Danskerne vil gerne have genanvendt elektronik i julegave

Ny undersøgelse af holdningerne til at få og give genanvendt elektronik i gave får både smil og panderynker frem i branchen.

Foto: Refurbed

22.12.2023

CSR.dk

Julen står for døren, og det samme gør det årlige gaveræs, hvor især techprodukter som smartphones er på ønskelisten hos mange. Det er dog ikke kun et glædeligt fænomen, for produktionen og overforbruget af især tech-produkter skader miljøet betydeligt.

Men meget tyder på, at danskerne har fået øjnene op for genanvendt elektronik. I en ny undersøgelse blandt 1.000 danskere, svarer 60 procent, at de vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave. Til sammenligning var tallet 48 procent i 2022, og udviklingen glæder Emma Jefelt fra Refurbed Danmark, en virksomhed som siden 2022 har solgt genanvendt elektronik på det danske marked.

”Det mest bæredygtige elektronik er det, forbrugerne allerede har mellem hænderne, og det er derfor afgørende, at vi som forbrugere bliver langt bedre til at tænke cirkulært, når vi køber elektronik. Derfor glæder det mig da også, at så mange danskere vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave, og det er positivt, at tallet stiger. Det vidner om, at vi er på rette vej, men der er stadig meget arbejde foran os,” siger Emma Jefelt, Refurbed Danmark.

Tre råd fra Refurbed om genanvendte julegaver

  1. Gentænk behovet: Har du eller dine kære reelt brug for en splinterny laptop eller smartphone? Overvej behovet og tænk over, om ikke en genanvendt elektronisk enhed kan opfylde det.
  2. Køb og ønsk genanvendte julegaver: Ønsker du at få eller give elektroniske julegaver, anbefales det at gå med en refurbished udgave. Betegnelsen dækker over genanvendte enheder, der er istandsatte og ofte er lige så gode som nye til en pris, der er op til 40-50 procent lavere end en tilsvarende fabriksny model. Samtidig spares klimaet for op til 70-80 procent CO2, når man køber en genanvendt elektronisk enhed frem for en fabriksny.
  3. Genindvind korrekt: Står du med en splinterny iPhone eller bærbar computer, når dansen om juletræet har gået sin årlige trummerum, anbefales det, at din aflagte enhed bliver sendt videre i det cirkulære system, så den kan skabe glæde hos en anden. Det kan ske ved at indlevere den genanvendelse. Hvis ikke, kan enheden afleveres på genbrugsstation, så enhedens materialer kan genbruges og få ny værdi.

Cirkulært forbrug af elektronik er afgørende for klimaet

Danskernes elektronikforbrug buldrer derudad og det samme gælder mængden af elektronisk affald, der nu udgør den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden. 

Samlet smider danskerne over 100.000 tons elektronik i rodeskuffen eller direkte i skraldespanden – hvert år. Det betyder, at værdifulde ressourcer går til spilde eller decideret går op i røg og CO2.

Derfor får det også panderynkerne frem hos Emma Jefelt, Refurbed, at kun 37 procent af danskerne kunne finde på at give genanvendt elektronik i gave.

”Cirkulære forbrugsvalg spiller en fuldstændig afgørende rolle i at rette op på det klimabål, vi alle har bidraget til at starte, og jeg kan derfor kun opfordre til, at flere danskere får øjnene op for de mange klimamæssige fordele der ligger i at købe genanvendt frem for nyt,” siger Emma Jefelt, Refurbed.

Det er ikke blot noget Emma Jefelt synes. En livscyklusanalyse foretaget af forskningsinstituttet Fraunhofer viser at man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, ved at købe genanvendt elektronik i stedet for nyt. Den fulde analyse kan læses her eller et sammendrag her. 

  • EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)