Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven

Det meste af den danske import af konventionel soja kan stamme fra landbrugsområder i Sydamerika, hvor producenterne rydder regnskovsområder til fordel for dyrkning af landbrugsjorden. Det kan resultere i tab af biodiversitet og øget CO2-udledning.

71 procent af den soja, der importeres til Danmark, er dyrket med stor risiko for skovrydning i Sydamerika..

11.02.2020

CSR.dk

Selvom der er øget fokus på, at den soja, Danmark importerer, skal komme fra områder, der ikke er skabt på baggrund af skovrydning, kommer importen stadig hovedsageligt fra kilder, hvor det mest sandsynlige er, at dyrkningen fører til netop dette. Det skriver globalnyt.dk

Det viser en ny rapport foretaget af Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der har undersøgt den danske sojaimport for at belyse, hvor meget soja kommer fra landbrug, som ikke har erstattet hidtidige skovområder.

Læs også: Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Opgørelsen viser, at 71 procent af sojaen stammer fra konventionel sojaproduktion, og at 20 procent er certificeret gennem såkaldte RTRS-kreditter, udstedt af Roundtable for Responsible Soy. Det er kun de resterende 9 procent, der er i overensstemmelse med den europæiske foderindustris retningslinjer for indkøb af soja.

Den RTRS-certificerede soja er ikke nødvendigvis afskovningsfri. De kan stadig stamme fra den konventionelle forsyningskæde og det kan dermed ikke fuldstændig garanteres, at sojaen kommer fra hensigtsmæssige kilder.

Denne mangel på sporbarhed betyder, at der er en risiko for, at en del af den importerede soja kommer fra naturområder, der er blevet ryddet og omlagt til landbrugsmarker.

Global efterspørgsel står i vejen          
Dog kan hverken kreditter eller certificeringer for afskovningsfri soja udelukkende løse problemet med skovrydning. Da der en stigende efterspørgsel på soja, er det vanskeligt at producere nok mængder uden at erstatte skovområder med landbrug.

"Den globale efterspørgsel på sojaprotein skal væsentligt ned, hvis vi gerne vil undgå yderligere afskovning. For om det er os eller et andet land, der hjemtager de ton soja, der er skyld i afskovning kan jo være lige meget globalt set", siger Anders Skovmand Bosselmann, der er lektor på Københavns Univiseret og hovedforfatter af rapporten..

Det foreslås, at man i steder for soja, kigger på alternative proteinkilder som forarbejdet græs og hestebønner.

Læs også: 50 virksomheder kan ikke redegøre for, hvor deres anvendte soja stammer fra

Ikke økonomisk umuligt
Danmark importerede ca. 1,8 mio. tons soja i 2018, heraf 1,7 mio. tons sojaskrå. Det placerer Danmark på en 6. plads over de største importører af sojaskrå i Europa. Den danske import lægger beslag på 600.000 hektar jord i Sydamerika svarende til to gange Fyns areal. 

Det anslås, at det vil koste den danske industri cirka 28 millioner årligt, hvis der skal købes RTRS-kreditter for de 1,7 millioner tons soja, som Danmark importerer. 

Det, mener Aske Skovmand Bosselmann, er et relativt lille beløb i det samlede billede, hvor prisstigningen ikke vil overstige de udsving, importørerne i forvejen oplever på sojapriserne. 

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

10.10.2024

Tid

08:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel