Brancheforening vender sig udad
Miljøteknisk Brancheforening har skiftet navn til Dansk Miljøteknologi og lægger med nye vedtægter samt ansættelse af tidligere MF, Jørn Jespersen op til en langt mere offensiv linje.
Det nye Dansk Miljøteknologi vil have Danmark tilbage i førertrøjen, når det gælder udvikling af miljøteknologi.
På en meget velbesøgt ekstraordinær generalforsamling den 17. januar besluttede den tidligere Miljøteknisk Brancheforening at udskifte både foreningens navn og formål. Ansættelsen af tidligere MF og formand for folketingets miljøudvalg, Jørn Jespersen som sekretariatschef og politisk rådgiver skal give foreningen, som nu hedder Dansk Miljøteknologi, en stærkere og mere udadvendt profil.
Jørn Jespersen skal stå i spidsen for en omfattende handlingsplan, der skal sikre miljøbranchen flere medlemmer og en stærkere stemme i den miljøpolitiske debat. Foreningens medlemsvirksomheder arbejder med vandmiljø, vandforsyning og spildevand.
Brancheforeningen har hidtil været ret indadvendt og ingeniøragtig, så den har ikke haft så stor gennemslagskraft. Den blev jo dannet, da vandmiljøplanerne var nye, og der for alvor skulle bygges rensningsanlæg, så udgangspunktet var et helt andet, siger han.
Stort eksportpotentiale
I dag står vi med nogle anderledes problemer, nemlig trusler om oversvømmelser og i nogle områder af landet knaphed på rent grundvand.
Vores medlemmer kan være med til, at vi overkommer nogle af de største miljøudfordringer, vi har herhjemme. Det drejer sig om, hvordan vi håndterer og undgår oversvømmelser, hvordan vi sikrer rent grundvand, hvordan vi nedbringer forureningen af vores vandløb, søer og kyster. Og vi er dygtige i Danmark, men der skal handles hurtigt, hvis vi vil forebygge kommende oversvømmelser og have nok rent grundvand til de fremtidige generationer. Derudover kræver EUs vandrammedirektiv, at vi også sørger for et godt vandmiljø, fortæller formand Jesper Nybo Andersen, som mener, at sidste sommers oversvømmelser meget vel kan være en forsmag på fremtidens vejr.
Mange steder har afløbssystemet ikke kunne følge med de store mængder nedbør. Desuden er investeringerne i kloaknettet forsømt gennem de sidste mange år, og vi står med et kæmpe efterslæb. Hvis vi også skal gøre afløbssystemet klar til fremtidens nedbør, kræver det massive investeringer. Men kreative og intelligente løsninger kan gøre det billigere og samtidig give en bedre natur det har vi allerede mange gode bud på, fortæller han.
Men det er ikke kun et dansk problem, derfor er eksport også et kernepunkt for ham og den nye forening.
Vi sælger allerede en hel del miljøteknologisk knowhow til udlandet. Men potentialet for eksport af dansk miljøteknologi til blandt andet lande i Østeuropa og Asien er enormt. Hvis vi satser nu, vil det i højere grad blive vores teknologi, der bliver efterspurgt, siger Jesper Nybo Andersen.
I en større sammenhæng
Ifølge Jørn Jespersen har den nye forening siden dannelsen fået seks nye medlemmer, så man nu er oppe på 23.
Vi vil meget gerne have alle med, og samtidig vil vi på sigt gerne dække flere områder, så vi vil søge et tæt samarbejde med virksomheder, der arbejder inden for luft og jord. I første omgang bliver det nok ikke i form af et medlemskab. Vi vil henvende os til dem og opfordre dem til at danne netværk, og på længere sigt kan vi måske finde sammen, siger han.
Hvad angår energiteknologi forestiller han sig ikke en tilsvarende sammenslutning.
Vi vil naturligvis samarbejde med de virksomheder, der arbejder med området, men de er allerede velorganiserede, så behovet er ikke det samme, siger han.
Målet er at påvirke
Dansk Miljøteknologi har som mål at påvirke politiske beslutninger i kommunerne og nationalt.
Derfor har vi også indledt et udvidet samarbejde med kommunerne, vi samarbejder med Miljøstyrelsen, og vi har haft foretræde for miljøudvalget, siger Jørn Jespersen. Også DANVA er foreningen i dialog med bl.a. om at nedbringe elforbruget i vand- og spildevandssektoren.
Politisk opbakning
I hvert fald før folketingsvalget havde brancheforeningen politisk opbakning til sine forslag.
Før valget spurgte vi folketingets miljøordførere, om de mente, at der blev investeret nok i afløb og klimatilpasning. Vi fik svar fra Eyvind Vesselbo (V), Torben Hansen (S), Ole Glahn (R), Steen Gade (SF) og Per Clausen (EL), og alle svarede, at investeringsniveauet var for lavt, fortæller Jørn Jespersen.
Sommerens oversvømmelser har helt sikkert sat sine spor i det politiske landskab. Nu må vi bare håbe, at der er vilje til at lave en form for tiltag der sikrer, at de enkelte kommuner foretager de nødvendige investeringer, slutter Jørn Jespersen.