Virksomhederne vil have standarder for cirkulær genanvendelse

En ny undersøgelse fra COWI viser, at virksomheder ønsker at omstille til cirkulær økonomi, men at det kræver mange flere fælles standarder. Plastindustrien er et godt eksempel på hvorfor.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi..

16.10.2019

CSR.dk

En ny analyse lavet af rådgivningsfirmaet COWI, for Erhvervsstyrelsen, stiller skarpt på, hvordan Danmarks ressourceforbrug kan nedsættes. En af hovedkonklusionerne er, at det er afgørende, at der findes nogle fælles standarder, som kan understøtte en bæredygtig anvendelse og ressourceudnyttelse af materialet. Det skriver rådgivningsfirmaet i en pressemeddelelse.

Læs også: Corona vil smide plasten og stable dåserne

"De danske virksomheder er udfordret af, at der ikke er et fælles sprog og ensartet tilgang til cirkulære produkter og løsninger. Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal have luft under vingerne, er det nødvendigt med fælles standarder for krav og testmetoder, som bl.a. definerer, hvad der er cirkulært, og hvordan man arbejder med cirkulær økonomi," siger Linda Høibye, projektleder i COWI.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi.

"Adgang til samt bearbejdning af materialer og ressourcer er en voksende del af danske virksomheders produktionsudgifter. Sammenholdt med globale megatrends som stigende befolkningstal, klimaforandringer og urbanisering, betyder det, at effektiv ressourceudnyttelse er og bliver et vigtigt konkurrenceparameter for danske og europæiske virksomheder. Både fordi udvinding og bearbejdning af ressourcer er forbundet med store CO2-emissioner samt forurening, og fordi vi i Danmark har begrænset afgang til kritiske ressourcer herunder metaller, mineraler og olie," siger Linda Høibye.

Plastik er fantastisk - hvis det er genanvendt
Dansk Standard er er man gået i gang med at udvikle standarder for cirkulær økonomi og plast. 

Plastik har fået ry for at være et produkt, der bør undgås. Men materialet har mange anvendelsesmuligheder og boykottes materialet, kan man risikere at skabe større CO2-udledning i fremstillingen af et produkt, der kan erstatte plastik helt.

Fra Dansk Standard lyder det, at sorteringen af plastik skal forbedres, så det kan genanvendes og bruges til nye materialer.

”Ved at gentænke plastindustrien og indføre cirkulær økonomi gennem genanvendelse vil det betyde, at al plastik kan indgå i et kredsløb, hvor vi udnytter dets levetid længst muligt. Standarder kan strømline krav og praksisser, så plastik produceres og håndteres ens,” siger Maibritt Agger der er afdelingschef i Dansk Standard, i en pressemeddelelse. 

”Standarder kan forsyne plastindustrien med testmetoder, som kan gøre dem i stand til at dokumentere genbrugsplasts cirkularitet samt kvalitet,” fortsætter hun.

Læs også: Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Og netop dét er efterspurgt af plastindustrien. Den nye undersøgelse viser bl.a., at plastindustrien mangler definitioner af single-use og multi-use produkter. Ifølge COWI hersker der stor tvivl i plastindustrien, blandt andet fordi Europa-Kommisionens nye krav om afskaffelsen af engangsplast inden 2021 ikke definerer multi- og single-use plastik klart.

- MGC

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)