Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Bæredygtighed og cirkulær økonomi er blandt nøglebegreberne, der skal gøre byggesektoren til en bidragyder til den grønne omstilling. Klimavenlig beton kan være blandt de konkrete løsninger.

Fremtidens byggeri skal være grønt og bæredygtigt for at bidrage til at sænke det globale CO2-udslip, siger Energifonden i ny rapport. Højhusene Bosco Verticale (Lodret Skov) i Milano er et bud på, hvordan det kan se ud..

30.06.2017

CSR.dk

”Der er øget interesse for, at der skal ske en bæredygtig udvikling af byggeriet i Danmark. Der er ressourceforbrug i alle byggeriets faser: produktion af byggematerialer, på byggepladsen, i brugsfasen og efter endt brug, hvor nedrivning af bygninger kan frigive materialer til genbrug og genanvendelse, som støttes af stigende fokus på cirkulær økonomi.”

Læs også: Nyt initiativ skal sikre mere plastikgenbrug

Sådan skriver Energifonden i rapporten ”Roadmap 2030 – Bygningers rolle i den grønne omstilling”, som blev udgivet for nylig. Formålet med roadmappen er at ”… bidrage med input og sigtelinjer, der gerne skal understøtte den danske og internationale vej frem mod et samfund fri af fossile energikilder, og dermed bidrage til realiseringen af FN’s mål for reduktion af den globale opvarmning.”

Dermed prøver Energifonden at konkretisere indsatsen og sætte nogle pejlemærker, der skal guide byggesektorens indsats frem mod 2050, hvor Danmark efter planen skal have udfaset alle fossile energikilder og være helt omstillet til de vedvarende.

Mere præcist har energibranchen og byggebranchen arbejdet sammen om at udstikke rammerne og identificere væsentlige sigtelinjer i forhold til:

  • Bygningsreglementet 2020 – og efterfølgende BR2025 og BR2030
  • Diverse EU-reguleringer fx: Bygningsdirektivet og VE-direktivet
  • Samspillet mellem energiforsyning og bygninger
  • Nye fokusområder i forhold til fx bæredygtighed og indeklima

Specielt miljø og bæredygtighed samt overvejelserne omkring det store ressourceforbrug, som såvel nybyggeri som renoveringer medfører, fylder en del i rapporten. Energifonden definerer bæredygtig udvikling som ”en god balance mellem de miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter i et langsigtet perspektiv for byggeri.”

Frivillig bæredygtighedsklasse og livcyklusvurderinger
På den baggrund anbefaler roadmappen derfor, at frem mod 2020 udvikles en ”frivillig bæredygtighedsklasse for nybyggeri til implementering i fremtidige bygningsreglementer”, gældende fra netop 2020. Forventningen er, at et sådant tiltag vil fungere som ”… en driver for udvikling af nye innovative løsninger og produkter”, frem mod 2025 også med større fokus på ”miljøpåvirkninger gennem krav om livcyklusvurderinger (LCA).” Igen nævnes de cirkulære principper som en mulighed i byggeriet.

”Vi er som branche også nødt til at give vores bud på, hvordan vi skaber rammerne om en bæredygtig udvikling - både i forhold til energiforbruget og anvendelsen af byggematerialer. Der er mange rapporter, men det er vigtigt at få det konkretiseret, udviklet og implementeret i byggeriet”, siger Dansk Byggeris direktør, Michael H. Nielsen, til Dagens Byggeri.

Miljøvenlig beton med hybridovn
En af de håndgribelige løsninger, der kan skubbe det hele i den rigtige retning, skal findes i et af de helt grundlæggende materialer i byggesektoren, ikke bare i Danmark, men på verdensplan. Beton er således det foretrukne valg til højhuse, broer og elementbyggerier i nærmest alle tænkelige afskygninger, men samtidig også en massiv synder på CO2-fronten.

Ifølge Dagens Byggeri anslår den grønne tænketank Concito, at produktionen af beton står for 8-10 procent af det samlede globale drivhusgasudslip, men det har tre ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet tænkt sig at lave om på.

De har derfor udviklet en hybridovn, som skal gøre betonen til et mere miljøvenligt produkt, ved at sænke udslippet fra en af de mest miljøskadelige processer i fremstillingen.

”Beton består primært af cement, vand og grus. Cementen fremstilles ved, at sand og kridt opvarmes - helt op til 1500 grader celsius i store ovne. Omkring 40 procent af CO2-udledningen ved produktionen af cement stammer fra varmeprocessen, hvor ovnene opvarmes af naturgas”, siger Frederik Autrup, der har udtænkt hybridovnen sammen med sine medstuderende Rasmus Overgaard Stæhr og Rasmus Møller Thomsen, til Dagens Byggeri.

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

De tre studerende vandt for et par uger siden finalen i den internationale konkurrence Sustainable COncrete COnstruction Design, der blev arrangeret af Delft University of Technology i Holland. Teknologien skulle ifølge bagmændene være ”… nem og billig at integrere i den daglige produktion uden at der ændres i slutproduktet”, som Frederik Autrup siger i en præsentation af idéen.

-AK

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

13.09.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Forskere indsamler vigtige data om kunstige rev under offshore platforme

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

12.09.2024BSR

Sponseret

Measuring Biodiversity: Is e-DNA Part of Your Data Collection Kit?

11.09.2024CSR.dk

Emissionsfrie arbejdsmaskiner: Nyt værktøj hjælper kommuner med at dokumentere klimagevinster

11.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller får gennembrud på jordbaserede solcelleanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Grønne trends og den bæredygtige omstilling i dansk erhvervsliv (AKA)

Deltag i AKA's webinar og hør Tania Ellis dele sin ekspertviden om de nyeste ESG-trends og bæredygtig omstilling. Få inspiration til fremtidens jobmuligheder og spændende erfaringer fra Novo Nordisk og BM Byggeindustri.

Dato

17.09.2024

Tid

10:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 downstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

17.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg