Biobrændstof til festlige lejligheder
Under klimatopmødet kan danske og udenlandske ministre køre rundt på E85-brændstof, som bruges i Sverige, mens det i Danmark kun hentes frem ved festlige lejligheder. Alt pynter jo på en mødding, siger professor Claus Felby til ing.dk.
Biobrændstof har ikke fået noget gennembrud i Danmark, og det skyldes ifølge biobrændstof-professor Claus Felby fra Københavns Universitet, at politikerne i modsætning til deres svenske kolleger ikke har gjort noget for at fremme brugen af anden-generations-biobrændstof. Derimod kan toppolitikerne under klimatopmødet til december køre på det miljørigtige E85-brændstof, der består af 85 procent bioethanol, som er udvundet af halm og fremstillet af Dong-selskabet Inbicon. Det skriver ing.dk.
I Sverige får forbrugerne kontante fordele, hvis de vælger at købe en flexifuel-bil med blandt andet kontant belønning ved køb og lavere brændstofafgift. E85-bilerne kan desuden parkeres gratis i en lang række større svenske byer. Sidste år nåede antallet af E85-biler i Sverige op på 100.000.
»Det er paradoksalt, at Danmark er teknologisk førende inden for anden-generations-bioethanol, men mens vi stadig skændes om for eksempel afbrænding, bliver vi overhalet indenom af andre lande i forhold til at skabe et marked for brugen af teknologierne,« siger Claus Felby til ing.dk
»Bioethanolbiler under klimatopmøde er fint nok. Alt pynter jo på en mødding. Men vi kan ikke nøjes med signalpolitik med den klimamæssige udfordring, vi står over for. Der er brug for helt andre boller på suppen end en stribe miljøvenlige biler på et klimatopmøde,« siger Claus Felby, som ikke mener, at det er realistisk at satse ensidigt på elbilerne. Han tilføjer, at biobrænstof godt kan være bæredygtigt.
»Der er gode og dårlige måder at lave biobrændsel på. Vi kan godt gøre dem bæredygtige, hvis vi er parate til at betale for det, siger han men tilføjer, at der er brug for fødselshjælp, hvis E85 skal komme ud over laboratorierne i Danmark og virkelig gøre en forskel for miljøet. Her kan vi ikke læne os op ad de rå markedskræfter. Markedet er ligeglad med klimaet,« siger Claus Felby.