Virksomhederne vil have standarder for cirkulær genanvendelse

En ny undersøgelse fra COWI viser, at virksomheder ønsker at omstille til cirkulær økonomi, men at det kræver mange flere fælles standarder. Plastindustrien er et godt eksempel på hvorfor.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi..

16.10.2019

CSR.dk

En ny analyse lavet af rådgivningsfirmaet COWI, for Erhvervsstyrelsen, stiller skarpt på, hvordan Danmarks ressourceforbrug kan nedsættes. En af hovedkonklusionerne er, at det er afgørende, at der findes nogle fælles standarder, som kan understøtte en bæredygtig anvendelse og ressourceudnyttelse af materialet. Det skriver rådgivningsfirmaet i en pressemeddelelse.

Læs også: Corona vil smide plasten og stable dåserne

"De danske virksomheder er udfordret af, at der ikke er et fælles sprog og ensartet tilgang til cirkulære produkter og løsninger. Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal have luft under vingerne, er det nødvendigt med fælles standarder for krav og testmetoder, som bl.a. definerer, hvad der er cirkulært, og hvordan man arbejder med cirkulær økonomi," siger Linda Høibye, projektleder i COWI.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi.

"Adgang til samt bearbejdning af materialer og ressourcer er en voksende del af danske virksomheders produktionsudgifter. Sammenholdt med globale megatrends som stigende befolkningstal, klimaforandringer og urbanisering, betyder det, at effektiv ressourceudnyttelse er og bliver et vigtigt konkurrenceparameter for danske og europæiske virksomheder. Både fordi udvinding og bearbejdning af ressourcer er forbundet med store CO2-emissioner samt forurening, og fordi vi i Danmark har begrænset afgang til kritiske ressourcer herunder metaller, mineraler og olie," siger Linda Høibye.

Plastik er fantastisk - hvis det er genanvendt
Dansk Standard er er man gået i gang med at udvikle standarder for cirkulær økonomi og plast. 

Plastik har fået ry for at være et produkt, der bør undgås. Men materialet har mange anvendelsesmuligheder og boykottes materialet, kan man risikere at skabe større CO2-udledning i fremstillingen af et produkt, der kan erstatte plastik helt.

Fra Dansk Standard lyder det, at sorteringen af plastik skal forbedres, så det kan genanvendes og bruges til nye materialer.

”Ved at gentænke plastindustrien og indføre cirkulær økonomi gennem genanvendelse vil det betyde, at al plastik kan indgå i et kredsløb, hvor vi udnytter dets levetid længst muligt. Standarder kan strømline krav og praksisser, så plastik produceres og håndteres ens,” siger Maibritt Agger der er afdelingschef i Dansk Standard, i en pressemeddelelse. 

”Standarder kan forsyne plastindustrien med testmetoder, som kan gøre dem i stand til at dokumentere genbrugsplasts cirkularitet samt kvalitet,” fortsætter hun.

Læs også: Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Og netop dét er efterspurgt af plastindustrien. Den nye undersøgelse viser bl.a., at plastindustrien mangler definitioner af single-use og multi-use produkter. Ifølge COWI hersker der stor tvivl i plastindustrien, blandt andet fordi Europa-Kommisionens nye krav om afskaffelsen af engangsplast inden 2021 ikke definerer multi- og single-use plastik klart.

- MGC

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online