Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer'

Lørdag aften faldt en aftale endelig på plads ved COP21, generelt med tilfredshed til følge. Investorerne er klar til at finde den helt store tegnebog frem, og dermed kan aftalen blive en guldgrube for danske virksomheder i den grønne industri. Men der er stadig lovgivningsnødder der skal knækkes. Læs reaktioner på aftalen fra bl.a. WWF, Concito og Mærsk her.

Forhandlere fra Frankring og FN var glade og lettede da aftalen endelig kunne erklæres for vedtaget. .

15.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Hovedpunkterne i klimaaftalen

  • Landene skal hurtigst muligt forsøge at få udslippet af CO2 til at falde. Samtidig tager man højde for, at der skal tages højde for bæredygtig udvikling og udryddelse af fattigdom.
  • Man skal forsøge at holde klodens temperaturstigning under to grader, og man skal arbejde for at holde stigningen nede på halvanden grad i forhold til 1850, hvor industrialiseringen for alvor startede.
  • Deltagerne skal sammen årligt skaffe cirka 681 milliarder kroner til at nå de nye klimamål.
  • Udkastet viser også, at deltagerlandene skal mødes hvert femte år for at opdatere klimamålene. Det første møde finder sted i allerede i 2018, selvom aftalen først træder i kraft i 2020.
  • Lande skal hurtigst muligt nå toppen af deres CO2-udslip. Der tages højde for, at dette vil tage længere tid for visse lande. Eksempelvis Indien, hvor 300 millioner mennesker endnu ikke har adgang til elektricitet.
  • I-lande skal indberette deres klimatal hvert andet år.
  • Der er ingen straf for lande, der ikke overholder deres klimamål, men alle lande er forpligtede til at indberette, hvor meget og hvordan de begrænser CO2-udledningen.
  • Alle lande skal bruge det samme globale system til at overvåge og indberette deres CO2-udledninger.

Kilde: dr.dk

Til gengæld lader der til at være ganske bred enighed om, at den har været ventetiden værd. Begejstringen for aftalen varierer ganske vist, men grundlæggende anerkender de fleste værdien i aftalen, der er vedtaget af ministre og diplomater fra 195 lande og territorier verden over.

”"(...…) der skabes historie med vedtagelsen af aftalen. Aftalen gør det klart, at alle lande deler et fælles klimamål; at alle lande har et ansvar for at handle så godt de nu kan, og at verdens svageste lande skal have hjælp til at tackle klimaudfordringen”", siger eksempelvis international chef i tænketanken Concito, Jarl Krausing, i en pressemeddelelse, hvor han dog i samme åndedrag peger på de fortsatte udfordringer, han ser.

"”Aftalen er ikke god nok til at redde jorden nu og her, og der er mange andre punkter, hvor aftalen kunne være stærkere og mere ambitiøs. Men vi får lavet den motor, der skal til for at vi på overskuelig og omkostningseffektiv måde kan skrue ambitionen op meget hurtigt.”"

Stor opgave foran
Omtrent samme perspektiv bliver lagt for dagen af en af repræsentanterne for verdens dyreliv, Verdensnaturfonden WWF.

"”Paris-aftalen bliver det syvmileskridt fremad, vi har sukket efter i de internationale klimaforhandlinger. Men der er endnu langt mod målet. Den grønne, bæredygtige fremtid kommer ikke af sig selv, og verdens lande har nu en stor opgave foran sig. Vi ved, at den grønne omstilling er mulig, vi har midlerne til at gennemføre den, nu vil de kommende år vise om den politiske vilje er så stærk, som vi har oplevet den her i Paris”", siger klimachef John Nordbo til organisationens hjemmeside.

Faktisk er det i lige så høj grad alt det, der er sket uden om selve aftalen i løbet af de godt to ugers forhandlinger i Paris, der danner grobund for optimisme flere steder i dansk erhvervsliv, som flere eksperter vurderer kan komme til at tjene store summer på den grønne omstilling, verden står over for.

