En liter økologisk mælk = 200 liter pesticidfrit vand

Inspireret af Energy Camp afholdt vandsektoren i 2007 for første gang Vand Camp, som deltagerne siden har arbejdet videre med. Resultaterne blev præsenteret på et møde den 24. april.

Et af Vand Camp 2007's resultater var vedtagelsen af Vandets Grundlov..

30.05.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Fem projektgrupper har siden efteråret 2007 arbejdet med en yderligere konkretisering af de ideer, der var oppe at vende i forbindelse med Vand Camp 2007. Fælles for projekterne, som skal sikre sundt vand i 2030, er ønsket om bedre muligheder for at beskytte grundvandet, om nødvendigt gennem ekspropriation. Steen Gade var inviteret for at kommentere projekterne.

Aktiv beskyttelse
”I dag kan vi se giftsprøjter direkte over vores kildepladser,” sagde Jens Andersen, KE-vand, som mente, at der er brug for en lovgivning, der giver vandselskaberne forkøbsret eller adgang til ekspropriation, hvis det skønnes nødvendigt.

”Som det er nu, kan vi indgå frivillige aftaler for at undgå sprøjtning, men det virker ikke,” konstaterede han.
Gruppen anbefalede desuden en statslig indsats for skovrejsning og anden beskyttelse af de boringsnære områder. De mente desuden, at kommunerne skal have ret til at opkræve penge til brug for en aktiv grundvandsbeskyttelse.

Dyrk vand
Dyrk vand-gruppen lå i forlængelse af denne tankegang. Her var fokus imidlertid et arbejde for flere økologiske landbrug. Og på dette punkt går det ikke den rigtige vej. Andelen af økologiske landbrug er svagt faldende og udgør kun fem procent af det samlede landbrugsareal.

Resultatet er en stigning i pesticidforbruget med 48.750 kg fra 2002-2006. I alt brugte landbruget i 2006 hele 3.212.000 kg pesticider. Begrundelsen for ønsket om mere økologisk landbrug er til at forstå. Ifølge gruppen resulterer en liter økologisk mælk til 200 liter rent drikkevand.

Gylle væk fra markerne
Med en fuld udbygning af biogasanlæg, kan vi ifølge gruppen IS Gylle spare vandmiljøet for 15 – 20.000 tons kvælstof, landmændene kan få en bedre gødning, og biogas kan bidrage til at nedbringe Danmarks udledning af CO2 med ca. tre procent. Forudsætningen er at al gylle anvendes til fremstilling af biogas.

Når det ikke i særligt omfang sker i dag, skyldes det ifølge gruppen, at en del anlæg kører dårligt, og biogas har derfor ikke fået den opmærksomhed, den fortjener. Ny teknologi betyder imidlertid, at udbyttet kan øges med 20-40 procent. Oven i købet er danske virksomheder – store og små - førende på området.

Installationer kan forringe kvaliteten
Også kvalitetstab i ledningsnet og installationer bliver betragtet som en hindring for sundt vand. En tredje gruppe har derfor set nærmere på installationerne lige fra vandværkets egne, over forsyningsnettet til forbrugernes rør og vandhaner.

”Vi skal fjerne svage led lige fra indvinding til vandglas,” sagde Tina Otterstrøm Jensen, Hørsholm kommune.
Hvad angår private installationer, omhandler det såvel materialer som varmt- og koldtvands-installationernes placering i forhold til hinanden.

I gruppens forslag indgår tilstandsrapporter, efteruddannelse af vvs’erne samt en indsats for at få forbrugerne med.

Rain Lab
Regnvand har hidtil været ’dømt ude’, men med et forslag om et nationalt for videncenter for regnvandsløsninger er der tilsyneladende en vending på vej. Videncentret skal ifølge forslaget formidle og igangsætte demonstrationsprojekter for regnvandsløsninger, der udnytter de store mængder regnvand i byerne og ser regnvand som en ressource i stedet for som et problem.

”Vi skal opsøge de virkelige interessenter, dem der har penge i klemme. KL har efterlyst værktøjer til håndtering af regnvand. Det kan vi byde ind med, men det er vigtigt, at vi får etableret demo-projekter,” lød det fra gruppen.

Et paradigmeskift i dansk miljøpolitik
Steen Gade, formand for Miljø- og Planlægningsudvalget, var inviteret til at give sin umiddelbare respons.

”Det er en rigtig god metode I har anvendt, den har gennem de senere år været brugt i på energiområdet med gode resultater, og affaldssektoren går med samme planer,” sagde han og roste resultaterne af arbejdet.
”Vi vil gerne gennemføre det, I siger, men der er én barriere, penge.”

”Dansk Miljøteknologi har bedt om etablering af de samme rammer for bedre vand som for klima. Vi står på hele miljøområdet overfor et paradigmeskifte – en helt ny miljøpolitik, hvor forebyggelse bliver det herskende princip,” sagde han.

På ét punkt levede Vand Camp dog ikke op til hans forventninger. ”Jeg havde forventet, at I ville sige, at borgerne skal have adgang til viden om, hvordan vandet i deres kommune ser ud.” Til gengæld var han positiv over for initiativet omkring brug af regnvand.

”Regnvand er et forsømt område, men klimaforandringerne og de store mængder af regnvand har genåbnet diskussionen,” sagde han.

Vand Camp igen i 2008
Som talsmand for styregruppen bag Vand Camp afsluttede DANVA’s adm. direktør, Carl-Emil Larsen med et løfte om en Vand Camp i 2008.

” Med Vand Camp viser vi, at vi allerede er i gang med at løse problemerne. Vi har holdt møder med Miljøministeren, med Miljø- og Planlægningsudvalget og med et hav af embedsmænd. Men med Vand Camp viser vi også, at vi er rigtig gode til at samarbejde. Samarbejde er blevet nøgleordet for, at vi kan sikre helhedsorienterede og bæredygtige løsninger. Vi vil gerne fortsætte arbejdet,” sagde han.
Vand Camp 2008 afholdes fra den 30.-31. oktober.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K