Carl Ras bidrager til den bæredygtige udvikling i byggebranchen

Involvering af medarbejdere til bæredygtige initiativer, samarbejde om bæredygtige løsninger og fokus på bæredygtighed i lokalområdet. Det er nogle af de indsatser, Carl Ras har arbejdet med, siden vi i 2015 for alvor begyndte at fokusere på bæredygtighed

Carl Ras arbejder i dag målrettet med FN’s Verdensmål Ansvarligt forbrug og produktion for at fremme den grønne omstilling og forblive en topprofessionel værktøjsspecialist, der kan inspirere kunder og samarbejdspartnere til en grønnere omstilling.

"Som en stor engrosvirksomhed og værktøjsspecialist er det vigtigt for os at opfylde vores etiske, sociale og miljømæssige ansvar til at gøre byggebranchen mere bæredygtig. Med bæredygtige initiativer ønsker vi at inspirere og påvirke vores kunder til at bygge mere bæredygtigt," fortæller Martine Sig Rasmussen, der er CSR-ansvarlig i Carl Ras. Hun fortsætter:

"I dag indgår bæredygtighed ofte som en af kravene fra bygherrer til entreprenører og håndværkere i forbindelse med nybyggeri og renovering. Vi ser mere og mere, at bæredygtighed er en del af udbudsmaterialet i store byggeprojekter, og i mindre projekter stiller boligejerne flere spørgsmål til byggematerialerne. Det er en indikator for, at markedet går i den retning, og at efterspørgslen kun bliver større."

Involvering af medarbejderne i bæredygtighedsprocessen

For at inspirere kunderne til en grønnere omstilling har Carl Ras i første omgang arbejdet på at forankre bæredygtighed internt i kulturen, så det favner hele organisationen.

”Det er medarbejderne, der er tæt på virksomheden og kender kunderne og deres behov. Derfor giver det god mening for os at involvere dem i bæredygtighedsprocessen og bruge deres gode ideer, så de kan bidrage til at udvikle nye bæredygtige løsninger,” fortæller Martine Sig Rasmussen.

For at engagere medarbejderne i bæredygtighedsprocessen har Carl Ras udvalgt 18 CSR-ambassadører på tværs af organisationen, der står for at implementere CSR initiativer i de lokale Carl Ras butikker. Som noget nyt har hver butik også fået en ambassadør for bæredygtigt byggeri, så kunderne kan få den rette vejledning inden for området.

Samarbejde om bæredygtige løsninger er afgørende 

Samarbejde er nøgleordet i Carl Ras for at kunne lykkes med at skabe en reel adfærdsændring på bæredygtighedsfronten. Derfor samarbejder vi både med kunder, leverandører og organisationer for at skabe bedre og mere bæredygtige løsninger.

Vi har for eksempel etableret en værktøjsindsamling, hvor kunder og leverandører kan indlevere deres brugte værktøj og restvarer, så værktøjet kan blive genbrugt til glæde for andre.

Det indsamlede værktøj går til værksteder for udsatte i Danmark og til udviklingslande, hvor det bliver brugt til at etablere håndværkerskoler og lokalsamfund.

Carl Ras har senest indgået samarbejde med Repair Café Danmark – en kæde af caféer over hele landet, hvor frivillige reparerer borgernes ting gratis for at bevare værdien så lang tid som muligt.

”Værktøjsindsamlingen er et godt eksempel på, hvordan vi kan opnå mere, når vi samarbejder med andre. Vores samarbejder giver os mulighed for at gøre en forskel for andre og samtidig understøtte den cirkulære økonomi i samfundet,” fortæller Martine Sig Rasmussen.

Bæredygtighedsløsningerne skal integreres i lokalområdet

Carl Ras arbejder ud fra en række bæredygtige tiltag i lokalbutikkerne for at påvirke kunderne i en mere bæredygtig retning, så de bliver mere bevidste om at tage ansvar for deres forbrugsadfærd. 

”Nu når vi har fået bæredygtighed integreret internt i virksomheden, ønsker vi at skabe en positiv indvirkning på lokalsamfundet og byggebranchen som helhed,” siger Martine Sig Rasmussen.

Med værktøjsindsamlingen ønsker Carl Ras at skabe et lokalt engagement omkring alle 18 butikker. Håndværkerne er med til at hjælpe initiativer for udsatte, bevare produkter og understøtte lokalt frivilligt arbejde i den gode sags tjeneste.

Carl Ras har også gjort det nemt for håndværkere at finde klimavenlige produkter gennem en markering med store grønne hyldeforkanter i alle butikker og online på hjemmesiden, hvor det er muligt at læse mere om de forskellige miljø- og klimamærkninger.

Vi har udfaset vores normale plast bærepose, så kunderne i stedet nu kun købe en bærepose af genanvendt plast. Det har medført, at flere kunder i dag fravælger en bærepose ved indkøb af værktøj, så udleveringen af bæreposerne er faldet markant.

"Vi tror på, at selv de små indsatser har en effekt og er med til at bevidstgøre vores kunder om deres forbrugsadfærd, så de tager det med videre i deres egen hverdag,” siger Martine Sig Rasmussen.

Læs mere om Carl Ras’ fokus på bæredygtighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

24.10.2023Carl Ras A/S

Sponseret

Carl Ras styrker indsatser for kønsdiversitet og inklusion på tværs af organisationen

08.05.2023Carl Ras A/S

Sponseret

25 år i Carl Ras: Tre medarbejdere fejrer jubilæum

25.02.2023Carl Ras A/S

Sponseret

Carl Ras opruster med bæredygtighedschef for at skubbe til den grønne omstilling

01.12.2022Carl Ras A/S

Sponseret

Forebyggelse af stress: Carl Ras går forrest i forskningsbaseret pilotprojekt for at styrke trivsel på arbejdspladsen

01.11.2022Carl Ras A/S

Sponseret

Grønt opkøb: To store byggevirksomheder køber sig ind i genbrugsbyggemarked

01.09.2022Carl Ras A/S

Sponseret

Familieejet virksomhed fylder 90 år: ”fortsat fokus på fremtiden med rødder i fortiden”