"Det er det kraftigste signal, jeg nogensinde har oplevet. Jeg var sammen med nogle store internationale virksomheder, som sagde: Vi er nok kommet lidt sent i gang med det her – men nu vil vi så sætte fuld skrue på. Og det er klart, at hvis de, hvad jeg regner med, følger op med handling, så vil du kunne se det på markederne i løbet af de næste år. Så jeg tror, vi vil se nogle store forandringer," siger adm. direktør i pensionsselskabet PKA (der er et af de selskaber, der er ved at vende deres investeringer væk fra de fossile brændstoffer), Peter Damgaard Jensen, til Børsen.

Han bliver bakket op af en af de danske virksomheder, der har grøn teknologi som en central del af sit arbejde.

"På COP21 i Paris var bygninger for første gang på dagsordenen. Derfor kan man håbe, at pensionskasserne også vil fokusere på større renoveringer af boligmassen fremover, da der her er nogle lavt hængende frugter i forhold til at gøre noget ved klimaproblemerne. Og løsningerne er der allerede, så her vil man kunne se hurtige resultater," siger adm. direktør i Velux, Jørgen Tang-Jensen, ligeledes til Børsen.

Danmark bør oppe sig
På politiske front har der på det seneste været omfattende kritik af V-regeringens sænkede ambitioner på klimafronten, der i løbet af COP21’s første uge landede Danmark prisen som Fossil of the Day. Til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark ikke bør hæve ambitionsniveauet igen, siger minister for energi, forsyning og klima, Lars Christian Lilleholt, til Information:

"”Vi kommer da til at diskutere, hvad der skal ske. EU har en målsætning om at reducere målsætningerne med 40 procent i 2030. Det er en meget, meget stor opgave, som også kommer til at kræve en massiv indsats i Danmark i forhold til at nå de mål. Det er ikke en gratis omgang. Men det er da klart, at vi efter 2030 kommer til at øge indsatsen yderligere.”"

Den indgangsvinkel støtter flere forskellige organisationer, hvor eksempelvis adm. direktør fra Dansk Energi, Lars Aagard, over for Ritzau påpeger nødvendigheden af at få omlagt energiafgifterne, således at afgifterne på den grønne strøm som minimum kommer ned på niveau med afgifterne på olie. Og hos Greenpeace siger klimapolitisk rådgiver, Jens Mattias Clausen, til Information at ”Danmarks hidtidige klimamål slet ikke er tilstrækkelige til at håndtere den udfordring, vi står over for”, og at V-regeringen derfor bør stoppe de bebudede nedskæringer på klimafronten.

Søfarten mangler – Mærsk fortrøstningsfulde
En af de brancher, der trods eget ønske om det modsatte ikke er blevet inddraget i Paris-aftalen, er shippingindustrien. Underdirektør i Danmarks Rederiforening, Maria Bruun Skipper, kalder udeladelsen ærgerlig og er samtidig bekymret over udsigterne på både kort og langt sigt:

"”Var søfarten kommet med i en aftaletekst, ville det sende et meget vigtigt signal til alle de øvrige store søfartsnationer om, at dette er alvor, og vi har et fælles ansvar. Nu mangler dette signal, og derfor bliver det vanskeligt at overbevise de andre søfartsnationer om at gøre en større indsats for klimaet",” siger hun til sin organisations hjemmeside.

Danmarks største aktør i branchen, AP Møller-Mærsk, er dog fortrøsningsfulde.

"”Vi er meget tilfredse med at der blev indgået en aftale, som får verden nærmere på en opbremsning i den globale opvarmning. Det er vigtigt for at mennesker også fortsat vil kunne trives og det vil være muligt at drive forretning”", siger chef for klima og risici i Mærsk gruppen, John Kornerup Bang, og fortsætter:

"”Vi håber samtidig at det politiske momentum der skabes med aftalen vil flyde over i FN's søfartsorganisation, så der kommer mere skub i behandlingen af CO2-udledninger der. Vi have gerne set skibsfarten inkluderet i aftalen, men det blev ikke sådan. Mærsks position er uændret - vi fortsætter med at bringe vores egne udledninger ned og presser på for en global CO2-regulering for shipping.”"

Læs hele aftalen her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

Jobmarked

Se alle

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus