Brands bruger blockchain til at promovere bæredygtige produkter

Et stigende antal store producenter på flere forskellige markeder inddrager blockchain-teknologien til at spore råvarer og materialer i deres forsyningskæder, og på den måde skabe mere bæredygtige produkter.

Diamanter er et af de produkter, hvor sporing gennem blockchain er blevet et værktøj til gennemsigtighed på det seneste..

17.09.2018

CSR.dk

I jagten på mere transparens og bæredygtighed i forsyningskæderne, tager flere og flere virksomheder blockchain til sig som værktøj. Teknologien, der nok bedst er kendt som grundlaget for den virtuelle valuta Bitcoin, bliver inddraget for at skabe en fælles elektronisk log, der kan spore et produkt hele vejen fra råvare over produktion til butik, skriver Digiday.

Læs også: Alle vil med på blockchain-vognen

Blandt de nyeste eksempler nævnes mediet eksempelvis Walmart, der – som også omtalt her på sitet – gennem noget tid har brugt blockchain til at spore diverse madvarers oprindelse, sådan som Salling også gør med tun, efter succesfulde forsøg med bl.a. svinekød i Kina og skiveskårne mangoer i USA for to år siden.

Diamantproducenten De Beers udrullede i maj et blockchain-værktøj ved navn Tracr, der skal følge de ædle stenes vej fra mine til slibning og polering for at kunne dokumentere, at de ikke har været involveret i vold eller andre ulovligheder.

Og i modebranchen søsatte den danske designer Martine Jarlgaard allerede i maj sidste år, i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit, hvor gennemsigtighed også var et tema i år, et pilotprogram sammen med startuppen Provenance, der bruger en digital platform til at spore tøjets vej fra råmaterialer til forbruger.

Stadig udfordringer for teknologien
De forskellige brands peger ifølge Digiday på, at blockchain kan opfylde forbrugernes efterspørgsel efter bæredygtighed og sikkerhed, hvilket producenterne samtidig kan bruge til at markedsføre produkterne. Via det fælles overblik, som gør alle transaktioner synlige, kan producenterne forsikre kunderne om, at deres varer er sourcet og fremstillet sikkert, lovligt og etisk korrekt.

Walmart bruger for tiden blockchain til at spore 25 forskellige fødevarer, og ifølge selskabets chef for fødevaresikkerhed og sundhed, Frank Yiannas, så kan man mærke, at ”Forbrugernes forventninger forandrer sig – de vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra, hvordan den bliver dyrket, om den er økologisk”, som han ifølge Digiday sagde til en konference i sidste uge.

På trods af potentialet på flere fronter, peger Digiday dog på, at blockchain ’stadig er i sin vorden’, med knaster omkring datakvalitet, som både brands og udbydere arbejder med, fx i forhold til at bygge teknologi, som kan finde fejl.

Læs også: Ben & Jerry’s lancerer nyt klimainitiativ baseret på blockchain-teknologi

Derudover er der også udfordringer omkring det at forene sporingsteknologi med fysiske produkter i stor skala.

”Når du tager sporing og putter det ind i den fysiske verden på tværs af en meget kompleks og multinational forsyningskæde, så bliver tingene komplicerede; hvordan får du eksempelvis placeret en chip i en luksustaske, og hvordan sikrer du dig, at den chip er sikker?”, siger Josh Ong, der er chef for global brandstrategi i Blockchain Wave Lab, til Digiday.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online