Dansk rapportering fortæller rigeligt, forklarer for lidt

Hvis arbejdet med samfundsansvar skal være en del af vurderingen af virksomhedens værdi, så skal de store danske virksomheder oppe sig på, hvad de gør med tallene i deres rapportering.

Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR - danske revisorer, ønsker sig større nytteværdi af rapporteringen på samfundsansvar. Det kræver mere fokus på regnskabsdelen. .

17.11.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I en analyse af børsnoterede virksomheders rapportering af samfundsansvar, lanceret den 26. oktober 2017, forklarer revisorernes forening (FSR), at rapporterne selskaberne udgiver fungerer rigtig godt som fortælling, men mildt sagt knap så godt, hvis de skal betragtes som regnskab.

Måske tænker du, at det da vist også kun er revisorer, der går op i det. Problemet er bare, hvis man spørger Birgitte Mogensen, som er formand for CSR-udvalget i FSR, at virksomhederne så risikerer at gå glip af ganske meget.

”FSR vil gerne have, at virksomheder der rapporterer om samfundsansvar får højst mulig nytteværdi ud af det arbejde. Det handler f.eks. om, at rapporten bidrager til, at investorer mener, at virksomheden er mere værd, fordi der er styr på de ikke-finansielle faktorer. Det er derfor vi har lavet analysen, så vi kan se, om de danske virksomheder får nok ud af deres indsats,” siger hun.

Hovedkonklusionerne fra analysen er klar: masser af fortælling, for lidt stringens og forklaring. .

Mangel på stringens og forklaring
Konklusionen i analysen er helt overordnet, at der er ret meget mere at komme efter, hvis investorerne skal kunne bruge oplysningerne i sådan en rapport til noget. Det går rigtig fint med at fortælle, hvad virksomheden gør, det går nogenlunde med at forholde sig til risikobilledet, men det med tallene – det Birgitte Mogensen kalder ”forståelsens magi” – der mangler noget stringens og forklaring.

Det ses f.eks. ved, at det ikke engang er halvdelen af virksomhederne, der forklarer, hvilke dele af virksomheden er omfattet af rapporteringen. Kun 38 procent forklarer, hvordan de opgør nøgletallene, kun 18 procent fortæller, om de har interne kontroller til at sikre pålidelig rapportering og kun 11 procent sammenligner deres performance med andres.

”Virksomhederne redegør i kun ringe grad for deres anvendte regnskabspraksis og principper, når det handler om de tal, de rapporterer for samfundsansvar. Det betyder, at man ikke helt kan vide, hvad tallene betyder,” siger Birgitte Mogensen.

Hun forklarer videre, at det svarer til et udsagn om at en person vejer 60 kg og er 180 cm høj. Om det er godt eller skidt, det kan man kun vurdere ved at vide noget om f.eks. køn og alder, om de er topatleter eller lige har været syge. Uden de supplerende oplysninger er oplysningen mindre værd og kan ikke bruges til at vurdere data.

Kan ikke bruges til vurdering
Det der netop det med at kunne vurdere, som er essentielt for FSR. For det er det, analytikere gør og dermed påvirker virksomhedens skæbne på aktiemarkedet.

Læs også: Behov for skærpet indsats om samfundsansvar

”De analyserer virksomhedens udvikling, og hvis den rapportering man laver ikke forklarer det klart og tydeligt, så kommer det ikke med i vurderingen,” understreger Birgitte Mogensen.

”FSR så virkelig gerne, at rapporteringen på samfundsansvar kom på niveau med den finansielle rapportering, så virksomhederne, investorerne og samfundet fik et mere komplet grundlag at vurdere virksomhedernes værdi ud fra. Det er dét vi gerne vil,” siger hun.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

27.05.2024EY

Sponseret

Ny guide vil hjælpe danske bestyrelser gennem CSRD

27.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nye EU-regler på vej: Forbyder produkter fremstillet ved tvangsarbejde

24.05.2024CSR.dk

SMV’er får adgang til gratisversion af populært ESG-værktøj

24.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

23.05.2024Klappir Nordic ApS

Sponseret

Silentias grønne mission: At drive bæredygtig forandring i hospitalssektoren

23.05.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Rådgiverens guide til scope 3-udledninger

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online