Danva: Stop for skifergas er historisk for grundvandet

Regeringens beslutning om at standse al eftersøgning af olie og gas på land vækker glæde i vandsektoren. Udmeldingen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fjerner dermed endegyldigt faren for, at fracking efter skifergas kan forurene grundvandet.

Efter mere end 80 år med søgninger og boringer efter olie og gas på land og i de indre farvande i Danmark uden at gøre fund af kommerciel betydning, sætter regeringen nu en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik. Arkivfoto..

26.02.2018

CSR.dk

Sådan lyder vurderingen fra vand- og spildevandsforeningen Danva:

”Der er stor ros til ministeren for at tage dette definitive skridt. Det betyder nemlig, at vi ikke længere skal bekymre os om, at fracking efter skifergas ville kunne forurene vores drikkevand”, siger direktør Carl-Emil Larsen.

Forurening kan sprede sig til grundvandet
Franske Total borede i en årrække under stor bevågenhed efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. Men selskabet opgav til sidst eftersøgningen, der blandt andet bød på en skandale.

Total havde nemlig anvendt et kemikalie, som man ikke havde fået tilladelse til at bruge. Afsløringen betød, at myndighederne standsede eftersøgningen i en periode, og at selskabets aktivitet blev sat under skærpet overvågning.

”Det er Danvas holdning, at efterforskning og indvinding af råstoffer kun må ske, hvor det er uden risiko for grundvandet. Problemet er, at man ikke kan være sikker på at holde kemikalierne væk fra grundvandet”, siger Carl-Emil Larsen.

Siden Total opgav at fracke i Dybvad, har det hollandske firma Nail Ressources haft en ansøgning liggende i Energistyrelsen om at få lov til at bore efter skifergas på Lolland-Falster. Ministerens beslutning betyder nu, at ansøgningen bliver afvist.

”Det glæder vi os over. Der er jo højt tryk nede i jorden, og derfor er der risiko for, at en forurening vil kunne sprede sig til grundvandet. Vi ser skrækeksempler fra udlandet, hvor fracking har forurenet drikkevandsmagasiner. Fejl og mangler kan få alvorlige miljømæssige konsekvenser”, siger Carl-Emil Larsen.

Lytter til de lokales bekymringer
Ifølge Lars Chr. Lilleholts (V) skal beslutningen om at lukke ned for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af olie- og gas på land og i indre farvande ses i lyset af borgernes bekymringer:

”For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klimapolitikken, uanset om det gælder olie- og gasefterforskning eller opstillingen af eksempelvis vindmøller. Vi lytter til de lokale bekymringer, og vi vil gerne give de lokale borgere så gode muligheder for at blive hørt og få indflydelse som muligt”, siger han og fortsætter:

”Ved at lukke ned for olie- og gasefterforskning på land siger vi klart til danskerne, at de ikke længere skal være bekymrede for, at der skal bores efter olie og gas i deres lokalområder. Det gælder især på Lolland-Falster, hvor der jo aktuelt er stor bekymring. De kan nu ånde lettet op”.

En ny vurdering af GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark) og Energistyrelsen viser, at der ikke umiddelbart er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på dansk landjord.

Læs også: Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Derfor vil efterforskningen efter olie og gas fremover være fokuseret i Nordsøen, hvor der, ifølge regeringen, stadig er et stort potentiale, som kan understøtte regeringens ambitioner om en grøn omstilling af Danmark.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

02.10.2024CSR.dk

50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

01.10.2024CSR.dk

Grønne kompetencer: Efterspørgslen stiger i hele verden

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Kæmpe stigning i antallet af svanemærkede produkter – men forbrugerne ønsker endnu flere

30.09.2024Denteks A/S

Sponseret

Turister foretrækker bæredygtig overnatning

30.09.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan tæller skovbrug med i dit klimaregnskab?

27.09.2024CSR.dk

Danskerne skal have hjælp til at spise mere grønt.

27.09.2024CSR.dk

Flyselskaber kæmper for at sikre sig brændstof til fremtiden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aalborg Kommune
Event
Aalborg 2024 - Vores Byer. Vores ansvar

1. til 3. oktober 2024 er Aalborg Kommune vært for den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund. Konferencen er i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens Kildeparken bliver fyldt med grønne aktiviteter for alle interesserede.

Dato

01.10.2024

Tid

10:00

Sted

Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBT Achievers: How Flying Tiger stays on track with its climate targets

In this webinar and Q&A we’ll take a deep dive into Flying Tiger’s climate strategy and how the retailer has managed to deliver on its science-based climate targets.

Dato

03.10.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Valified
Webinar
VALIFIED MASTERCLASS: 'God Kommunikation & Troværdig Bæredygtighedsrapport'

Det er sidste mulighed for tilmelding til Valifieds Masterclass, som du nu kan spare 50% på! Vi giver dig dybdegående vejledning til udarbejdelse af din bæredygtighedsrapport.

Dato

03.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 4. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online