Byggeri: Ressourcesluger klar til ny praksis

Byggesektoren er blandt de allerstørste forbrugere af planetens råstoffer, og disse ressourcer vil blive både færre og dyrere. Pilen peger i stadig højere grad på cirkulære løsninger.

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I BYGGERIET

NYE MATERIALER DESIGNET TIL CIRKULÆR ØKONOMI

  • Den lettiske virksomhed Alina har udviklet produktet Alina Eco-Shield Technology - et sundt og certificeret alternativ til biocider, der normalt er det, man bruger, til at konservere maling, bindemidler og lignende produkter til byggebranchen. Produktet er baseret på silica sand og jernoxid og udviklet af Alina, hvis målsætning er at erstatte giftige kemikalier og tungmetaller som i dag anvendes til byggematerialer.

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Den 1. februar 2017 kom en ny produktserie i salg i et udvalg af Ikeas møbelhuse. Under navnet Kungsbacka kan man nu finde en stribe køkkenlåger, skuffefronter og pyntelister fremstillet af genanvendt, FSC-certificeret træ indsamlet fra savværker, gamle møbler og emballage og beklædt med plastfolie fremstillet af genanvendte flasker af PET-plast indsamlet i Japan. Det er første gang den svenske lavprismøbelmastodont forsøger sig med recirkulerede materialer. Som Ikeas andre køkkenfronter, så er der 25 års garanti på Kungsbacka-produkterne.
  • Virksomheden Xella har udviklet en affaldsordning, hvor restmaterialer genanvendes til produktion af en ny bæredygtig byggeblok – Ytong-blokken. Uorganisk affald fra byggeblokke indsamles på landets byggepladser. Spildmaterialerne, som består af naturprodukterne kalk, sand og vand, bliver sammen med restkomponenter fra fabriksproduktion anvendt til fremstilling af blokken.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • Danske Genbyg handler med genbrugte byggematerialer, primært til private og mindre projekter, men i stigende grad også til restaurerings- og indretningsopgaver i større, kommercielle byggerier. Virksomheden etablerede i 2016 sin egen tegnestue for bedre at kunne rådgive og levere løsninger og ikke kun materialerne.
  • Arkitektfirmaet 3XN har stået bag et højhusbyggeri i Sydney, Quay Quarter Tower, hvor designet har inkorporeret og genanvendt to tredjedele af den oprindelige bygning på adressen, som stammer fra 1976. Det har både forlænget levetiden på byggematerialerne og gjort byggeriet billigere.
  • Gamle Mursten sørger for at byggeaffald genbruges. Indsamlede mursten fra nedrivningsprojekter renses ved hjælp af vibrationer. Der anvendes ingen kemikalier eller vand til rensning, og dermed er der ingen udledning af farlige stoffer i produktionen. De gamle, rensede mursten pakkes og bruges i nye byggerier og renoveringer, og 2.000 rensede mursten sparer miljøet for 1 ton CO2. Seneste skud på produktstammen er Gamle Mursten Vægsystemer, som bruger beskadigede mursten til at bygge plader med murstensskaller. Pladerne bruges til beklædning af vægge og fås til brug både ind- og udvendigt.

DELEØKONOMI/NYE PLATFORME

  • I partnerskabet Deleby vil Realdania, Grøn Omstillingsfond og Dansk Arkitektur Center og syv danske kommuner: Frederikssund, København, Lejre, Slagelse, Nyborg, Middelfart og Sønderborg undersøge mulighederne og potentialerne ved deleøkonomi i byer. Et af de områder, som undersøges, er bedre anvendelse af bygninger, pladser og steder, så der ikke skal bygges nyt, eksempelvis deleanvendelse af tomme eller underudnyttede butiks- og erhvervslokaler, institutioner, virksomheder, kirker, forsamlingshuse, pladser, gader m.m.

På verdensplan står bygninger for 40 procent af det samlede energiforbrug, 25 procent af vandforbruget, op til 40 procent af materialeforbruget og omkring en tredjedel af alle udledninger af drivhusgasser.

”Når vi ser på de megatrends, der vil præge byggebranchen i fremtiden, så kommer cirkulær økonomi inden længe til at være ”name of the game” for seriøse byggevirksomheder. Vi skal ændre vores model for at bygge fundamentalt, så vi udnytter klodens naturressourcer bedre.”

Sådan sagde salgsdirektør i MT Højgaard, John Sommer, ved en lanceringsevent i 2016 for bogen ”Building a circular future”. I bogen sætter en række partnere sammen rammen for cirkulært byggeri i Danmark.   Bogen dokumenterer bl.a. den økonomiske case gennem en omfattende analyse af et eksisterende byggeri.

Metoderne er kendte
”Vi har sådan set alle brikkerne nu, for det er ikke fordi, der skal udvikles ny teknologi for at indføre en cirkulær økonomi. Men det kræver flere tiltag, først og fremmest skal vi bygge, så bygningen nemmere kan skilles ad – ”design for disassembly” med andre ord. Dernæst skal der etableres en cirkulær forretningsmodel med materialebørser og mellemdepoter, så man nemt kan have adgang til brugte byggematerialer,” siger John Sommer.

Materialebørser – online eller fysiske – kræver detaljeret viden om de enkelte materialer i byggeriet, og til det formål understreger bogen behovet for at udvide brugen af ”material passports”, som kan følge det enkelte materiale.

Stort værditab i nuværende praksis
Bygge- og anlægsaffald står for omtrent 40 procent af det producerede affald i Danmark. Selv om vi i dag genanvender mere end 80 procent af bygge- og anlægsaffaldet i Danmark, handler det mest om genanvendelse af f.eks. knust beton som erstatning for nye råmaterialer. Det tæller naturligvis også som en måde at holde et materiale i live, men der går meget værdi tabt.

”Det er som om vi glemme byggematerialer reelle værdi, når vi river noget ned. Det lyder måske ok, når vi siger, at noget beton bliver genbrugt til noget vejbelægning, men når man tænker på, at et ton knust beton til en vej koster omkring 35 kr./ton, så er der altså gået temmelig meget værdi tabt i forhold til en nyproduceret betonvæg, der koster i omegnen af 1.500 kr. pr. ton”, sagde Kasper Guldager fra GXN Innovation, som er innovationsarmen i arkitektfirmaet 3XN, til CSR.dk i 2016.

”Derfor er vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet.” 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus