Bygherrer må gerne stille krav om kædeansvar til entreprenører

For nok første gang har CSR-klausuler været genstand for en juridisk sag, og deres gyldig- og lovlighed blev bekræftet. Betyder at virksomheder skal tænke sig godt om i deres valg af underleverandører.

Krav om kædeansvar for arbejdsvilkår og menneskerettigheder, miljø og anti-korruption er blevet bekræftet som lovlige i byggesektoren..

26.08.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Må en bygherre holde en entreprenør ansvarlig, hvis en underleverandør ikke lever op til en arbejdsklausul eller krav om at respektere en række internationale konventioner og deklarationer om menneskerettigheder, miljø og korruption? Eller er det i strid med diverse forhold i EU-retten?

Dét spørgsmål er blevet testet i Klagenævnet for Udbud. Konkret har Dansk Byggeri anlagt sagen mod Region Hovedstaden over en entreprise i forbindelse med udbygningen af Herlev Hospital.

Indbygget i kontrakten var klausuler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, og et krav om at entreprenøren sikrede at ikke bare egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører aflønnes etc. på niveau med danske aftaler. Var det ikke tilfældet kunne entreprenøren stilles til ansvar og sanktioner sættes i værk.

Det mente Dansk Byggeri var i strid med flere principper i EU-lovgivningen, og det spørgsmål skulle Klagenævnet for Udbud tage stilling til.

Konsekvenser for virksomheder
Klagenævnet kom med sin afgørelse tidligt i august måned 2016, og de så ingen grund til at skrue ned for forventningerne til kædeansvar, både når det handler om danske løn- og arbejdsvilkår og om internationale standarder. Det gjorde de helt klart i deres afgørelse.

Virksomhederne bør lægge godt mærke til den afgørelse, for det har konsekvenser. Thomas Trier, jurist hos Deloitte, forklarer disse på LinkedIn:

”Afgørelsen er blandt andet interessant, fordi den ikke alene omhandler arbejdsklausuler men også krav om respekt for internationale anerkendte menneskerettigheder mv. Virksomhederne bør derfor på forhånd sikre sig ved at bruge underentreprenører, de kender, og som de ved, kan håndtere disse krav. Dette kan også opfattes som et behov for at udvise den nødvendige omhu i forhold til valget af underleverandører.”

Han peger også på, at de offentlige udbydere samtidig nok skal oppe sig lidt på kontrolsiden.

Er det en principiel afgørelse?
Dansk Byggeris jurist mener dog ikke at afgørelsen er principiel. ”Udbyder bliver nødt til ved hver enkelt udbud at vurdere, om vilkårene i øvrigt bliver overholdt,” sagde han til avisen.dk som en kommentar til afgørelsen.

3F er som forventet ikke enige i den udlægning. Deres repræsentant sagde:

”Dermed er det skåret ud i pap, at klausuler er kommet for at blive og er et naturligt redskab i offentlige bygherres udbud.  Med så entydig en afgørelse kan der ikke længere være tvivl om retstilstanden ved offentlige byggerier, og nu må Dansk Byggeris protester stoppe.” 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online