Dæmonernes port
Nogle af de socialt hårdest ramte søger mod Kofoeds Skole for at få hjælp, og virksomhedssamarbejde er et af skolens virkemidler. På Responsible Entrepreneurs d. 28/1 lægger skolen lokaler til en stribe cases med socialt entreprenørskab i deres DNA
Fra Gasolin til socialt ansvar.
Kender man lidt til de gamle Gasolin sange, har man også hørt Langebro og måske endda skrålet med på Da jeg gik ud over
. I andet vers indgår Kofoeds Skole det nævnes som stedet ud for dæmonernes port. Og det er selvfølgelig ikke en tilfældighed.
Kofoeds Skole blev oprettet i 1928 med ønsket om at hjælpe Københavns unge, arbejdsløse mænd og lige siden har tusinder og atter tusinder af hjemløse, arbejdsledige og socialt udsatte af begge køn haft sin gang på skolen det skønnes at skolens grundlægger, Hans Christian Kofoed, ved sin død i 1952 havde hjulpet mere end 50.000 mennesker. Hjulpet har dog en særlig betydning for Kofoeds Skole, for det bærende princip har siden den første dag været, at dens elever for det er jo en skole skal hjælpes til at hjælpe sig selv, et princip, der kun kan følges gennem dyb respekt for den enkelte elev, som det menneske det er, fortæller forstander for Kofoeds Skole Robert Olsen:
Det er helt afgørende for den måde, vi arbejder på, at vi aktiverer, opbygger og udvikler vores elevers personlige ressourcer og samlede kompetence. For kun på den måde, kan vi give eleven selvværd og magt over sit eget liv. De elever, vi har, har alle sociale vanskeligheder i højere eller mindre grad, og vores slutmål er at gøre dem stærkere og dygtigere, ja, basalt set lykkeligere. De skal føle sig som del af et fællesskab, og det hjælper vi dem til gennem rådgivning, beskæftigelse, undervisning og praktisk hjælp og, som del af fællesskabet, samvær. Mange af eleverne kommer fra gaden, som hjemløse, og bare det, at de hos os kan få tag over hovedet, gør en verden til forskel for dem og for vores muligheder for at hjælpe dem.
Samarbejde er nødvendigt
Kofoeds Skole har siden 2011 været på Finansloven og som sådan sikret et økonomisk underlag, men behovet er stort dæmonerne mange og som selvejende institution må skolen hele tiden arbejde på også at skaffe midler ad andre veje: fundraising, sponsorater, donationer og salg af de produkter, skolens elever laver. Virksomheder med social virkelyst kommer her ind i billedet som en af mulighederne:
Det sociale område er lige som så mange områder udsat for nedskæringer, og det forventes af os, at vi kan gøre mere for mindre. Socialt entreprenørskab er som strategisk område i virksomhederne forholdsvist nyt, og det er et interessant område for os at arbejde med, da et af vores mål er at løfte eleverne så meget, at de kan blive del af arbejdsmarkedet og leve et bedre socialt liv. Desuden sker der meget nyt inden for det område, og det vil vi gerne følge med i og se, om vi kan finde nye vinkler, indgå i nye relationer og i det hele taget lære nyt. Vi er jo ikke en ø vi indgår i samarbejdsrelationer både i den offentlige og private sektor. Som skole indgår vi i et netværk med andre uddannelsesinstitutioner, og vi har et tæt samarbejde Københavns Kommune. Gennem vores samarbejde med private virksomheder søger vi at få vores elever i praktik vi har for eksempel en elev i praktik hos Jysk og vi har mange forskellige andre indsatser, eksempelvis med at sælge produkter, som laves på vores værksteder, og andre ydelser.
Robert Olsen nævner som et godt eksempel på, hvor forskellige samarbejder skolen kan indgå i, at legetøjsproducenten bObles har lånt lokaler på skolen og foretaget lagersalg derfra. Skolens elever hjalp med det forberedende arbejde og kørte paller ind og gik til hånde, så virksomheden havde en ekstra ressource at trække på, når det gjaldt. Kofoeds Skole inviterer gerne andre ind til et samarbejde om at hjælpe sig selv ved at hjælpe nogle af dem, der har det sværest:
Vi vil gerne gøre noget godt for mennesker, og vil en virksomhed det samme og er den en god og troværdig samarbejdspartner vil vi altid gerne i dialog med den. Alt socialt arbejde er hårdt arbejde, og vores elever er særligt udfordrede af sociale problemer. Samtidigt er der meget bureaukrati omkring det at tage folk med sociale problemer ind i for eksempel et lærlingeforløb, og der er nok mange virksomheder, der føler, det er for besværligt og for meget op ad bakke, så de giver op på halvvejen. Men har begge parter velvilje og det har vi støtter vi gerne op om samarbejdet og hjælper med de ressourcer, vi har.
En åben port
Gasolins Langebro fortsætter med der stod en flok og drak sig ihjel. Der kæmpes stadig mod dæmoner på Kofoeds gamle skole på Amager, og alle, især lokale aktører, er velkomne i kampen.
Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGOer, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Kofoed Skole er vært for og står selv på podiet som case sammen med 8 andre solide eksempler: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Social Foodies, Allehånde, Askov Fonden og High:five. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI og Den Sociale Kapitalfond.
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.