Derfor skal du gå op i din kaffeordning

Kaffe er et stærkt efterspurgt produkt med betydelige udfordringer i forhold til både social og miljømæssig bæredygtighed. Hvordan ser god kaffe ud i det perspektiv?

20.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Prisen på kaffe er steget voldsomt de senere år. Ifølge en artikel i Berlingske med hele 80 procent i 2024, hvor kaffe som råvare nåede den højeste pris nogensinde.

Den primære forklaring er klimaforandringer. Fordi både Brasilien og Vietnam, som er de to største kaffeproducenter i verden, oplever nye vejrmønstre i form af især tørke, men også frost nogle steder. Så der er underskud af kaffe på markedet, kombineret med at efterspørgslen stiger. 

Branchens egen påvirkning af natur og klima er omfattende. Konventionel kaffeproduktion bidrager til flere alvorlige miljøproblemer, herunder skovrydning, tab af biodiversitet og vandforurening. 

Man kan ikke placere ansvaret for tørke i Brasilien hos kaffeproducenterne alene. Men praksis i branchen er i berettiget fokus og man kan se, at der tages mange tiltag for at tilpasse sig de nye forhold. 

Det kan være i form af udvikling af klimaresistente kaffeplanter og implementering af mere robuste landbrugssystemer. Der arbejdes med reduceret brug af pesticider, dyrkning uden skovrydning og meget andet.  

Tiltag tættere på kunden

I den anden ende af værdikæden, hvor kaffen sælges og drikkes, har man også nye ideer i gang. Det er f.eks. ideer med fokus på cirkulær økonomi og affaldshåndtering, hvor man omdanner indsamler og genanvender kaffeaffald, for at bidrager til en mere cirkulær økonomi. Eller som Ønsk, en af dette temas partnervirksomheder, fortæller om ved at fokusere på emballage, der kan bruges igen og igen. 

En anden prominent udvikling i kaffebranchen er væksten i direkte handel, hvor man gennem tætte relationer mellem kafferisterier og kaffebønder i fællesskab kan arbejde for bedre dyrkningsmetoder og mere retfærdig betaling af bønderne. 

Endelig begynder nogle kaffeleverandører at tilbyde hjælpe til deres b2b-kunders klimarapportering. Det fortæller temapartner Ønsk f.eks. om i denne artikel, som fortæller om deres arbejde med livscyklusanalyser. En anden tilgang viser Freehand Coffee, som også er temapartner, gennem investering i beskyttet skov på vegne af sig selv og deres kunder. 

Faktorer at overveje ved køb af bæredygtig kaffe

Ifølge Freehand Coffee viser undersøgelser, at mange medarbejdere betragter adgang til god kaffe som det vigtigste personalegode. Virksomheden er endda gået så langt som til at opfinde en slags whistleblower-ordning specifikt for dårlig firmakaffe

Med mere en fire milliarder kop kaffe drukket om året i Danmark og kaffens rolle på arbejdspladsen, så må man antage, at der bliver købt en del kaffe ind i dansk erhvervsliv. 

For indkøbere, der ønsker at støtte bæredygtig kaffeproduktion – eller undgå at blive kendt for dårlig kaffe – kan man kigge på flere faktorer, når man vælger leverandør til sin virksomhed. 

  • Certificeringer
    Kig efter certificeringer som Fair Trade, Rainforest Alliance og Organic. Disse certificeringer sikrer, at kaffen lever op til specifikke standarder for miljømæssig og social bæredygtighed.
  • Produktionsmetoder
    Prioriter kaffe, der er dyrket med bedre metoder som skyggedyrkning eller økologisk produktion. Disse metoder beskytter biodiversiteten og reducerer brugen af skadelige kemikalier.
  • Oprindelsesland og sporbarhed
    Vælg kaffe med tydelig information om oprindelsesland og gård. Øget sporbarhed i forsyningskæden er ofte et tegn på en mere bæredygtig og gennemsigtig produktion.
  • Emballage
    Overvej kaffens emballage. Bedre løsninger inkluderer genanvendelige eller komposterbare materialer.
  • Geografi 
    Kaffe dyrkes i 50 lande, men 40 procent af verdens kaffeproduktion finder sted i Brasilien, Vietnam bidrager med omkring 20 procent og Columbia, Indonesien og Honduras leverer til sammen omkring 25 procent. Er din leverandør med til at udvikle produktion i mindre klimaudfordrede områder? 

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Ansvarlige kaffeløsninger

Kaffe skal smage godt og ikke have en bitter bismag af dårlige arbejdsforhold, nedbrydning af natur og børnearbejde. Læs med og se, hvordan din virksomhed kan sætte ansvarlighed i fokus, når de køber kaffe.

Relateret indhold

17.10.2025CSR.dk

Isoleringsvirksomhed vil gøre tekstilaffald til byggemateriale

15.10.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric deltager ved Dansk Fjernvarme Landsmøde 2025

09.10.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solidaritet som forretningsmodel: Isangs og Folkekirkens Nødhjælp viser vejen

03.10.2025Dansk Industri

Sponseret

Bæredygtighed som strategi: AV Group Denmark vil arbejde med bæredygtighed i hele værdikæden

01.10.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny fleksibel ladeløsning reducerer udfordringer med el-kapaciteten

30.09.2025CSR.dk

Klar til en ny æra for plastsortering

29.09.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer nye referencedesigns med integreret energistyring og væskekøling

25.09.2025Schneider Electric

Sponseret

Mød fremtidens industriløsninger - og kom med til Schneider Electric's After Party på HI-messen!

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
JUC SERVICE ApS
Kursus
Sorghåndtering på arbejdspladsen

Dette kursus giver dig konkrete værktøjer til at håndtere sorg i arbejdslivet – både som leder og kollega.

Dato

20.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

PwC Danmark
Webinar
Product Carbon Footprints – Turning Data into a Market Advantage

Understanding the carbon footprint of individual products is essential for companies seeking to meet customer expectations, improve transparency, and make informed strategic choices.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Alexandra Instituttet
Kursus
Kursus: Det digitale produktpas og adfærdsdesign

Hvordan inviterer du dine kunder til mere bæredygtig adfærd, styrker din forretning og skaber bedre kundeoplevelser? Deltag i dette kursus, hvor du lærer at bruge metoder fra adfærdsdesign i arbejdet med EU's kommende digitale produktpas.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Alexandra Instituttet, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S