Danwatch afslører: Der kan være ulovligt træ i danske byggemarkeder

Syv danske byggemarkeder kendte ikke til dokumentfalsk og risici for slavelignende forhold hos deres leverandørs underleverandører af tropisk træ fra Brasilien.

Danske Global Timber og Keflico har købt træ fra en eksportør, der har købt træ fra savværk med kummerlige arbejdsforhold. Derfor er der risiko for, at tropisk træ herfra er endt i danske byggemarkeder. Arkivfoto. .

22.05.2018

CSR.dk

Men byggemarkederne var ikke klar over, at eksportørerne har fået en eller flere millionbøder for dokumentfalsk og ringe arbejdsforhold på savværkerne. Det skriver Danwatch, som har offentliggjort oplysningerne, som mediet fik adgang til gennem dokumenter fra brasilianske myndigheder.

Bauhaus tager afstand
Hos Bauhaus er det indkøber Torben Sørensen, der har den daglige kontakt med byggemarkedets leverandør, Keflico. Firmaet lægger stor afstand til de nye oplysninger. 

”At de (Keflico, red.) ikke har informeret mig om, at dem, de handler med, har lavet dokumentfalsk, er virkelig slemt. Og det værste – absolut værste – er da, at de folk, som sikrer, at vi kan få vores råvarer til vores land, har levet i kummerlige forhold. Det er fuldstændig vildt, og det lægger vi voldsomt afstand til”, siger Torben Sørensen. 

Vi har allerede pauset leverandøren i vores indkøbssystem. Nu undersøges forholdene nærmere, og først derefter tager vi stilling til, hvorvidt samarbejdet med leverandøren skal fortsætte som i dag

Christian Herbert, Optimera

Bauhaus oplyser, at de kun forhandler FSC-certificeret træ fra Brasilien. Ifølge Danwatchs oplysninger har de FSC-leverandører i Brasilien, som Keflico handler med, ikke købt træ fra savværker med ulovlige arbejdsforhold. Men det har fire andre af Keflicos konventionelle leverandører.

Så problemet ligger i det udvidede leverandørkædeansvar, som f.eks. FN's Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv udtrykker. ifølge Danwatch oplyser Bauhaus, at det er en del af kravene i kontrakten med leverandører, at de skal overholde retningslinjerne, 

"Det er klart, det vil jeg undersøge noget mere. De skal dokumentere, at de ikke har haft berøring med det, som du fortæller mig her“, siger Torben Sørensen.

"Det er jo helt vildt. Det er lige præcis derfor, at jeg har ønsket certificering af det træ. Det er klart, at vi skal og vil overveje, hvad vi vil gøre her. Hvis Keflico ikke har styr på det, så vil vi ikke være en del af det,” tilføjer han.

Davidsens Tømmerhandel overvejer at stoppe handel
Davidsens Tømmerhandel sælger træ fra Global Timber, og her var man heller ikke bekendt med, at partneren har handlet med seks leverandører, der har fået en eller flere bøder for dokumentfalsk, fortæller regionsdirektør Carl Bladt Hansen til Danwatch.

“Det er vi selvfølgelig nødt til at tale med Global Timber om, at det er ikke acceptabelt. Det er netop noget af det, vi lægger vægt på, når vi bruger en partner. At tingene skal være i orden – ikke “bare” med certificeret træ men også med ikke-certificeret som f.eks. det ipê (træslægt fra Mellem- og Sydamerika, red.), vi køber”, siger Carl Bladt Hansen.

Regionsdirektøren siger, at de indtil nu har følt sig trygge ved Global Timber, og egentlig stadig er det. Byggemarkedet har ifølge ham et krav om, at de ikke vil handle med producenter, der overtræder de gældende krav på området. Derfor vil han tage fat i partneren, efter afsløringen er landet på bordet.

Global Timbers leverandører har ifølge Danwatch handlet med savværker, hvor myndighederne har identificeret slavelignende forhold. Den oplysning kommer bag på Carl Bladt Hansen.

