Den billigste og reneste energi er den, man sparer

Der investeres stadig mere i energieffektivitet – og med god grund. Det påvirker klimaforandringer i en positiv retning, øger forsyningssikkerheden og giver økonomiske besparelser for energikøberen. Danske virksomheder har stadig masser at tage fat på, især i de mange mindre virksomheder.

Energieffektivisering er den hurtigste, nemmeste og billigste vej til lavere forbrug og CO2-udledninger. Det handler om både virksomhedens og nationens konkurrenceevne..

16.12.2015

CSR.dk

Det Internationale Energiagentur anslog i 2014, at det globale marked for energieffektivitet er på mindst 310 milliarder amerikanske dollar. Det er næsten 2.000 milliarder danske kroner. Det fik IEA til at lege med tanken om at forfremme effektiviseringer til “den første energikilde”, i stedet for dets årelange placering på femtepladsen efter kul, olie, atomkraft og vedvarende energikilder.

Energieffektivitet er positivt på mange fronter – også den nationaløkonomiske. En analyse fra IEA viser f.eks., at Tyskland gennem energieffektiviseringer undgik import af energi for omkring 30 milliarder amerikanske dollar i 2014.

Bedre klima uden afsavn
Energieffektivitet er måske også populært i forhold til andre klimaindsatser, fordi man kan få det samme bare med mindre energiforbrug. Man kan stadig køre i bil – men ny teknologi sørger for, at den kører længere på literen eller kører på en renere type energi. Man kan stadig fastholde den nødvendige, stabile temperatur i sine lagerfaciliteter, men  forbedringer af anlæg gør, at det kræver mindre energi. Billedligt talt er der altså ikke nogen kødfri dag i energieffektivitet, og det gør det spiseligt for mange.

En god cirkel

Da magasinet The Economist i starten af 2015 kiggede nærmere på fremtidens energiforsyning, konkluderede de, at der var ved at tegne sig et billede af en god cirkel, som mildest talt overrasker dommedags-profeterne.

Cirklen består af fem elementer:

1. En overflod af energi fra vedvarende kilder, kombineret med

2. Nye lagringsmuligheder – i stor skala, men også som små enheder fordelt på husstande og andre private installationer, kombineret med

3. Bedre distribution både ved hjælp af nye, store forbindelseslinier mellem landenes forsyningsnetværk, men også i form af mange mikroproduktionsanlæg hos forbrugerne, f.eks. solenergi eller private vindmøller. Alt dette skal tæmmes af

4. Intelligens, fordi vi kommer til i langt højere grad at benytte os af intelligente måleredskaber, selvstyrende komponenter osv. Og det hele bakkes op af

5. Finansiering – som i disse år flyder stadigt mere frit og omfangsrigt mod nye og bedre energiformer.

Og energieffektivitet er en af dem.

Det er en vigtig pointe i fremtidens energispareindsats i danske virksomheder. Energistyrelsen afrapporterede i august 2015 på en række undersøgelser af energieffektivisering i danske virksomheder, som står for 35% af det danske energiforbrug. Potentialerapporten, som den hedder, viste, at det især var i de mindre virksomheder, man haltede bagud med indsatsen. For at komme i gang pegede virksomhederne på, at det jo også skal stemme overens med krav om komfort, indeklima og optimering af produktionen, hvis de skal i gang. Ting må altså ikke blive dårligere af at blive mere energieffektive.

Danmark: næste skridt er mange bække små
At det er de mindre virksomheder med under 10 ansatte, som ikke er kommet helt så godt i gang, er om end ikke overraskende, så dog vigtigt. For det er samtidig et faktum, at over 80% af danske virksomheder falder i denne kategori.

Undersøgelserne fra Energistyrelsen kiggede også på, hvor det største besparingspotentiale skal findes. Det viste sig at ligge i den private Handel og Servicebranche, som netop har mange mindre virksomheder. Potentialet her er faktisk større end i industrien, og der hvor der kan tages fat er i områderne opvarmning af rum, belysning og køling/ventilation.

Udfordringen ligger primært i, at virksomhederne med det største potentiale samtidig er de måske mindst interesserede. Kun to tredjedele af de små virksomheder har allerede været i gang med energibesparelser inden for de seneste fem år, mens det tal for større virksomheder er næsten 90%. De mindste virksomheder fortæller samtidig, at det er svært at finde rundt i junglen af tilbud og muligheder på området.  Det lovede regeringen at gøre noget ved i form af bedre information, værktøjer og  samarbejde.

Det største bidrag til klimamål
Tilbage på de store nagler skal energieffektiviseringer også fremhæves for deres potentielle bidrag til at begrænse klimaforandringerne. IEA anslår således, at i indsatsen for at holde den globale temperaturstigning på 2?C eller mindre,  så spiller energieffektivisering den største rolle med et bidrag på næsten 40% af reduktionerne i de globale CO2-udledninger fra energiforsyning frem til  2050. Til sammenligning vil vedvarende  energikilder stå for 30%. IEAs administrerende direktør, Maria van der Hoeven, forklarer energieffektivitet sådan her:

”Det er det usynlige kraftcenter, som i mange lande arbejder bag scenen på at forbedre vores forsyningssikkerhed, skære ned på vores energiregninger og få os tættere på at nå vores klimamål.” 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K