Derfor skal vi tale om køb af energi

Energiforsyning er et vigtigt element i at kontrollere CO2-udledninger inden for rammen af ens egne aktiviteter. De bedste metoder er krævende og den mest brugte er stærkt omdiskuteret.

Foto: 123rf.com

20.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Næsten 40 procent af de globale CO2-udledninger kan føres tilbage til produktionen af energi. Halvdelen af den energi bliver brugt i industri- og handel. 

Som beskrevet i tidligere temaer på CSR.dk, så er der flere mulige og nødvendige indsatser, der kan bidrage til at komme i nul med CO2-udledninger. Vi har f.eks. skrevet om cirkulære løsninger og energieffektivitet. I temaet om køb og salg af energi dykker vi ned i skiftet til forsyning med energi fra vedvarende kilder. 

Overordnet findes der to veje til dette: 

  1. Energiproduktion på egen matrikel – som typisk sker ved opstilling af solfangere. Andre muligheder er mikrovindmøller, mikrovandkraft eller jordvarme fra eget areal. Nogle medtager også energi fra biomasse i denne kategori.

    Det fortæller vi i temaet om i en artikel om NrGreen, som har specialiseret sig i etableringen af netop solcelleanlæg i lokale netværk. Desuden fremhæves artikler fra Energi Danmark en metode til at udnytte overskudsforsyning af energi et sted i et fleksibelt netværk til at dække et reelt behov et andet sted. 
     
  2. Køb af energi fra vedvarende kilder via et forsyningsselskab. Det vil i praksis ofte betyde køb af certifikater – hvis fulde navn er ”oprindelsescertifikater for vedvarende energi”. 

    Den praksis kan man læse om i artikler om The O-Mission og Energi Danmark.

Certifikater i fokus

I begyndelsen af 2023 gennemgik dagbladet Børsen bæredygtighedsrapporter fra Danmarks 24 største børsnoterede selskaber. Af dem fremgik det, at man i 14 ud af de 24 rapporter kunne se, at virksomhederne brugte certifikater til at reducere deres udledninger. Dermed ikke sagt, at de sidste 10 ikke benytter sit af certifikater, men det fremgår blot ikke tydeligt af deres rapportering. 

Når man køber certifikater, får man bekræftet, at en bestemt mængde elektricitet er produceret fra vedvarende energikilder. Certifikatet angiver, at den producerede energi er fra en vedvarende energikilde. Købet af certifikater overfører ikke selve elektriciteten, men snarere retten til at hævde, at en tilsvarende mængde vedvarende energi er blev produceret et andet sted.

Skidt eller kanel

Certifikaternes troværdighed er stærkt omdiskuterede. Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet har til flere medier argumenteret for, at certifikat-markedet ingen reel forskel gør i forhold til at omlægge energiforsyningen, og at ordningen helt bør afskaffes. 

Omvendt siger f.eks. cheføkonom i Concito, Torsten Hasforth, at effekten af certifikaterne afhænger af kvalitet og oprindelse.

“Man kan skubbe virksomhederne både gode og dårlige intentioner i skoene. Så længe de gør det gode og forsøger at bidrage til mere vedvarende energi, tror jeg ikke, de skal være bange. Så skal de bare være åbne om, hvor deres certifikater kommer fra og sige: “Vi rapporterer sådan her, kom og kritiser os”,” sagde han i Børsen tidligere i år.

Virksomhederne fremhæver på deres side, at certifikaterne i vid udstrækning er den bedste mulighed, de har, og at brugen af dem er godkendt i både GHG-protokollen – som fastlægger den toneangivende metode til at arbejde med drivhusgasudledninger og af Science Based Target initiative (SBTi), som godkender virksomheders reduktionsmål som værende på linje med målet fra Paris-aftalen. 

SBTi er i gang med at undersøge

Hos SBTi er der dog også tegn på at området nok trænger til noget mere robusthed. Organisationen har således et ”call for evidence” ude, åbent indtil 24. november i år, hvor alle typer stakeholdere opfordres til at bidrage til SBTi’s research. 

Der er forskellige meninger om hvor effektive eller ineffektive forskellige …certifikater er til at drive impact, når de indgår i virksomheders klimamål. Som en videnskabeligt baseret organisation, tror vi fuldt og fast på, at brugen af denne type instrumenter skal være baseret på robuste og objektive beviser. Derfor har SBTi taget initiativ til at samle, syntetisere og analysere den eksisterende evidens på dette emne,” skriver SBTi således på sin hjemmeside. 

Vil man bidrag til det, kan man se hele ”call for evidence” her: https://sciencebasedtargets.org/resources/files/call-for-evidence-environmental-attribute-certificates.pdf

SBTi forklarer også, at undersøgelsen skal bruges til at forstå, hvordan virksomheder kan nå deres mål og hvilke parametre der skal indtænkes, hvis man skal lave robust rapportering på fremskridt i forhold til ens målsætninger. De understreger på den ene side, at de bare undersøger emnet, men antyder også, at gennem de etablerede processer for den slags, kan man jo forestille sig ændringer til SBTi’s standarder. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)