Dansk kaffekoncept vokser i Kenya

Den danske virksomhed NGUVU er i gang med at få kvindelige kaffebønder i Kenya ud af gæld og ekstrem fattigdom. Snart er 200 kvinder med i kaffekonceptet – takket være en stigende interesse hos danske kaffedrikkere.

Snart er 200 kvinder med i NGUVU's kaffeinitiativ i Kenya..

07.01.2022

Sponseret

NGUVU

Rune Sandholt stiftede NGUVU for seks år siden. Hans vision var at skabe arbejde og ordentlige arbejdsforhold til kvinder i Kenya. 25 kvindelige kaffebønder kom med i kaffekonceptet, der blandt andet sikrede dem en ordentlig betaling til tiden og træning med agronom. 

”Kvinderne var fastholdt i ekstrem fattigdom, især fordi det meste af fortjenesten blev snuppet af mellemmænd. Samtidig fik de først betalingen et helt år senere, hvilket betød, at de måtte låne penge for at sikre mad og drikke til børnene”, fortæller Rune Sandholt.

Kvindernes situation er ændret nu, hvor de i gennemsnit får en betaling for kaffebærrene, der er 155 procent højere end tidligere. Samtidig har træningen med agronomerne betydet, at kvinderne har øget deres produktion af kaffebær.

Kvinder står i kø for at komme med ombord

Hvert år er antallet af NGUVU-kvinder steget. Sidste år var 130 kvinder med – et antal der her i 2022 vokser til 200 kvinder.

”Vi er i gang med at træne 70 nye kvinder, så de kan blive en del af NGUVU, når sommerens kaffehøst går i gang. Mange flere kvinder står i kø for at komme med ombord, fordi de også vil have en ordentlig betaling og hjælp til at styrke deres små kaffeforretninger”, siger Rune Sandholt.

Det kan kun lade sig gøre takket være en stigende interesse fra danske kaffedrikkere. I øjeblikket køber 19 virksomheder kvindernes kaffebønner til kontorets kaffemaskiner, og i 2021 steg antallet af kaffeabonnenter med 157 procent, så næsten 150 privatpersoner nu får sendt nyristede kaffebønner hjem én gang om måneden. 

Arbejdet i Kenya udvides hvert år

NGUVU har sammen med samarbejdspartnerne Zibra A/S, Novozymes og Velux stået bag forskellige initiativer, der yderligere styrker kvinderne og deres kaffefarmene. Blandt andet har de doneret nye kaffetræer til kvinderne, givet dem vandtanke og køer samt solcellelamper. Derudover har NGUVU og Zibra bygget håndvaske, toiletter og baderum på den lokale samarbejdsskole i Meru, så det var muligt for de 365 elever at komme i skole igen efter corona ramte verden.

”Vi har bygget en forretningsmodel, hvor yderste led i værdikæden er i centrum. Det skal være sådan, at hver gang vi drikker en kop kaffe her i Danmark, så er det direkte med til at gøre en forskel i Kenya. På den måde kan vi hver eneste dag bidrage til en langsigtet, positiv udvikling hos kvinderne, deres børn og lokalsamfundet i Meru”, slutter Rune Sandholt.

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere

12.06.2023NGUVU

Sponseret

Mød kaffefarmer Miriam