Derfor skal vi tale om køb af energi

Energiforsyning er et vigtigt element i at kontrollere CO2-udledninger inden for rammen af ens egne aktiviteter. De bedste metoder er krævende og den mest brugte er stærkt omdiskuteret.

Foto: 123rf.com

20.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Næsten 40 procent af de globale CO2-udledninger kan føres tilbage til produktionen af energi. Halvdelen af den energi bliver brugt i industri- og handel. 

Som beskrevet i tidligere temaer på CSR.dk, så er der flere mulige og nødvendige indsatser, der kan bidrage til at komme i nul med CO2-udledninger. Vi har f.eks. skrevet om cirkulære løsninger og energieffektivitet. I temaet om køb og salg af energi dykker vi ned i skiftet til forsyning med energi fra vedvarende kilder. 

Overordnet findes der to veje til dette: 

  1. Energiproduktion på egen matrikel – som typisk sker ved opstilling af solfangere. Andre muligheder er mikrovindmøller, mikrovandkraft eller jordvarme fra eget areal. Nogle medtager også energi fra biomasse i denne kategori.

    Det fortæller vi i temaet om i en artikel om NrGreen, som har specialiseret sig i etableringen af netop solcelleanlæg i lokale netværk. Desuden fremhæves artikler fra Energi Danmark en metode til at udnytte overskudsforsyning af energi et sted i et fleksibelt netværk til at dække et reelt behov et andet sted. 
     
  2. Køb af energi fra vedvarende kilder via et forsyningsselskab. Det vil i praksis ofte betyde køb af certifikater – hvis fulde navn er ”oprindelsescertifikater for vedvarende energi”. 

    Den praksis kan man læse om i artikler om The O-Mission og Energi Danmark.

Certifikater i fokus

I begyndelsen af 2023 gennemgik dagbladet Børsen bæredygtighedsrapporter fra Danmarks 24 største børsnoterede selskaber. Af dem fremgik det, at man i 14 ud af de 24 rapporter kunne se, at virksomhederne brugte certifikater til at reducere deres udledninger. Dermed ikke sagt, at de sidste 10 ikke benytter sit af certifikater, men det fremgår blot ikke tydeligt af deres rapportering. 

Når man køber certifikater, får man bekræftet, at en bestemt mængde elektricitet er produceret fra vedvarende energikilder. Certifikatet angiver, at den producerede energi er fra en vedvarende energikilde. Købet af certifikater overfører ikke selve elektriciteten, men snarere retten til at hævde, at en tilsvarende mængde vedvarende energi er blev produceret et andet sted.

Skidt eller kanel

Certifikaternes troværdighed er stærkt omdiskuterede. Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet har til flere medier argumenteret for, at certifikat-markedet ingen reel forskel gør i forhold til at omlægge energiforsyningen, og at ordningen helt bør afskaffes. 

Omvendt siger f.eks. cheføkonom i Concito, Torsten Hasforth, at effekten af certifikaterne afhænger af kvalitet og oprindelse.

“Man kan skubbe virksomhederne både gode og dårlige intentioner i skoene. Så længe de gør det gode og forsøger at bidrage til mere vedvarende energi, tror jeg ikke, de skal være bange. Så skal de bare være åbne om, hvor deres certifikater kommer fra og sige: “Vi rapporterer sådan her, kom og kritiser os”,” sagde han i Børsen tidligere i år.

Virksomhederne fremhæver på deres side, at certifikaterne i vid udstrækning er den bedste mulighed, de har, og at brugen af dem er godkendt i både GHG-protokollen – som fastlægger den toneangivende metode til at arbejde med drivhusgasudledninger og af Science Based Target initiative (SBTi), som godkender virksomheders reduktionsmål som værende på linje med målet fra Paris-aftalen. 

SBTi er i gang med at undersøge

Hos SBTi er der dog også tegn på at området nok trænger til noget mere robusthed. Organisationen har således et ”call for evidence” ude, åbent indtil 24. november i år, hvor alle typer stakeholdere opfordres til at bidrage til SBTi’s research. 

Der er forskellige meninger om hvor effektive eller ineffektive forskellige …certifikater er til at drive impact, når de indgår i virksomheders klimamål. Som en videnskabeligt baseret organisation, tror vi fuldt og fast på, at brugen af denne type instrumenter skal være baseret på robuste og objektive beviser. Derfor har SBTi taget initiativ til at samle, syntetisere og analysere den eksisterende evidens på dette emne,” skriver SBTi således på sin hjemmeside. 

Vil man bidrag til det, kan man se hele ”call for evidence” her: https://sciencebasedtargets.org/resources/files/call-for-evidence-environmental-attribute-certificates.pdf

SBTi forklarer også, at undersøgelsen skal bruges til at forstå, hvordan virksomheder kan nå deres mål og hvilke parametre der skal indtænkes, hvis man skal lave robust rapportering på fremskridt i forhold til ens målsætninger. De understreger på den ene side, at de bare undersøger emnet, men antyder også, at gennem de etablerede processer for den slags, kan man jo forestille sig ændringer til SBTi’s standarder. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K