Et uudnyttet verdensmesterskab

I Danmark er vi helt foran, hvad angår viden om forgasning af biomasse, men forspringet udnyttes slet ikke. Millioner af forsknings-kroner risikerer at gå tabt, fordi dårlige rammebetingelser gør det umuligt at afprøve teorierne i praksis - og dermed få gang i eksporten af de små effektive kraftvarmeanlæg.

12.09.2008

CSR.dk

Af Peter Jürgensen

Danmark er kendt som et foregangsland, når det drejer sig om effektiv udnyttelse af energien ved hjælp af fjernvarmesystemer og kraftvarmeanlæg. I årtier har kraftvarmeproduktion haft højeste prioritet - uanset hvilken farve regeringen har haft.

Op gennem 1990’erne havde Energistyrelsen planer om, at selv helt små fjernvarmeværker til biomasse skulle omstilles til at producere både el og varme. Problemet var blot, at teknologien langt fra var færdigudviklet.

Traditionelle dampturbineanlæg var for ineffektive til mindre fjernvarmebyer. I de efterfølgende år blev der derfor afsat betydelige beløb til forskning og udvikling af små kraftvarmeanlæg til biomasse. Hvor meget, der helt præcist er blevet brug, står hen i det uvisse, men et forsigtigt skøn peger på, at der formentlig er tale om ca. en halv milliard kr. i alt.

Den gode nyhed er, at det faktisk er lykkedes at få teknikken til at fungere. Danske forskere har gang på gang demonstreret, at såvel affald som restprodukter fra landbruget kan omdannes til brændbar gas.

På Danmarks Tekniske Universitet har de sat verdensrekord i el-virkningsgrad med en nyudviklet totrins-proces, der kan levere tjærefri gas til en gasmotor, og i Harboøre har de et forgasningsanlæg til træflis, som nu har været i drift i over 100.000 timer. Det er også en verdensrekord, som har ført et utal af udenlandske delegationer til det lille fjernvarmeværk i Vestjylland.

Der er således en del solstrålehistorier, men der er ét altoverskyggende problem for de virksomheder, som vil i gang med at markedsføre den ny teknologi: Det er umuligt at få økonomi i anlæggene med de nuværende afregningsregler, og i det nye energiforlig har politikerne glemt at give forgasningsanlæggene et løft. Fokus har været på vindmøller og biogas

Umuligt i Danmark
”Idéen med at etablere små kraftvarmeværker baseret på forgasningsteknologien er desværre helt og aldeles død i Danmark. Ingen fjernvarmeværker kan få økonomi i anlæggene med de nuværende afregningsvilkår,” vurderer direktør Viktor Jensen fra Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

”Indirekte siger regeringen, at man kun vil kompensere for den CO2 belastning, man sparer, og af samme grund er man gået helt bort fra de faste tariffer. Sammenligner vi med udlandet, får fjernvarmeværkerne dér en langt større fast betaling for den strøm, de producerer. Under sådanne vilkår kan det lade sig gøre at få en rimelig forrentning ved at producere biomasse-strøm. Den mulighed har vi desværre slet ikke her i Danmark med vores afregningsregler,” siger Viktor Jensen, som mener, at det grundlæggende problem består i, at de små fjernvarmeselskaber skal konkurrere direkte med de store kommercielle værker.

Viden går tabt
Viktor Jensen har fuldt udviklingen tæt, siden de første forsøgsanlæg blev etableret i begyndelsen af 1990’erne, og han er overbevist om, at det er med fuldt overlæg, at regeringen har overset forgasningsanlæggene i det nye energiforlig.

”Man ønsker ganske enkelt ikke at støtte en bestemt form for el-produktion, ud fra den overbevisning, at energimarkedet skal være så liberaliseret som overhovedet mulig.

Det er meget trist, for det er jo lykkedes at få teknologien til at fungere, og det er småpenge, der skal til for at vi kan etablere en serie af anlæg i Danmark, som måske endda kan danne baggrund for en betydelig eksport. Men det er altså nødvendigt at give en sum ekstra penge for strøm, produceret på små biomasse-kraftvarmeanlæg. I modsat fald bliver de ikke opført. Værkernes problem er jo, at driftsomkostningerne i forhold til den årlige el-produktion er uforholdsmæssigt høje sammenlignet med de store værker.

Vi er verdensmestre i forgasning af biomasse, men vi udnytter ikke vores forspring, hvilket er paradoksalt. Konsekvensen bliver, at den viden vi gennem adskillige år har opbygget på området, går tabt. De forskningsmiljøer, som findes på dette felt, er reelt under fuld opløsning,” siger Viktor Jensen.

Stort potentiale for eksport
Hos BioSynergi Proces, der er én af de virksomheder, som er klar til at markedsføre den ny teknologi, er man rystet over, at forgasningsanlæggene ikke er med i det nye energiforlig.

”Hidtil har man ikke skelnet mellem el-afregningsprisen for el fra biogas og fra ”særlige teknologier”, som Energistyrelsen kalder det. Særlige teknologier skal her forstås som nye og endnu ikke fuldt udviklede teknologier, som f.eks. forgasning af biomasse, bølgekraft, Stirling-maskiner etc.”, forklarer direktør Henrik Houmann Jakobsen.

”Derfor havde vi oprindeligt en forventning om, at såvel forgasningsværker som de andre nye teknologier kom med i energiaftalen, som blev vedtaget i februar. Det skete imidlertid ikke. Det opdagede vi allerede, da lovforslaget blev sendt til høring. I stedet har man valgt at indføre en differentiering mellem teknologierne, så kun el-afregningsprisen for biogas øges til 74,5 øre pr. kW time, mens alle de nye energiteknologier fastfryses på den gamle afregningspris på 60 øre pr. kW-time.”

Også Henrik Houmann Jakobsen mener, at det er småpenge, der skal til for at vi kan få etableret en serie af anlæg i Danmark.

”Det, som skal til for at vi får et solidt fodfæste hvad angår videreudvikling og dermed eksport, er, at vi i løbet af den treårige periode, som energiaftalen løber over, modtager nogle få millioner kr. i offentligt tilskud. I startfasen kunne det f.eks. være én million kr. årligt og i slutfasen seks millioner kr. årligt for at give forgasningsteknologien fodfæste på energimarkedet Og der ville være god samfundsøkonomi i det, idet alene vores virksomhed formentlig vil kunne eksportere for mere end 100 millioner kr. om året, såfremt vi blot fik mulighed for at bygge et par referenceanlæg i Danmark. Den hastigt voksende interesse for CO2 neutral energi betyder, at det internationale markedspotentiale er overordentlig stort”.

Ingen vil investere
Hvis de nødvendige danske rammebetingelser ikke bliver skabt, svarer det ifølge Henrik Houmann Jakobsen til, at man reelt afskriver teknologien.

”Energibranchen har præsenteret et forslag om at lave en trappetrinsmodel for nye energiteknologier. Idéen går ud på at de første anlæg med en ny type teknologi, får en lidt højere afregningspris end de 74,5 øre. De efterfølgende versioner af den samme anlægstype får gradvis lavere afregningspriser. Samtidig skal eksperterne samles for at vurdere, hvilke ressourcer der er behov for til den enkelte teknologi. Det tror jeg, kunne være en fornuftig løsning, for med de nuværende rammebetingelser er det stort set umuligt at skaffe de nødvendige investorer”, mener Henrik Houmann Jakobsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City