugtbare partnerskaber.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus