Biobaseret plast vinder ikke frem som forudset

Biobaseret plast kræver store landarealer og er forbundet med en lang række udfordringer. Derfor har biobaseret plast ikke erstattet den del af plastmarkedet som tidligere forudset, mener forsker.

11.09.2020

CSR.dk

For blot få år siden mente mange forskere og eksperter indenfor plast, at de biobaserede plasttyper ville overtage store dele af plastmarkedet. 

Sådan er det dog ikke gået. Det skriver JyllandsPosten.

Læs også: Salling Group og Driscoll’s tester pap-emballage  

Det blev f.eks. spået i 2015 at biobaseret plast ville udgøre 40 procent af al plastemballage i EU i 2020. Dette tal er dog langt lavere end forventet, hvor det samlede marked for biobaseret plast i dag udgør under 1 procent af det samlede globale marked.

Hvor gik det galt?
Mange virksomheder kæmper med at finde hoved og hale i hvilken plasttype, de skal vælge når de ønsker at træffe et mere klimavenligt valg.

Biobaseret plast, som kan være baseret på planter som majs eller rasp og typisk har et mindre CO2 aftryk end mange andre former for plast, fører f.eks. til overvejelser om afgrøderne i stedet kunne være brugt til fødevarer, om der er brugt meget vand i processen og hvad med pesticider til dyrkelse af afgrøden? Og for at kunne sammenligne bioplast med andre mere almindelige plasttyper vil man være nødt til at kigge på de specifikke produkters totale livscyklus.

Kompleksiteten i dette kan i sig selv få mange virksomheder til at vælge de mere gængse plastformer.

En anden udfording med bioplast er, at den ofte ikke har de egenskaber produktet kræver. Det kan være manglende transparens, styrke og varmeresistens eller at den ikke er vandafvisende.  Derudover er biobaseret plast ofte langt dyrere end almindelig plast.

Desuden gælder det for mange virksomheder, at de har brugt almindelig plast i deres produkter i en lang årrække, og der kan være en stor risiko forbundet med at skifte til bioplast: en proces med lange testperioder og ikke mindst store omkostninger.

Areal-forbruget er en udfordring
I følge Jesper de Claville Christiansen, der er professor i materialeteknologi ved Aalborg Universitet og forsker i anvendelse af plastmateriale og plastteknologi er en af de største udfordringer ved bioplast relateret til den plads, det vil kræve at dyrke.

‘Hvis biobaseret plast skulle være den dominerende plasttype på markedet, ville det kræve enorme mængder plads på verdens marker, og det gør det vanskeligt at argumentere for materialets miljømæssige fordel’, siger han til Jyllandsposten.

Der bruges 360 mia. ton plast om året globalt. Skulle denne plast erstattes af bioplast udvundet af raps, vil det kræve et areal svarende til 42 gange Danmarks størrelse, fortæller professoren. 

Læs også: Lovgivning og forbrugerkrav er et meget stærkt makkerskab  

Genanvendelse er vejen frem
Meget tyder på at biobaseret plast ikke er fremtiden, men hvor skal virksomhederne så kigge hen?

Spørger man Jesper de Claville Christiansen, er svaret simpelt: genanvendelse. Både som privat forbruger og i industrien.

Han peger på, at vi i Danmark har gode muligheder for at blive frontrunners, hvis vi får økosystemet på plads. Vi indsamler og sorterer plastik, men der er stadig et stykke vej. Vi mangler virksomheder der kan administrere og afsætte det sorterede plast, lige som vi mangler virksomheder, der kan lave ny plast i god kvalitet af det gamle affald, distribuere og markedsføre plasten.

- MT

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

24.03.2025CSR.dk

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online