Dansk teknologi kan producere tøj ni gange hurtigere end i Kina

Intelligente mikrofabrikker kan skubbe på modebranchens bæredygtighed. Kunde kalder det "intet mindre end en revulotion".

12.04.2023

CSR.dk

Den danske designer Mads Nørgaard har med en ny mini-kollektion testet en ny produktionsform: mikrofabrikker i Danmark. Det sker i samarbejde med den danske start-up techvirksomhed Rodinia Generation, hvis målsætning er at revolutionere tøjfremstilling, så den bliver både miljøansvarlig og kommerciel attraktiv.

Mads Nørgaard er meget tilfreds med samarbejdet og meget imponeret over Rodinia Generation.

”Rodinias mikrofabrikker er intet mindre end en revolution indenfor tøjproduktion. Vi kan producere store eller meget små mængder lokalt i Danmark meget hurtigere end normalt. Hvert eneste stykke tøj kan være unikt uden ekstraomkostninger”, siger Mads Nørgaard.

Ni gange hurtigere end i Kina
Den danske start-up techvirksomhed Rodinia har sat sig for at løse modebranchens største miljøudfordringer.

Det er også bydende nødvendigt at gentænke modebranchens fremstillingsprocesser, for industrien er en af de mest ressourceforbrugende og forurenende industrier i verden. Et par jeans fremstillet traditionelt udleder f.eks. ifølge United Nations Environmental Programme i gennemsnit 33,4 kilo CO2. Hele modeindustrien udleder aktuelt 1,2 milliarder tons CO2 om året – mere end den globale shipping- og flyindustri tilsammen. Modebranchens CO2 udledning forventes at nå 2,7 milliarder tons i 2030.

Læs også: Modebranchen: Grøn omstilling bliver en helt ny virkelighed

”Vi har bygget intelligente kompakte mikrofabrikker, som producenterne kan have tæt på. Det sparer væsentlige udgifter til transport og dermed også meget CO2. Lige nu kan vi producere en kollektion på en måned. Det er ni gange hurtigere, end hvis du producerede tøjet i Kina, hvor det tager ni måneder at producere på en i øvrigt kulfyret fabrik.  Vi kan snart producere hele kollektioner på kun 48 timer, forklarer CEO og stifter af Rodinia Generation”, Trine Young, som oprindelig er uddannet designer.

Undgår overproduktion
Softwaren i de intelligente mikrofabrikker gør det muligt for designerne at skabe unikke udtryk fra tøjdel til tøjdel uden meromkostninger for producenten. 100 unikke stykker tøj koster det samme som 100 ens. Mads Nørgaards nye kollektion består udelukkende af unikke enheder i præcis  den mængde, som man forventer at afsætte.

En af de største miljøudfordringer ved modeindustrien er nemlig, at branchen overproducerer. 30 procent af det fremstillede tøj bliver aldrig solgt, men bliver destrueret. Det svarer til 40-45 milliarder stykker tøj. Denne gigantiske udfordring har Rodinia Generation også et bud på løsningen på.

”Vores fremstillingsprocesser gør det muligt at producere præcis det antal stykker tøj, som man forventer at kunne sælge. Det er rentabelt at producere selv ganske små ”batches” på mikrofabrikkerne. Hvis vi fjerner den globale overproduktion af tøj, vil vi blandt andet årligt spare udledningen af 360 millioner tons CO2 og spare 28 trillioner liter vand,” siger Trine Young.

Rodinia Generations mikrofabrikker bruger ikke vand i fremstillingsprocessen af tøjet, ligesom de anvendte kemikalier ikke er giftige, men bionedbrydelige. Den minimale mængde reststoffer kan nemt recycles, og virksomheden leder i øjeblikket efter recyclings-partnere.

Kollektionen fra Mads Nørgaards og Rodinia hedder Fat-Mod, og overskuddet fra salget går til organisationen Danner og til arbejde med at fremme respekt, ligeværd og lige muligheder mellem kønnene.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online