Det er risky business at satse på, at teknologi redder klimaet
Danske forskere peger på fem punkter, som gør det usandsynligt eller endda overflødigt at overveje, at ny teknologi i sig selv redder verden fra konsekvenserne ved klimaforandringerne.
Den netop overståede valgkamp er af mange blevet betegnet som et klimavalg, og det har da heller ikke skortet på løfter fra politikerne om, hvad de vil gøre for at løse de problemer, som vi står over for.
Læs også: Flere investerer i grøn teknologi
En løsning, som politikere over hele verden kommer med, er, at vi skal opfinde ny teknologi, der kan bremse den globale opvarmning.
Men når det kommer til at finde løsninger i det høje tempo, som det ifølge FN’s Klimapanel kræves, skal politikerne passe meget på med at sætte deres lid til bare at smide penge efter opfindelsen af ny teknologi. Det fortæller flere danske forskere til Videnskab.dk.
"Hvis man ser på historien, er det lidt "risky business" bare at satse på, at der kommer ny teknologi og redder os alle sammen i morgen”, forklarer Louise Karlskov Skyggebjerg, teknologihistoriker ved Danmarks Tekniske Universitet, over for Videnskab.dk.
Læs også: Teknologi redder ikke verden
Danske forskere lister på Videnskab.dk tilsammen fem punkter op, som gør det usandsynligt eller endda overflødigt, at ny teknologi i sig selv redder verden.
- Fossile brændstoffer er så billige, at ingen eksisterende eller ny teknologi vil have en chance for at slå dem af pinden, så længe markedskræfterne afgør deres udbredelse. Hvis grønne brændstoffer eller anden ny teknologi skal vinde frem, kræver det massiv støtte fra det offentlige.
- Vi har allerede opfundet al den teknologi, der skal bruges til at gøre Danmark CO2-neutralt i 2050. Nu handler det om at få den udbredt.
- Det tager mange år at udvikle ny teknologi, og der er mange facetter, der skal spille sammen, før en teknologi bliver udbredt. Det viser erfaringerne fra blandt andet eventyret med vindmøller.
- Vi er tit meget langsomme til at tage imod ny teknologi og bruge den i vores hverdag.
- Ny teknologi gør tit, at vi kan spare på energien, men til gengæld øger den også forbruget. På den måde har den ofte gavnet klimaet mindre, end man skulle tro.
- JMA