Byggeri: Ressourcesluger klar til ny praksis

Byggesektoren er blandt de allerstørste forbrugere af planetens råstoffer, og disse ressourcer vil blive både færre og dyrere. Pilen peger i stadig højere grad på cirkulære løsninger.

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I BYGGERIET

NYE MATERIALER DESIGNET TIL CIRKULÆR ØKONOMI

  • Den lettiske virksomhed Alina har udviklet produktet Alina Eco-Shield Technology - et sundt og certificeret alternativ til biocider, der normalt er det, man bruger, til at konservere maling, bindemidler og lignende produkter til byggebranchen. Produktet er baseret på silica sand og jernoxid og udviklet af Alina, hvis målsætning er at erstatte giftige kemikalier og tungmetaller som i dag anvendes til byggematerialer.

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Den 1. februar 2017 kom en ny produktserie i salg i et udvalg af Ikeas møbelhuse. Under navnet Kungsbacka kan man nu finde en stribe køkkenlåger, skuffefronter og pyntelister fremstillet af genanvendt, FSC-certificeret træ indsamlet fra savværker, gamle møbler og emballage og beklædt med plastfolie fremstillet af genanvendte flasker af PET-plast indsamlet i Japan. Det er første gang den svenske lavprismøbelmastodont forsøger sig med recirkulerede materialer. Som Ikeas andre køkkenfronter, så er der 25 års garanti på Kungsbacka-produkterne.
  • Virksomheden Xella har udviklet en affaldsordning, hvor restmaterialer genanvendes til produktion af en ny bæredygtig byggeblok – Ytong-blokken. Uorganisk affald fra byggeblokke indsamles på landets byggepladser. Spildmaterialerne, som består af naturprodukterne kalk, sand og vand, bliver sammen med restkomponenter fra fabriksproduktion anvendt til fremstilling af blokken.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • Danske Genbyg handler med genbrugte byggematerialer, primært til private og mindre projekter, men i stigende grad også til restaurerings- og indretningsopgaver i større, kommercielle byggerier. Virksomheden etablerede i 2016 sin egen tegnestue for bedre at kunne rådgive og levere løsninger og ikke kun materialerne.
  • Arkitektfirmaet 3XN har stået bag et højhusbyggeri i Sydney, Quay Quarter Tower, hvor designet har inkorporeret og genanvendt to tredjedele af den oprindelige bygning på adressen, som stammer fra 1976. Det har både forlænget levetiden på byggematerialerne og gjort byggeriet billigere.
  • Gamle Mursten sørger for at byggeaffald genbruges. Indsamlede mursten fra nedrivningsprojekter renses ved hjælp af vibrationer. Der anvendes ingen kemikalier eller vand til rensning, og dermed er der ingen udledning af farlige stoffer i produktionen. De gamle, rensede mursten pakkes og bruges i nye byggerier og renoveringer, og 2.000 rensede mursten sparer miljøet for 1 ton CO2. Seneste skud på produktstammen er Gamle Mursten Vægsystemer, som bruger beskadigede mursten til at bygge plader med murstensskaller. Pladerne bruges til beklædning af vægge og fås til brug både ind- og udvendigt.

DELEØKONOMI/NYE PLATFORME

  • I partnerskabet Deleby vil Realdania, Grøn Omstillingsfond og Dansk Arkitektur Center og syv danske kommuner: Frederikssund, København, Lejre, Slagelse, Nyborg, Middelfart og Sønderborg undersøge mulighederne og potentialerne ved deleøkonomi i byer. Et af de områder, som undersøges, er bedre anvendelse af bygninger, pladser og steder, så der ikke skal bygges nyt, eksempelvis deleanvendelse af tomme eller underudnyttede butiks- og erhvervslokaler, institutioner, virksomheder, kirker, forsamlingshuse, pladser, gader m.m.

På verdensplan står bygninger for 40 procent af det samlede energiforbrug, 25 procent af vandforbruget, op til 40 procent af materialeforbruget og omkring en tredjedel af alle udledninger af drivhusgasser.

”Når vi ser på de megatrends, der vil præge byggebranchen i fremtiden, så kommer cirkulær økonomi inden længe til at være ”name of the game” for seriøse byggevirksomheder. Vi skal ændre vores model for at bygge fundamentalt, så vi udnytter klodens naturressourcer bedre.”

Sådan sagde salgsdirektør i MT Højgaard, John Sommer, ved en lanceringsevent i 2016 for bogen ”Building a circular future”. I bogen sætter en række partnere sammen rammen for cirkulært byggeri i Danmark.   Bogen dokumenterer bl.a. den økonomiske case gennem en omfattende analyse af et eksisterende byggeri.

Metoderne er kendte
”Vi har sådan set alle brikkerne nu, for det er ikke fordi, der skal udvikles ny teknologi for at indføre en cirkulær økonomi. Men det kræver flere tiltag, først og fremmest skal vi bygge, så bygningen nemmere kan skilles ad – ”design for disassembly” med andre ord. Dernæst skal der etableres en cirkulær forretningsmodel med materialebørser og mellemdepoter, så man nemt kan have adgang til brugte byggematerialer,” siger John Sommer.

Materialebørser – online eller fysiske – kræver detaljeret viden om de enkelte materialer i byggeriet, og til det formål understreger bogen behovet for at udvide brugen af ”material passports”, som kan følge det enkelte materiale.

Stort værditab i nuværende praksis
Bygge- og anlægsaffald står for omtrent 40 procent af det producerede affald i Danmark. Selv om vi i dag genanvender mere end 80 procent af bygge- og anlægsaffaldet i Danmark, handler det mest om genanvendelse af f.eks. knust beton som erstatning for nye råmaterialer. Det tæller naturligvis også som en måde at holde et materiale i live, men der går meget værdi tabt.

”Det er som om vi glemme byggematerialer reelle værdi, når vi river noget ned. Det lyder måske ok, når vi siger, at noget beton bliver genbrugt til noget vejbelægning, men når man tænker på, at et ton knust beton til en vej koster omkring 35 kr./ton, så er der altså gået temmelig meget værdi tabt i forhold til en nyproduceret betonvæg, der koster i omegnen af 1.500 kr. pr. ton”, sagde Kasper Guldager fra GXN Innovation, som er innovationsarmen i arkitektfirmaet 3XN, til CSR.dk i 2016.

”Derfor er vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet.” 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)