Et uudnyttet verdensmesterskab

I Danmark er vi helt foran, hvad angår viden om forgasning af biomasse, men forspringet udnyttes slet ikke. Millioner af forsknings-kroner risikerer at gå tabt, fordi dårlige rammebetingelser gør det umuligt at afprøve teorierne i praksis - og dermed få gang i eksporten af de små effektive kraftvarmeanlæg.

12.09.2008

CSR.dk

Af Peter Jürgensen

Danmark er kendt som et foregangsland, når det drejer sig om effektiv udnyttelse af energien ved hjælp af fjernvarmesystemer og kraftvarmeanlæg. I årtier har kraftvarmeproduktion haft højeste prioritet - uanset hvilken farve regeringen har haft.

Op gennem 1990’erne havde Energistyrelsen planer om, at selv helt små fjernvarmeværker til biomasse skulle omstilles til at producere både el og varme. Problemet var blot, at teknologien langt fra var færdigudviklet.

Traditionelle dampturbineanlæg var for ineffektive til mindre fjernvarmebyer. I de efterfølgende år blev der derfor afsat betydelige beløb til forskning og udvikling af små kraftvarmeanlæg til biomasse. Hvor meget, der helt præcist er blevet brug, står hen i det uvisse, men et forsigtigt skøn peger på, at der formentlig er tale om ca. en halv milliard kr. i alt.

Den gode nyhed er, at det faktisk er lykkedes at få teknikken til at fungere. Danske forskere har gang på gang demonstreret, at såvel affald som restprodukter fra landbruget kan omdannes til brændbar gas.

På Danmarks Tekniske Universitet har de sat verdensrekord i el-virkningsgrad med en nyudviklet totrins-proces, der kan levere tjærefri gas til en gasmotor, og i Harboøre har de et forgasningsanlæg til træflis, som nu har været i drift i over 100.000 timer. Det er også en verdensrekord, som har ført et utal af udenlandske delegationer til det lille fjernvarmeværk i Vestjylland.

Der er således en del solstrålehistorier, men der er ét altoverskyggende problem for de virksomheder, som vil i gang med at markedsføre den ny teknologi: Det er umuligt at få økonomi i anlæggene med de nuværende afregningsregler, og i det nye energiforlig har politikerne glemt at give forgasningsanlæggene et løft. Fokus har været på vindmøller og biogas

Umuligt i Danmark
”Idéen med at etablere små kraftvarmeværker baseret på forgasningsteknologien er desværre helt og aldeles død i Danmark. Ingen fjernvarmeværker kan få økonomi i anlæggene med de nuværende afregningsvilkår,” vurderer direktør Viktor Jensen fra Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

”Indirekte siger regeringen, at man kun vil kompensere for den CO2 belastning, man sparer, og af samme grund er man gået helt bort fra de faste tariffer. Sammenligner vi med udlandet, får fjernvarmeværkerne dér en langt større fast betaling for den strøm, de producerer. Under sådanne vilkår kan det lade sig gøre at få en rimelig forrentning ved at producere biomasse-strøm. Den mulighed har vi desværre slet ikke her i Danmark med vores afregningsregler,” siger Viktor Jensen, som mener, at det grundlæggende problem består i, at de små fjernvarmeselskaber skal konkurrere direkte med de store kommercielle værker.

Viden går tabt
Viktor Jensen har fuldt udviklingen tæt, siden de første forsøgsanlæg blev etableret i begyndelsen af 1990’erne, og han er overbevist om, at det er med fuldt overlæg, at regeringen har overset forgasningsanlæggene i det nye energiforlig.

”Man ønsker ganske enkelt ikke at støtte en bestemt form for el-produktion, ud fra den overbevisning, at energimarkedet skal være så liberaliseret som overhovedet mulig.

Det er meget trist, for det er jo lykkedes at få teknologien til at fungere, og det er småpenge, der skal til for at vi kan etablere en serie af anlæg i Danmark, som måske endda kan danne baggrund for en betydelig eksport. Men det er altså nødvendigt at give en sum ekstra penge for strøm, produceret på små biomasse-kraftvarmeanlæg. I modsat fald bliver de ikke opført. Værkernes problem er jo, at driftsomkostningerne i forhold til den årlige el-produktion er uforholdsmæssigt høje sammenlignet med de store værker.

Vi er verdensmestre i forgasning af biomasse, men vi udnytter ikke vores forspring, hvilket er paradoksalt. Konsekvensen bliver, at den viden vi gennem adskillige år har opbygget på området, går tabt. De forskningsmiljøer, som findes på dette felt, er reelt under fuld opløsning,” siger Viktor Jensen.

Stort potentiale for eksport
Hos BioSynergi Proces, der er én af de virksomheder, som er klar til at markedsføre den ny teknologi, er man rystet over, at forgasningsanlæggene ikke er med i det nye energiforlig.

”Hidtil har man ikke skelnet mellem el-afregningsprisen for el fra biogas og fra ”særlige teknologier”, som Energistyrelsen kalder det. Særlige teknologier skal her forstås som nye og endnu ikke fuldt udviklede teknologier, som f.eks. forgasning af biomasse, bølgekraft, Stirling-maskiner etc.”, forklarer direktør Henrik Houmann Jakobsen.

”Derfor havde vi oprindeligt en forventning om, at såvel forgasningsværker som de andre nye teknologier kom med i energiaftalen, som blev vedtaget i februar. Det skete imidlertid ikke. Det opdagede vi allerede, da lovforslaget blev sendt til høring. I stedet har man valgt at indføre en differentiering mellem teknologierne, så kun el-afregningsprisen for biogas øges til 74,5 øre pr. kW time, mens alle de nye energiteknologier fastfryses på den gamle afregningspris på 60 øre pr. kW-time.”

Også Henrik Houmann Jakobsen mener, at det er småpenge, der skal til for at vi kan få etableret en serie af anlæg i Danmark.

”Det, som skal til for at vi får et solidt fodfæste hvad angår videreudvikling og dermed eksport, er, at vi i løbet af den treårige periode, som energiaftalen løber over, modtager nogle få millioner kr. i offentligt tilskud. I startfasen kunne det f.eks. være én million kr. årligt og i slutfasen seks millioner kr. årligt for at give forgasningsteknologien fodfæste på energimarkedet Og der ville være god samfundsøkonomi i det, idet alene vores virksomhed formentlig vil kunne eksportere for mere end 100 millioner kr. om året, såfremt vi blot fik mulighed for at bygge et par referenceanlæg i Danmark. Den hastigt voksende interesse for CO2 neutral energi betyder, at det internationale markedspotentiale er overordentlig stort”.

Ingen vil investere
Hvis de nødvendige danske rammebetingelser ikke bliver skabt, svarer det ifølge Henrik Houmann Jakobsen til, at man reelt afskriver teknologien.

”Energibranchen har præsenteret et forslag om at lave en trappetrinsmodel for nye energiteknologier. Idéen går ud på at de første anlæg med en ny type teknologi, får en lidt højere afregningspris end de 74,5 øre. De efterfølgende versioner af den samme anlægstype får gradvis lavere afregningspriser. Samtidig skal eksperterne samles for at vurdere, hvilke ressourcer der er behov for til den enkelte teknologi. Det tror jeg, kunne være en fornuftig løsning, for med de nuværende rammebetingelser er det stort set umuligt at skaffe de nødvendige investorer”, mener Henrik Houmann Jakobsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online