Brug af VSME kan stadig give solid rapportering

Der er stadig gode grunde til at rapportere om bæredygtighed og med standarden for frivillig rapportering fra EU er man godt på vej til at kommunikere noget, der er relevant og sammenligneligt. Men der skal - stadig styr på data og kvalitet.

Foto: 123RF.com

26.05.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Selvom Omnibusdirektivet har udskudt og begrænset de lovpligtige rapporteringskrav for mange virksomheder, betyder det ikke, at bæredygtighedsrapportering mister sin relevans. Tværtimod bliver frivillig rapportering en nødvendighed for ganske mange virksomheder, især hvis de indgår i værdikæder med større, CSRD-omfattede virksomheder. 

VSME-standarden blev offentliggjort i januar 2025 med disse ord: 

”VSME er designet til at sikre at der er adgang til enkle men relevante bæredygtighedsrelaterede data. Den har som mål at reducere byrden for SMV’er, der i øjeblikket står over for en mangfoldighed er ukoordinerede dataforespørgsler. Med støtte fra passende online platforme og værktøjer vil det kunne give nye forretnings- og finansieringsmulighed, i tillæg til nye ledelsesindsigter,” sagde Patrick de Cambourg, som er formand for EFRAGs arbejde med standardudvikling. 

Hvorfor er frivillig bæredygtighedsrapportering nødvendig?

Selvom CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) primært pålægger store virksomheder omfattende rapporteringsforpligtelser, stiller direktivet også krav om, at disse virksomheder skal indsamle ESG-data fra deres leverandører og samarbejdspartnere i værdikæden. Det betyder, at SMV’er indirekte bliver nødt til at kunne dokumentere deres bæredygtighedsindsats for at kunne opretholde forretningsrelationer med større kunder.

Derudover er der et stigende pres fra investorer, banker og forsikringsselskaber, som i stigende grad forventer oplysninger om virksomhedernes bæredygtighedsarbejde, som en del af finanssektorens risikovurderinger. Banker er f.eks. lovmæssigt forpligtet til at vurdere klimarisici ved lån fra 1. januar 2026. 

Frivillig rapportering bliver derfor et vigtigt værktøj til at opbygge tillid, reducere risikoen for greenwashing og styrke virksomhedens konkurrenceevne og markedsværdi.

VSME-standarden: Først til SMV’er nu til alle uden for CSRD

VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs) er udviklet af European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) som en frivillig, men struktureret og standardiseret ramme for bæredygtighedsrapportering, særligt tilpasset SMV’ers ressourcer og behov. Standarden bygger på samme terminologi og principper som CSRD og de tilhørende standarder (ESRS), men er betydeligt mere overskuelig. 

Formålet med VSME er at skabe en ensartet og effektiv måde for SMV’er at indsamle og dele ESG-data, så de kan imødekomme krav fra samarbejdspartnere og samtidig arbejde strategisk med bæredygtighed.

VSME har siden omnibusdirektivet blev offentliggjort dog fået en endnu større betydning, da næsten 80 procent af virksomhederne, som før omnibussen ville blive omfattet af CSRD og den obligatoriske rapporteringsstandard for børsnoterede SMV’er, nu opfordres til at bruge VSME. 

VSME-rapporteringens opbygning

VSME-standarden har to moduler, så virksomheder kan tilpasse rapporteringen til deres situation. Den består af:

  • Basismodulet: Indeholder 11 centrale oplysningspunkter, som dækker de mest efterspurgte ESG-data. Dette modul er velegnet til mikro- og små virksomheder, som ønsker en overskuelig rapportering.
  • Udvidet modul: For virksomheder, der ønsker at rapportere mere detaljeret om politikker, mål og konkrete tiltag, og som vil bruge rapporteringen som et strategisk værktøj til udvikling og dialog.

Rapporteringen bør indeholde oplysninger om virksomhedens bæredygtighedsstrategi, væsentlighedsvurdering, politikker, mål, resultater og fremadrettede planer. Data skal være pålidelige og sammenlignelige for at skabe værdi for interessenter.

Handler stadig om væsentlighed og E-S-G

VSME og CSRD er på mange måder to helt forskellige dyr, fordi VSME slipper compliance-grebet og mængden af krav er væsenligt færre. Men logikken er stadig den samme, den udføres blot forskelligt. 

Det er spørgsmålet om dobbelt væsentlighedsvurdering et godt eksempel på. Hvor det i CSRD er en obligatorisk øvelse, hvis proces og udførelse skal verificeres af tredjepart, så ligger kravet i VSME som en overordnet præmis. Således definerer VSME’en, at virksomheden i rapporteringen skal give relevant information om: 

  • hvordan den har haft og sandsynligvis vil have positiv eller negativ effekt på mennesker eller miljø på kort, mellem og langt sigt, og
  • hvordan miljø og sociale emner har påvirket eller sandsynligvis vil påvirke virksomhedens finansielle position, resultater og likviditet på kort, mellem og langt sigt.

På samme måde er de overordnede emner, der skal rapporteres på, de samme og ligger under miljø, social og governance.

Et af de punkter, hvor VSME bryder med CSRD's logik er, at rapporteringen kan udkomme i præcis det format og på en kanal, virksomheden selv bestemmer. Modsat CSRD, som kræver at bæredygtighedsrapporteringen skal integreres med den finansielle årsrapport. 

Data-udfordringer findes stadig

Selvom kravene er mindre omfattende med VSME’en, skal der stadig arbejdes dedikeret med at skaffe data og dokumentation på de områder, virksomheden skal rapportere på. Ind i mellem er stemningen omkring denne udfordring, at dataopgaven er umulig. Rådgivervirksomheden Implement Consulting Group gør sig dog nogle andre tanker

De peger på tre ting, som ødelægger virksomheders arbejde med data: Manuelle processer, uklar governance og mangel på fælles definitioner og regnemetoder. Det gør rapportering til en tidsrøver, ineffektivt og med risiko for dårligere beslutninger. 

Implement Consulting Group foreslår derfor, at virksomhederne tager et skridt bagud for at få has på dataudfordringen. Det handler om at få grundlæggende ting som standarder og definitioner for data på plads, inklusiv hvordan man kontrollerer og dokumenterer data. Om at oversætte virksomhedens strategi – for forretning og ESG – til noget der kan måles og dokumenteres, så man troværdigt kan vise udvikling. Og så skal man have sin rapporterings-governance på plads, som fordeler og klargør roller, ansvar og beslutningskompetencer. 

Den største udfordring for mange SMV’er vil stadig være mangel på ressourcer til at løfte opgaven. En mulig løsning på det kan være, at orientere sig mod støttepuljerne under www.virksomhedsprogrammet.dk 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Frivillig rapportering - hvad kræver det?

Bortfald af krav om CSRD-rapportering for de fleste virksomheder kræver nye planer og beslutninger om rapportering. EU peger i retning af den frivillige standard udviklet særligt til SMV'er: VSME. Kom tættere på standarden her.  

Relateret indhold

03.07.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Erhvervsministre præsenterer ændringsforslag til omnibus: Se hvad de kan betyde for din virksomhed

03.07.2025BSR

Sponseret

Material, but Not Always Strategic: Why the Difference Matters

01.07.2025Schneider Electric

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

25.06.2025CSR.dk

Flere grønne pensionsinvesteringer trods global usikkerhed

19.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

17.06.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads skærer 29 procent af sit CO₂-aftryk – og er allerede halvvejs mod 2030-mål

10.06.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Quick fix på vej til bølge 1- virksomheder: Kan sætte CSRD-indfasningskrav på hold

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K