Danskerne vil gerne have genanvendt elektronik i julegave

Ny undersøgelse af holdningerne til at få og give genanvendt elektronik i gave får både smil og panderynker frem i branchen.

Foto: Refurbed

22.12.2023

CSR.dk

Julen står for døren, og det samme gør det årlige gaveræs, hvor især techprodukter som smartphones er på ønskelisten hos mange. Det er dog ikke kun et glædeligt fænomen, for produktionen og overforbruget af især tech-produkter skader miljøet betydeligt.

Men meget tyder på, at danskerne har fået øjnene op for genanvendt elektronik. I en ny undersøgelse blandt 1.000 danskere, svarer 60 procent, at de vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave. Til sammenligning var tallet 48 procent i 2022, og udviklingen glæder Emma Jefelt fra Refurbed Danmark, en virksomhed som siden 2022 har solgt genanvendt elektronik på det danske marked.

”Det mest bæredygtige elektronik er det, forbrugerne allerede har mellem hænderne, og det er derfor afgørende, at vi som forbrugere bliver langt bedre til at tænke cirkulært, når vi køber elektronik. Derfor glæder det mig da også, at så mange danskere vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave, og det er positivt, at tallet stiger. Det vidner om, at vi er på rette vej, men der er stadig meget arbejde foran os,” siger Emma Jefelt, Refurbed Danmark.

Tre råd fra Refurbed om genanvendte julegaver

  1. Gentænk behovet: Har du eller dine kære reelt brug for en splinterny laptop eller smartphone? Overvej behovet og tænk over, om ikke en genanvendt elektronisk enhed kan opfylde det.
  2. Køb og ønsk genanvendte julegaver: Ønsker du at få eller give elektroniske julegaver, anbefales det at gå med en refurbished udgave. Betegnelsen dækker over genanvendte enheder, der er istandsatte og ofte er lige så gode som nye til en pris, der er op til 40-50 procent lavere end en tilsvarende fabriksny model. Samtidig spares klimaet for op til 70-80 procent CO2, når man køber en genanvendt elektronisk enhed frem for en fabriksny.
  3. Genindvind korrekt: Står du med en splinterny iPhone eller bærbar computer, når dansen om juletræet har gået sin årlige trummerum, anbefales det, at din aflagte enhed bliver sendt videre i det cirkulære system, så den kan skabe glæde hos en anden. Det kan ske ved at indlevere den genanvendelse. Hvis ikke, kan enheden afleveres på genbrugsstation, så enhedens materialer kan genbruges og få ny værdi.

Cirkulært forbrug af elektronik er afgørende for klimaet

Danskernes elektronikforbrug buldrer derudad og det samme gælder mængden af elektronisk affald, der nu udgør den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden. 

Samlet smider danskerne over 100.000 tons elektronik i rodeskuffen eller direkte i skraldespanden – hvert år. Det betyder, at værdifulde ressourcer går til spilde eller decideret går op i røg og CO2.

Derfor får det også panderynkerne frem hos Emma Jefelt, Refurbed, at kun 37 procent af danskerne kunne finde på at give genanvendt elektronik i gave.

”Cirkulære forbrugsvalg spiller en fuldstændig afgørende rolle i at rette op på det klimabål, vi alle har bidraget til at starte, og jeg kan derfor kun opfordre til, at flere danskere får øjnene op for de mange klimamæssige fordele der ligger i at købe genanvendt frem for nyt,” siger Emma Jefelt, Refurbed.

Det er ikke blot noget Emma Jefelt synes. En livscyklusanalyse foretaget af forskningsinstituttet Fraunhofer viser at man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, ved at købe genanvendt elektronik i stedet for nyt. Den fulde analyse kan læses her eller et sammendrag her. 

  • EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

10.10.2024

Tid

08:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel