Et år efter: Kommuner har taget godt imod fælles piktogramsystem

45 kommuner har sagt ja tak til det fælles piktogramsystem, som i denne måned fejrer 1 års fødselsdag. Nu fortsætter udviklingen.

DIN Forsyning, som driver genbrugspladserne i Varde Kommune, er ved at tage de fælles piktogrammer i brug. Foto: DIN Forsyning..

For et år siden fik Danmark et fælles system af piktogrammer til affaldssortering, som skal gøre det nemmere for danskerne at sortere deres affald, uanset om man er derhjemme, på arbejdet eller i sommerhuset.

Og allerede i sit første leveår har piktogramsystemet vist sig at være en stor succes. 45 kommuner har taget det i brug i forskelligt omfang, eller planlægger at gøre det. Et af de steder i Danmark, piktogramsystemet er ved at blive taget i brug, er på genbrugspladserne i Varde Kommune.

"Grundlæggende støtter vi op om tiltag, der skal gøre det lettere at sortere. De nye symboler vil ikke hjælpe dag ét, men når de bliver udbredt nationalt, kan vi meget lettere lave en fælles indsats for at vejlede kunderne", fortæller Svend Clausen, der er affalds- & genbrugschef i Vardes forsyningsselskab DIN Forsyning.

Det skal være lettere at sortere

Et af piktogrammernes vigtigste formål er netop at gøre det lettere at sortere affald. Og det er der behov for, mener Lotte Nystrup Lund, partner i innovationsbureauet FUTU, som har stået for udviklingsprocessen og designet piktogrammerne.

”Det har været super spændende at tilrettelægge udviklingen af piktogrammerne. Jeg synes, processen har vist et behov for, at det er vigtigt, at vi husker at tænke på almindelige mennesker, når vi udvikler nyt: Så løsningen bliver logisk, uanset hvor gammel du er og hvem du er. Affaldssektorens succes afhænger jo af, at vi alle sammen gør det rigtige, selvom de fleste af os kun tænker på affald i ganske få sekunder, når vi skal af med noget affald på jobbet eller hjemme i køkkenet", siger Lotte Nystrup Lund.

I tilblivelsen af piktogramsystemet svarede over 2.000 mennesker på en online survey, som blandt andet var med til at fastlægge farven på glas-piktogrammet samt illustrationen for småt elektronik.

Videreudvikling på vej

Og netop det fortsatte fokus på borgerne vil branchen holde fast i, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening, interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

”Det skal være nemt for danskerne at sortere affald. Men affaldssorteringen udvikler sig hele tiden – og derfor har vi som branche en stor interesse i at videreudvikle vores service til borgerne, så det stadig er lige nemt at sortere affaldet. Derfor har vi sat penge af til videreudviklingen af piktogramsystemet ligesom vi vil definere fælles sorteringskriterier for de typer affald, vi sorterer derhjemme, så vi alle er enige om, hvad der f.eks. skal sorteres som papir, metal, glas osv.”, siger Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening.

Læs mere og se piktogrammerne her www.danskaffaldsforening.dk/piktogrammer

17.11.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Nyt forslag skal booste cirkulær økonomi for tekstiler

22.10.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny analyse: Danskerne sorterer i stor stil på genbrugspladserne

15.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

2 ud af 3 mener: Affaldssektor er kritisk infrastruktur

02.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Skarp kritik af Dan Jørgensens privatiseringsplaner

25.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Regeringens affaldsudspil kan blive 10 gange dyrere

20.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny samlet klimaplan for affaldssektoren