“Det gør et stort indtryk på mig. Det er jo præcis det, vi ønsker at undgå at være i risikozonen for at være en del af. Det er derfor, vi bruger en samarbejdspartner, som vi betegner som professionel, hvor vi kontrollerer, at de lever op til deres certifikater”, siger han til mediet.

Han fortæller, at når man er certificeret af en instans som Nepcon, som følger op på de årlige audits, så forventer man også, at der må være kontrol af sådanne ting.

Men hvis virksomheden ikke kan få sikkerhed for at tingene er i orden, så kan de blive nødt til at sætte det på pause, indtil der er styr på det igen, fortæller Carl Bladt Hansen. 

Det tropiske træ i de danske byggemarkeder kommer i høj grad fra den brasilianske del af Amazonas, men Danwatchs undersøgelse viser, at der ikke er tilstrækkelig styr på eksportørerne, som i flere tilfælde har fået millionbøder for dokumentfalsk..

Stark og Johannes Fog vil vide mere
Johannes Fog køber både træ af Global Timber og Keflico, som har handlet med ulovlige leverandører.

“Det er kritisabelt såfremt arbejdstagers rettigheder er overtrådt hos nogle af vores leverandører,” siger indkøbschef for Johannes Fog, Steffen Lund. Han vil nu forsøge at indhente mere information fra leverandørerne.

Indkøbschefen forklarer i en mail, at firmaet har stillet krav til deres leverandører om, at de skal overholde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Men Danwatch får ikke oplyst, om de krav et stillet i kontrakter.

Stark har efter afsløringen valgt at lave en ny strategi for deres indkøb af træet.

“Vi kæmper for bæredygtigt skovbrug, det har vi gjort i mange år. Det er en hjertesag for os. Men vi kigger også indad og stiller krav til vores leverandører, fordi vi skal have den bedste ordning, der findes. Vi har nu sat fire initiativer i søen”, fortæller Søren Lund, der er kommerciel direktør hos Stark.

De vil blandt andet lave en dobbelt certificering og stille øgede krav til deres leverandører. Men byggemarkedet ser ingen grund til at stoppe salget af det tropiske træ lige nu, skriver Danwatch.

Optimera bremser midlertidigt handel
Byggecentret Optimera har midlertidigt standset handlen med Global Timber. Det oplyser kommerciel direktør Christian Herbert i en mail til Danwatch.

“Vi ser med stor alvor på oplysningerne fra Danwatch vedrørende Global Timber. Vi har således allerede pauset leverandøren i vores indkøbssystem. Nu undersøges forholdene nærmere, og først derefter tager vi stilling til, hvorvidt samarbejdet med leverandøren skal fortsætte som i dag”, skriver Christian Herbert.

Silvan kendte ikke til lovbrud
Hos Silvan oplyser indkøbschef Nicolai Bladt, at de hverken vidste, at deres leverandør Keflico har handlet med ulovlige brasilianske eksportører, eller at nogle af disse leverandører har handlet med savværker med ulovlige arbejdsforhold.

Silvan handler kun med FSC-certificerede træ fra Keflico, og som tidligere nævnt, er FSC-virksomhederne ikke blandt de ’skyldige’, der handler med savværker med dårlige arbejdsforhold.

Læs også: Danmarks største selskaber skifter kurs efter #MeToo

”Vi får en del dokumenter fra Keflico, der gerne skulle leve op til de krav, der er ifølge lovgivningen. Vi har valgt at betale os fra det, så leverandøren har styr på det”, siger sourcing- og marketing direktør hos Silvan, Morten Juul, til danwatch.dk.

Byggecentret Bygma ville ikke give interview til Danwatch.

- JJK

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

31.01.2024CSR.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

26.01.2024CSR.dk

Sådan kan man arbejde med natur-risici

23.01.2024CSR.dk

Plads til bæredygtige forbedringer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online