Det er risky business at satse på, at teknologi redder klimaet

Danske forskere peger på fem punkter, som gør det usandsynligt eller endda overflødigt at overveje, at ny teknologi i sig selv redder verden fra konsekvenserne ved klimaforandringerne.

Det tager mange år at udvikle ny teknologi, og der er mange facetter, der skal spille sammen, før en teknologi bliver udbredt. Det viser erfaringerne fra blandt andet eventyret med vindmøller..

06.06.2019

CSR.dk

Den netop overståede valgkamp er af mange blevet betegnet som et klimavalg, og det har da heller ikke skortet på løfter fra politikerne om, hvad de vil gøre for at løse de problemer, som vi står over for.

Læs også: Flere investerer i grøn teknologi

En løsning, som politikere over hele verden kommer med, er, at vi skal opfinde ny teknologi, der kan bremse den globale opvarmning.

Men når det kommer til at finde løsninger i det høje tempo, som det ifølge FN’s Klimapanel kræves, skal politikerne passe meget på med at sætte deres lid til bare at smide penge efter opfindelsen af ny teknologi. Det fortæller flere danske forskere til Videnskab.dk.

"Hvis man ser på historien, er det lidt "risky business" bare at satse på, at der kommer ny teknologi og redder os alle sammen i morgen”, forklarer Louise Karlskov Skyggebjerg, teknologihistoriker ved Danmarks Tekniske Universitet, over for Videnskab.dk.

Læs også: Teknologi redder ikke verden

Danske forskere lister på Videnskab.dk tilsammen fem punkter op, som gør det usandsynligt eller endda overflødigt, at ny teknologi i sig selv redder verden.

  1. Fossile brændstoffer er så billige, at ingen eksisterende eller ny teknologi vil have en chance for at slå dem af pinden, så længe markedskræfterne afgør deres udbredelse. Hvis grønne brændstoffer eller anden ny teknologi skal vinde frem, kræver det massiv støtte fra det offentlige.
  2. Vi har allerede opfundet al den teknologi, der skal bruges til at gøre Danmark CO2-neutralt i 2050. Nu handler det om at få den udbredt.
  3. Det tager mange år at udvikle ny teknologi, og der er mange facetter, der skal spille sammen, før en teknologi bliver udbredt. Det viser erfaringerne fra blandt andet eventyret med vindmøller.
  4. Vi er tit meget langsomme til at tage imod ny teknologi og bruge den i vores hverdag.
  5. Ny teknologi gør tit, at vi kan spare på energien, men til gengæld øger den også forbruget. På den måde har den ofte gavnet klimaet mindre, end man skulle tro.

- JMA

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

09.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

05.09.2024Denteks A/S

Sponseret

CSR i Tekstilbranchen: Fra Global til Lokal Indvirkning

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online